Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ύποπτη επιστολή – βόμβα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι και τα πέντε δέματα στάλθηκαν από το εσωτερικό της Ισπανίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ύποπτη επιστολή – βόμβα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη unsplash

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαδρίτη έλαβε μια επιστολή παρόμοια με τις πέντε επιστολές-βόμβα που εστάλησαν στην ουκρανική πρεσβεία στην Ισπανία και σε άλλους στόχους στη χώρα, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Εμπειρογνώμονες εξουδετέρωσης βομβών εξουδετέρωσαν την πέμπτη επιστολή-βόμβα μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ η Ισπανία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει μια σειρά εκρηκτικών μηχανισμών που στάλθηκαν σε στόχους υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του Ουκρανού πρεσβευτή στη Μαδρίτη.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι και τα πέντε δέματα στάλθηκαν από το εσωτερικό της Ισπανίας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο Rafael Perez, ο κατώτερος υπουργός αρμόδιος για την ασφάλεια, είπε ότι οι αυτοσχέδιες συσκευές στάλθηκαν σε καφέ συσκευασίες που περιείχαν μια εύφλεκτη σκόνη και σύρμα που θα προκαλούσε “ξαφνικές φλόγες” αντί για έκρηξη.

Ισπανία: Το χρονικό

Η πρώτη επιστολή βόμβα εστάλη στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην ισπανική πρωτεύουσα την περασμένη Τετάρτη. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη της επιστολής που απευθυνόταν στον πρεσβευτή, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις διπλωματικές του αντιπροσωπείες.

Μετά την έκρηξη της επιστολής στην πρεσβείας της Ουκρανίας άλλες δύο «ύποπτες» επιστολές εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν.

Η μία βρέθηκε την Τετάρτη στην έδρα της βιομηχανίας όπλων Instalaza στη Σαραγόσα. Η βιομηχανία κατασκευάζει κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, τους οποίους η ισπανική κυβέρνηση προσέφερε στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η επόμενη εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη σε μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στη Μαδρίτη.

Σήμερα, οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν επίσης ότι μια παγιδευμένη επιστολή, με χαρακτηριστικά «παρόμοια» με αυτή που εξερράγη την Τετάρτη στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, είχε σταλεί στις 24 Νοεμβρίου στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ