Υπογράφηκε η ρύθμιση για τα γενόσημα – “Η επιπλέον επιβάρυνση του ασθενούς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα”

"Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος", δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπογράφηκε η ρύθμιση για τα γενόσημα – “Η επιπλέον επιβάρυνση του ασθενούς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα” unsplash

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργική απόφαση αναφορικά με τη “Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων”, σύμφωνα με την οποία, “η επιπλέον επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 3 ευρώ για κάθε σκεύασμα”.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε, “Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν”.

Και συνέχισε λέγοντας, “Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει;  Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή”.

Γενόσημα φάρμακα

Eurokinissi

Γενόσημα φάρμακα: “Στόχος να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών”

Επιπλέον, επισήμανε, “Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας  βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση στα 3 ευρώ”.

Και κατέληξε λέγοντας, “Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.  Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ