Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου – Πρόστιμο σε όσους δε συμμορφωθούν – ΒΙΝΤΕΟ

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου – Πρόστιμο σε όσους δε συμμορφωθούν – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματά τους υποχρεούνται να έχουν οι οδηγοί από την 1η Οκτωβρίου 2022 καθώς οι εικόνες με τα αποκλεισμένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό και τις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας κατά την περίοδο του χιονιά στην Αττική τον περυσινό χειμώνα δεν θα επαναληφθούν όπως ξεκαθαρίζουν οι Αρχές.

Επιβάλλεται λοιπόν στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά. Ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να βάλετε τις αλυσίδες χιονιού στο όχημά σας – Βήμα βήμα η διαδικασία

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πρόστιμο 80 ευρώ στους παραβάτες

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999), δηλαδή με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Αναλυτικά οι οδηγοί των οχημάτων υποχρεούνται:

  • Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και
  • Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

αντιολισθητικές αλυσίδες

eurokinissi

Υποχρεωτικά ήδη και τα μαθήματα τοποθέτησης και αφαίρεσης αλυσίδων

Υπενθυμίζεται ότι επίσης από πέρυσι με σχετική εγκύκλιο που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οριζόταν ότι οι οδηγοί θα εκπαιδεύονται στο εξής υποχρεωτικά στην τοποθέτηση σε τουλάχιστον δύο κινητήριους τροχούς και στην αφαίρεση αλυσίδων σε οχήματα που δε φέρουν ειδικά ελαστικά, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις κίνησης σε οδό με χιόνια/παγετό, ή εφόσον ειδοποιούνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες (π.χ. Ρ-59) ή από τις αρμόδιες Αρχές. Η εκπαίδευση θα αφορά τόσο την ενημέρωση στο πλαίσιο της θεωρητικής εκπαίδευσης όσο και στον τρόπο τοποθέτησης των αλυσίδων στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ