Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Υπό κατάληψη ξανά η Nομική Θεσσαλονίκης μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Αρχικά φοιτητές εισήλθαν στο φουαγιέ της Σχολής και στη συνέχεια προχώρησαν στον αποκλεισμό του κτιρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπό κατάληψη ξανά η Nομική Θεσσαλονίκης μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ thesstoday.gr

“Καζάνι που βράζει” θυμίζει η κατάσταση στην Νομική Θεσσαλονίκης καθώς οι φοιτητές προχώρησαν σε ανακατάληψη του κτιρίου της σχολής, λίγες ώρες μετά την αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό πολυήμερης κατάληψης.

Αρχικά φοιτητές εισήλθαν στο φουαγιέ της Σχολής και στη συνέχεια προχώρησαν στον αποκλεισμό του κτιρίου.

Παράλληλα, οι φοιτητές προγραμματίζουν διαμαρτυρία για την αστυνομική επέμβαση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας έγινε επιχείρηση της  ΕΛΑΣ για τον τερματισμό της κατάληψης στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Είχε προηγηθεί, το περασμένο Σάββατο, επιστολή του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος Παναγιώτη Γκλαβίνη, με την οποία απηύθυνε έκκληση να αρθεί η κατάληψη ώστε να σωθεί η εξεταστική.

Νομική Θεσσαλονίκης: Η ανακοίνωση του κοσμήτορα της Νομικής που έπεσε στο… κενό

Αμέσως μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και πριν την ανακατάληψη της Νομικής από τους φοιτητές εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ο κοσμήτορας της, καθ. Παναγιώτης Γκλαβίνης ενημέρωνε για τη λήξη της κατάληψης και το πρόγραμμα της σχολής, ανακοίνωση που έπεσε στο κενό πριν καν στεγνώσει το μελάνι της.

Νομική Θεσσαλονίκης

thesstoday.gr

Τι  ανέφερε η ανακοίνωση

«Πριν λίγο, η Δημόσια Δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έθεσε τέλος στην πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου της» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι «όπως τόνισε η Συνέλευση των Καθηγητών της Σχολής στις 7/2/2024, η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες απολαμβάνουν πλέον την ίδια αδιαπραγμάτευτη συνταγματική προστασία εκ μέρους της Πολιτείας όχι μόνον εκτός, αλλά και εντός του Πανεπιστημίου» αναφέρεται και διευκρινίζεται ότι «πριν λίγο, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

«Καλούμε τώρα όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα» καταλήγει ο κοσμήτορας στην ανακοίνωσή του προς τους φοιτητές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ