Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Υπόθεση Κουφοντίνα: Αντιδράσεις για την επίθεση σε σπίτι δικαστικού από ΕνΔΕ και Ένωση Εισαγγελέων – Τι απαντά η Σοφία Νικολάου για την μεταγωγή του

Αναταράξεις προκαλεί η υπόθεση Κουφοντίνα όχι μόνο στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και στον νομικό κόσμο ιδιαίτερα μετά την επίθεση που έγινε από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου σε σπίτι δικαστικού στην συμπρωτεύουσα με την ΕνΔΕ να κάνει λόγο για "θρασύδειλες ενέργειες", την Ένωση Εισαγγελέων να επισημαίνει ότι "η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος" και την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής να παρεμβαίνει στην υπόθεση του αρχιεκτελεστή της 17Ν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Κουφοντίνα: Αντιδράσεις για την επίθεση σε σπίτι δικαστικού από ΕνΔΕ και Ένωση Εισαγγελέων – Τι απαντά η Σοφία Νικολάου για την μεταγωγή του

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την επίθεση σε σπίτι δικαστικού στη Θεσσαλονίκη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου με φόντο την υπόθεση Κουφοντίνα όπως έγραψε το dikastiko.gr Η ΕνΔΕ σε σκληρή γλώσσα καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός κάνοντας λόγο για “θρασύδειλες ενέργειες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στην οποία επισημαίνεται πως “η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος”

Tην ίδια ώρα ηχηρή είναι η παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου η οποία με άρθρο της στην ενημερωτική ιστοσελίδα protothema.gr αποσαφηνίζει ότι “προφανώς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας ως κατάδικος δεν μπορεί να μεταχθεί σε φυλακή υποδίκων. Αυτό είναι ξεκάθαρο”.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

“Με αφορμή την επίθεση σε οικία Δικαστικού Λειτουργού στη Θεσσαλονίκη

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει απερίφραστα τη χθεσινή επίθεση στην κατοικία συναδέλφου, Εφέτη Θεσσαλονίκης. Τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες που στοχεύουν στον εκφοβισμό του συνόλου του Δικαστικού Σώματος, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να αποτελούν το μόνιμο άλλοθι για την περιστολή ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώνει τις συνθήκες για την ασφαλή άσκηση των καθηκόντων Δικαστών και Εισαγγελέων”.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Με αφορμή τη χθεσινή επίθεση αγνώστων στην κατοικία δικαστικής λειτουργού στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα κάθε εγκληματική ενέργεια που αποσκοπεί στη διασάλευση της έννομης τάξης και της κοινωνικής ειρήνης αλλά και στην κάμψη του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν πτοούνται από τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Υπενθυμίζουμε πως είναι χρέος της πολιτείας να ενισχύσει τα μέτρα για την ασφάλεια, τόσο των δικαστικών εγκαταστάσεων, όσο και των λειτουργών της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της. Τονίζουμε για πολλοστή φορά, ότι η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης από οποιοδήποτε χώρο, θα εξακολουθούμε να καλούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν την σημασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και έμπρακτα να τη θωρακίσουν και όχι να την επικαλούνται μόνον όταν βλάπτονται προσωπικά ή συντεχνιακά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Η Πρόεδρος, Άννα Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ο Γενικός Γραμματέας, Σπυρίδων Παππάς, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Σοφία Νικολάου: Η αλήθεια για τον Κουφοντίνα και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζούμε ένα αδιανόητο θέατρο του παραλόγου, της υποκρισίας και του στρουθοκαμηλισμού. Επίκεντρο της παράστασής τους είναι ένας κρατούμενος, που επιμένει να αυτοχαρακτηρίζεται «πολιτικός», τη στιγμή που η ελληνική δικαιοσύνη τον έχει καταδικάσει αμετάκλητα για περίπου μία ντουζίνα δολοφονιών του κοινού ποινικού δικαίου.

Δεν ξέρω αν στον ΣΥΡΙΖΑ ασπάζονται τα φληναφήματά του περί «κρατικής τρομοκρατίας», καταντάει, όμως, αστείο, οι «κατηγορίες» ενός τρομοκράτη για δήθεν «κράτος δικαίου αλά καρτ», να υιοθετούνται από επιφανή στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης και μάλιστα να επιχειρηματολογούν για αυτές με θέρμη.

Τέτοιου τύπου «κατηγορίες» τους τις επιστρέφουμε, λοιπόν. Τις επιστρέφουμε σε εκείνους που διανοήθηκαν, υλοποίησαν και υπερασπίστηκαν τον νόμο Παρασκευόπουλου, που άφησε χιλιάδες βαρυποινίτες να αλωνίζουν ελεύθεροι. Τις επιστρέφουμε σε εκείνους που είχαν μετατρέψει τις φυλακές Κορυδαλλού, από φυλακές υποδίκων σε φυλακές καταδίκων.

Τις επιστρέφουμε σε εκείνους που έστρωσαν το νομοθετικό χαλί για να μπορεί ο πολυδολοφόνος της 17Ν να μεταχθεί στο ημιελεύθερο καθεστώς των αγροτικών φυλακών, αλλά και να ελπίζει σε πρόωρη αποφυλάκιση.

Για να έρθουμε, όμως, στο προκείμενο, στην περίπτωση, δηλαδή, του κρατούμενου και ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», Δ. Κουφοντίνα, ο Νόμος 4760/2020, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων, ήταν σαφής: κρατούμενος, που έχει ανοιχτή διαδικασία σε βάρος του για κακούργημα ή πλημμέλημα βίας, δεν μπορεί να μεταχθεί ή να παραμείνει σε αγροτική φυλακή.

Αποτελούσε διαχρονική στρέβλωση του συστήματος, κρατούμενοι που ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη για καινούρια αδικήματα, να απολαύουν του «προνομίου» της αγροτικής φυλακής. Είναι παράλογο; Είναι «ειδική μεταχείριση»; Είναι «κράτος δικαίου αλά καρτ»;

Κατ’ εφαρμογή του Νόμου, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές του Δομοκού από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση του είχε επιτρέψει να περάσει το υπόλοιπο της ποινής του. Οι διαπρύσιοι συριζαϊκοί ιεροκήρυκες των δικαιωμάτων του Κουφοντίνα, στέκονται στην πρόβλεψη του Νόμου για επιστροφή του κρατούμενου στη φυλακή «από την οποία προήλθε». Δηλαδή, στην περίπτωση Κουφοντίνα, στον Κορυδαλλό. Είναι προφανές ότι ο Νομοθέτης, επιθυμώντας το άμεσο της εφαρμογής του Νόμου, έδωσε κατεύθυνση στα διοικητικά όργανα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι μεταγωγές.

Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο νομοθέτης να επιθυμεί, όπως διατείνονται, να υπερακοντίσει τις διατάξεις ειδικότερων ρυθμίσεων και μάλιστα ρυθμίσεων που αφορούν στην καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, στην οργάνωση και τη λειτουργία των φυλακών και τελικά στην ασφάλεια όλων μας!

Όπως, επίσης, δεν θα μπορούσε να επιθυμεί την αντίθεση με τον ίδιο του τον εαυτό: εάν, δηλαδή, η φυλακή από την οποία «προέρχεται» ο κρατούμενος ήταν και πάλι αγροτική, τότε, τι θα κάναμε; Θα τον πηγαίναμε από το ένα αγροτικό κατάστημα στο άλλο στο διηνεκές;

Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό υπακούει η μεταγωγή Κουφοντίνα στις φυλακές του Δομοκού, καθώς συνδυάζει τις νομοθετικές επιταγές κάθε ειδικότερης διάταξης νόμου:

Κατά πρώτον, οι φυλακές του Κορυδαλλού δεν είναι φυλακές καταδίκων. Είναι φυλακές υποδίκων. Κρατουμένων, δηλαδή, που αναμένουν τη δίκη τους. Δώσαμε μάχη για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, με περισσότερες από 1000 έκτακτες μεταγωγές μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτρέψει το μπάχαλο.

Προφανώς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας ως κατάδικος δεν μπορεί να μεταχθεί σε φυλακή υποδίκων. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Κατά δεύτερον, κατά ρητή εντολή, σε μια περίοδο ιδιαίτερα επιβαρυμένη, λόγω του κορωνοϊού, είχε απαγορευτεί η φυλάκιση οιουδήποτε στις φυλακές Κορυδαλλού. Άρα, για ποια ιδιαίτερη μεταχείριση μιλάνε, τη στιγμή που κανείς δεν φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό;

Και τρίτον, είναι γνωστό το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες φυλακές υποδίκων στον Ασπρόπυργο (έργο που προχωρά με γοργούς ρυθμούς), φυλακές με αυξημένο επίπεδο ασφάλειας, όπως είναι ο Δομοκός, αλλά και φυλακές για οικονομικά αδικήματα και ελαφρύτερες ποινές, προκειμένου να διορθώσουμε άλλο ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών φυλακών, όπου δεν υφίσταται διαχωρισμός των κρατουμένων, παρά τη ρητή επιταγή του σωφρονιστικού κώδικα.

Μήπως, τελικά, όσοι μιλούν για «κράτος δικαίου α λα καρτ» είναι εκείνοι που επιθυμούν ένα «κράτος αδίκου»;

Ένα κράτος, όπου οι κρατούμενοι θα επιλέγουν τη φυλακή που επιθυμούν; Συγχωρήστε με, αλλά δεν είναι αυτό το κράτος που θέλουμε.

Η επίθεση στο σπίτι δικαστικού στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται πως τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν μπογιές και τρικάκια σε είσοδο πολυκατοικίας στην Τούμπα στην οποία διαμένει δικαστικός.

Περίπου στις 10 το βράδυ της Παρασκευής, άγνωστοι προχώρησαν στην θραύση ενός υαλοπίνακα στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Ορέστου.

Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές ατόμων, που εντοπίστηκαν στην περιοχή. Δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανάληψη ευθύνης

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωση, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου η αναρχική ομάδα Terra Incognita.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Για ακόμη μια φορά ο επαναστάτης Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στο στόχαστρο της εκδικητικής μανίας της Δεξιάς. Δεν αρκούν πάνω απο 18 χρόνια κράτησης, δεν αρκεί η στέρηση των προβλεπόμενων αδειών και κάθε ευεργετικής διάταξης που δικαιούται. Η Νέα Δημοκρατία βάζει ιώδιο στις ιστορικές πληγές της αυτή τη φορά, προχωρώντας στην έκτακτη απαγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας και τη μεταγωγή του σε κλειστό κατάστημα κράτησης. Όμως ούτε οι νόμοι δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τη δίψα της Δεξιάς για εκδίκηση και τιμωρία. Ο Κουφοντίνας αντί να μεταχθεί στον Κορυδαλλό, όπου και είναι χρεωμένος, μετάγεται έκτακτα στο κολαστήριο του Δομοκού. Απέναντι σε ακόμη ένα χτύπημα η συνέπεια του Δημήτρη στον αγώνα και τις αντιστάσεις δείχνει ένα και μόνο δρόμο: ακόμα μια απεργία πείνας (από τις 8 Γενάρη) ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης και απομόνωσης. Ο ίδιος αιτείται την άμεση επιστροφή του στην υπόγεια πτέρυγα κράτησης του Κορυδαλλού. Στο πλάι του απεργού στέκονται έμπρακτα αλληλέγγυoι και οι πολιτικοί κρατούμενοι Β. Σταθόπουλος, Π. Γεωργιάδης, Ν. Μαζιώτης και Γ. Δημητράκης που πραγματοποιούν απεργία πείνας.

«Πρόκειται για την προσπάθεια να συντρίψουν ένα πρόσωπο, όχι γι αυτό που είναι, αλλά για αυτό που σηματοδοτεί, με την άρνηση του να υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις που το σύστημα του ασκεί, όπως ζητούσαν επίμονα και πρόσφατα στη Βουλή οι εκπρόσωποι της οικογένειας και ο εκλεκτός της Πρεσβείας. Μετά τα όσα απροκάλυπτα γίνονται και όσα κυνικά αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου, η απεργία πείνας αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας.»

Πάνω στον Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες φωτογραφικές διατάξεις, νομοσχέδια, ειδικές συνθήκες κράτησης και τιμωρίας. Τα λευκά κελιά που πρωτοχτίστηκαν για τους κρατούμενους της επαναστατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τα έκτακτα τρομοδικεία και τα δικαστήρια μέσα στις φυλακές, τα δεκάδες ισόβια σε ποινές, η στέρηση κάθε ευεργετικού δικαιώματος, οι εκδικητικές μεταγωγές, η στέρηση των αδειών και τώρα η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για στέρηση της παραμονής σε αγροτικές φυλακές. Ακόμα και μέσα από τα κάγκελα η Δεξιά κατέθεσε τα διαπιστευτήρια στις υπηρεσίες των ξένων διπλωματών, φιμώνοντας το λόγο του Κουφοντίνα όταν κύρυξε το περίφημο lock out της Νομικής για την απαγόρευση της εκδήλωσης με θέμα τη χορήγηση άδειας, καθώς και τις προειδοποιητικές κυρώσεις στη φυλακή σε περίπτωση που του επιτρεπόταν να μιλήσει.

Στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα, η εξουσία βλέπει τους αγώνες που δόθηκαν δεκαετίες τώρα απέναντι στην καταπίεση και εκμετάλλευση. Βλέπει την πίστη στο δίκαιο της κοινωνικής απελευθέρωσης. Βλέπει όλα όσα περήφανα έπραξε και υπερασπίστηκε απέναντι στην καταστολή, τον εγκλεισμό, τα εκατοντάδες χρόνια φυλάκισης στις ποινές των τρομοδικείων. Όλα όσα υπερασπίζεται ακόμα και σήμερα, δίχως ίχνος μεταμέλειας. Το επίδικο είναι ένα και μοναδικό για την εξουσία: να αποσπάσει δηλώσεις μετάνοιας και αποκήρυξης της ένοπλης πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση.

Την Παρασκεύη 22 Γενάρη (15η μέρα απεργίας) πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές και τρικάκια στο σπίτι της ανακρίτριας Αντωνίας Βαρελά στην οδό Ορέστου 5 στη Θεσσαλονίκη. Επαναστάτες σαν το Δημήτρη Κουφοντίνα ποτέ τους δε ζητήσαν τίποτα. Το κέρδισαν με αγώνες, πολλές φορές αιματηρούς. Γι αυτό και είναι χρέος μας πλάι του να υπερασπιστούμε όλοι/ες μαζί, μαχητικά και αδιάλλακτα, ότι έχει κερδηθεί τόσα χρόνια. Απέναντι στην εξουσία τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεδομένο.

Αλληλεγγύη και σεβασμό στον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα

Νίκη στην απεργία πείνας ενάντια στην εκδικητική του μεταγωγή στο κολαστήριο του Δομοκού

Δύναμη στους συντρόφους Β. Σταθόπουλο, Π. Γεωργιάδη, Ν. Μαζιώτη και Γ. Δημητράκη που πραγματοποιούν απεργία πείνας ως ένδειξη αλληλεγγύης».

ΠΗΓΗ: thestival.gr/protothema.gr

ΦΩΤΟ τρικάκια: thesstoday

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ