Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικογραφία για τους Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη έστειλε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή

Οι εισαγγελείς ζητούν να διερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικογραφία για τους Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη έστειλε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή Eurokinissi

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δικογραφία με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, η οποία αφορά δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Η διαβίβαση έγινε μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αντικείμενο την καταβολή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πολύμηνη έρευνα κλιμακίου εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προέκυψαν στοιχεία που συνδέουν τα δύο πολιτικά πρόσωπα με πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση. Οι εισαγγελείς ζητούν να διερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, οι ευρωπαίοι εισαγγελείς δεν προχωρούν σε αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, αλλά αποστέλλουν το φάκελο στη Βουλή ώστε να κριθεί αν συντρέχει λόγος άρσης ασυλίας και περαιτέρω κοινοβουλευτικής διερεύνησης.

Στο μεταξύ η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται, ενώ η πρώτη δίκη με 7 κατηγορούμενους ξεκίνησε στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για τρεις «κτηνοτρόφους» και 4 εμφανιζόμενους ως συνεργούς τους (μεταξύ των οποίων και δικηγόρος).

Και ως γνωστόν ακολουθούν και άλλες δίκες για το «σκάνδαλο» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τουλάχιστον άλλες επτά. Στη δεύτερη δίκη αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο τον ερχόμενο Νοέμβριο 14 κατηγορούμενοι για πλημμεληματική απάτη, ενώ οι υπόλοιπες έξι δίκες έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν έως το Δεκέμβριο του 2025, με τους κατηγορούμενους να ξεπερνούν τους 80.

Παράλληλα, μόλις προ 24ώρων ήρθε και «καμπάνα» 392 εκατομμυρίων στην Ελλάδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν. Σε αυτήν περιγράφει παρατυπίες, ελλιπείς ελέγχους και κακή διαχείριση των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων.

Ειδικότερα, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει πρόστιμο λόγω κακής διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων από το 2016 μέχρι το 2023, κυρίως λόγω ανεπαρκών ελέγχων από τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ