Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

Υπό κράτηση στη Γαλλία παραμένει ο Έλληνας επιχειρηματίας που φέρεται να είχε κρυφή “συνεργασία” με τη Ρωσία

Η αμερικάνικη δικαιοσύνη έχει προθεσμία να στείλει το αίτημα έκδοσής του Έλληνα επιχειρηματία μέχρι τις 9 Ιουλίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπό κράτηση στη Γαλλία παραμένει ο Έλληνας επιχειρηματίας που φέρεται να είχε κρυφή “συνεργασία” με τη Ρωσία Freepik

Μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί το αν η Γαλλία θα προχωρήσει στην έκδοση στις ΗΠΑ τον Έλληνα επιχειρηματία, τον οποίο FBI και εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατηγορούν πως, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως υπεργολάβος στον τομέα της άμυνας για το ΝΑΤΟ, στην πραγματικότητα έπαιζε διπλό παιχνίδι, βοηθώντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εξοπλισμών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα την Τετάρτη της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, τον Ιούνιο του 2021 μια εταιρεία που ανήκει στον επιχειρηματία, προκρίθηκε στην τελική φάση του «NATO Innovation Challenge», έναν διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε προσληφθεί το 2017 ως πράκτορας προμηθειών από μια ρωσική εταιρεία, τη Serniya, που κατά το FBI λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η αμερικάνικη δικαιοσύνη έχει προθεσμία να στείλει το αίτημα έκδοσής του Έλληνα επιχειρηματία μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Pixabay

Έκδοση Έλληνα επιχειρηματία στις ΗΠΑ: Κατηγορείται για τουλάχιστον 10 περιπτώσεις

Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε το dikastiko.gr, ότι ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε βάρος του 59χρονου επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ο 59χρονος κατηγορείται ότι σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά την ενασχόλησή του ως ανάδοχος έργων του ΝΑΤΟ και συμμάχων χωρών βοηθούσε στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων νέας γενιάς». Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας έχει πλούσια δημόσια δραστηριότητα με ομιλίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα για θέματα τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ