Τρίτη 03 Αυγούστου 2021

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τη βαρβαρότητά της – Αθήνα: Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τη βαρβαρότητά της – Αθήνα: Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που σε χθεσινή του συνέντευξη ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει με «βάρβαρο τρόπο» τα δικαιώματα των μεταναστών, δίνει σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο κατηγορεί αντίστοιχα την Ελλάδα για «βαρβαρότητα» στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και χαρακτηρίζει «αίσχος» το να θεωρείται η χώρα μας λίκνο του πολιτισμού όταν την ίδια ώρα συμπεριφέρεται απάνθρωπα σε ανθρώπους που δεν μοιράζονται τη δική της γλώσσα και θρησκεία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Καλούμε την ελληνική ηγεσία, που προτιμά την ένταση αντί της πολιτικής διαλόγου απέναντι στην Τουρκία, που παραπλανά την κοινή γνώμη χειραγωγώντας την αλήθεια με κίνητρα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και που ενεργεί με την αντίληψη ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ να υιοθετήσει τη λογική και το διάλογο.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχει παραβιάσει ανοιχτά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων και ιδιαίτερα το δικαίωμά τους στη ζωή.

Είναι αίσχος εκείνοι που έχουν διαπράξει όλες αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες εναντίον αθώων ανθρώπων μπροστά στα μάτια όλων του κόσμου να ονομάζουν «βάρβαρους» τους Τούρκους.

Το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη δική του ”βαρβαρότητα”. Για αυτό πρέπει να δείχνει σεβασμό απέναντι στους πρόσφυγες, να μην τους βασανίζει, να μην τους κακομεταχειρίζεται και να μην τους ωθεί πίσω στην Τουρκία.

Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι δήθεν το λίκνο του λεγόμενου πολιτισμού, πρέπει να σέβονται όσους δεν μοιράζονται τη δική τους γλώσσα και θρησκεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα, κατηγορεί την Άγκυρα για κυνισμό, επισημαίνοντας πως «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα: θέλουμε διάλογο, αλλά δεν θα… παίξουμε το παιχνιδάκι της Τουρκίας. «Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ