Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Νέα αντιπαράθεση Κούγια-Πλεύρη – Ο συνήγορος της κατηγορουμένης τον κατήγγειλε για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

Αφορμή η ανάρτηση-στήριξη του Θάνου Πλεύρη προς τον γιατρό Α. Ηλιάδη, που κατέθεσε στη δίκη, μετά τις αιχμές Κούγια σε βάρος του περί εμπορίας οργάνων. Οι αντιδράσεις ΕΟΜ και Ωνασείου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Πισπιρίγκου: Νέα αντιπαράθεση Κούγια-Πλεύρη – Ο συνήγορος της κατηγορουμένης τον κατήγγειλε για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ (eurokinissi)

“Φωτιές” άναψε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας, μετά το σάλο που προκάλεσε η ένταση ανάμεσα στο συνήγορο της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια και στον ιατρό εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη με αφορμή την κατάθεσή του.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο κ. Κούγιας τον κατηγόρησε εμμέσως, πλην σαφώς για εμπορία οργάνων, ενώ υπέβαλλε αίτημα για κλήση σε κατάθεση των Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Αγγελική Τσιόλα για να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Ηλιάδη.

Οι ερωτήσεις του κ. Κούγια προς τον ιατρό προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και του προέδρου του νοσοκομείου Ωνάσειο Ιωάννη Μπολέτη, να υψώνουν τείχος προστασίας προς το γιατρό αλλά και απέναντι σε υπόνοιες για το υπό ποιες συνθήκες τελούνται οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα.

Σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας, βάλλει κατά του υπουργού Υγείας για τη στάση του, τονίζοντας πως “υποκύπτει σε ατόπημα και  χωρίς να το καταλαβαίνει, ενώ είναι δικηγόρος, παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης με προεκλογικής σκοπιμότητας δηλώσεις”.

Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον κύριο Πλεύρη ως δικηγόρος που επέλεξα αυτό το λειτούργημα αντί της πολιτικής, να είναι πολύ προσεκτικός, όταν εμμέσως απευθύνεται σε εμένα, και να μην καλύπτει ιατρούς, οι οποίοι είναι υπό έρευνα από τη Δικαιοσύνη” αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Κούγια

Για άλλη μια φορά ο Θάνος Πλεύρης υποκύπτει σε ατόπημα και  χωρίς να το καταλαβαίνει, ενώ είναι δικηγόρος, παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης με προεκλογικής σκοπιμότητας δηλώσεις, υπερασπιζόμενος παιδιάτρους που επί τέσσερις μέρες άφησαν ένα απροστάτευτο κοριτσάκι χωρίς παιδοκαρδιολόγο, νοσηλεύοντας το για γαστρεντερίτιδα και πιθανή βρογχοπνευμονία, χορηγώντας του αντιβιοτικά, αντί να αντιμετωπίσουν την περίπτωση του καρδιολογικά, είτε στέλνοντάς το με το ζόρι στη μοναδική (!!) παιδοκαρδιολόγο της δυτικής Ελλάδος για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως κατέθεσαν ενόρκως οι ιατροί του Καραμανδανείου για την κυρία Καρατζά, είτε μεταφέροντας το ανυπεράσπιστο κοριτσάκι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αλλά και έναν περίεργο «εντατικολόγο», ο οποίος, όπως μου διηγήθηκε η εντολέας μου κα Σ.Π., αφού πρώτα απογοήτευσε τους γονείς της άμοιρης Τζωρτζίνας ως προς τις πιθανότητες επιβιώσεώς της, αφενός μεν έσπευσε να ψύξει τον εγκέφαλό της, όπως έκανε και προλίγων ημερών με ένα εξάχρονο αγοράκι, το οποίο τελικώς αποβίωσε και τα όργανά του δόθηκαν για μεταμόσχευση στην Ιταλία, αφετέρου δε προσπάθησε να αφήσει την κυρία Σ.Π. να δωρίσει τα όργανα της τετραπληγικής Τζωρτζίνας για μεταμόσχευση, ενώ το κοριτσάκι ευρίσκετο ακόμα εν ζωή. 

Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον κύριο Πλεύρη ως δικηγόρος που επέλεξα αυτό το λειτούργημα αντί της πολιτικής, να είναι πολύ προσεκτικός, όταν εμμέσως απευθύνεται σε εμένα, και να μην καλύπτει ιατρούς, οι οποίοι είναι υπό έρευνα από τη Δικαιοσύνη μετά τη μήνυση της κυρίας Σ.Π. και να μην τοποθετείται, αφού δεν γνωρίζει την δικογραφία και το τι συμβαίνει στο Δικαστήριο, και το κυριότερο απ’ όλα, αν είναι αλήθεια αυτό που κατέθεσαν οι ιατροί του Καραμανδανείου, ότι μέχρι σήμερα όλα τα δημόσια νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδος τα καλύπτει μια μόνο παιδοκαρδιολόγος, η κυρία Καρατζά, και υπάρχει προς διάθεση μόνο μια συσκευή  Holter που σώζει ζωές, προλαβαίνοντας εμφράγματα και ανακοπές, και για τα τρία δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας, όπως ενόρκως κατέθεσαν οι ιατροί του  Καραμανδανείου, να φροντίσει άμεσα την πρόσληψη τουλάχιστον 5 παιδοκαρδιολόγων, για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός εκατομμύριου περίπου συνάνθρωπων μας – οικογενειών που τα παιδιά τους έχουν καρδιολογικά προβλήματα – και να προμηθεύσει τουλάχιστον δέκα συσκευές Holter, για να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες των τριών δημόσιων νοσοκομείων της Πάτρας, γιατί όλα τα άλλα, τα οποία δηλώνει σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδο, προκαλούν αγανάκτηση  και στους Έλληνες πολίτες και στη νομική κοινότητα.

Προσωπικά εμένα που δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο, παρά να κριθεί η εντολέας μου από τη Δικαιοσύνη με όλες τις προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης. 

Αθήνα, 05/04/2023

Με εκτίμηση

Αλέξιος Χ. Κούγιας

Κούγιας

Eurokinissi

Θάνος Πλεύρης: «Στηρίζουμε τον ΕΟΜ και τους γιατρούς που συνδράμουν»

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Αλέξη Κούγια μέσω Twitter. «Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρο μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας», έγραψε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας:

«Ο ΕΟΜ και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο».

Η απάντηση του ΕΟΜ στις κατηγορίες Κούγια προς Ηλιάδη

Και ο ΕΟΜ όμως εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «επίθεση» τις κατηγορίες του Αλέξη Κούγια προς τον διευθυντή της ΜΕΘ, Ανδρέα Ηλιάδη σχετικά με την διακίνηση οργάνων προς μεταμόσχευση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Ηλιάδης χαίρει του σεβασμού και του οργανισμού και του νοσοκομείου στο οποίο είναι διευθυντής ΜΕΘ και των οικογενειών που βρήκαν ένα αδιέξοδο μέσα στη λύπη τους.

Τονίζει μάλιστα ότι «δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία».

Τέλος στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ ζητάει από τη Δικαιοσύνη να προστατέψει τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη από τις συγκεκριμένες επιθέσεις για το καλό της ιατρικής κοινότητας και των οικογενειών ασθενών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΜ:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε σήμερα, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης, να πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή.

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, Δ/ντης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. του Ρίο Πατρών, χαρακτηρίστηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, ως «διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση» σε χώρα του εξωτερικού. Προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων.

Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο. Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες.

Ο ΕΟΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση των μεταμοσχεύσεων και τη διαχείριση κάθε δότη και κάθε προσφερόμενου οργάνου στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό του κ. Ηλιάδη, όπως και κάθε ιατρού, που θεωρεί ότι το ιατρικό του καθήκον δεν σταματάει με την απώλεια ενός ασθενούς, αλλά συνεχίζεται και στη σωτηρία άλλων ανθρώπων. Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους.

Σήμερα, ο κ. Ηλιάδης και το προσωπικό της ΜΕΘ του Ρίο, όπως και η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία. Σε μία χρονική περίοδο, που όλη η κοινωνία, όλη η ιατρική, η δημοσιογραφική κοινότητα και η πολιτική τάξη της χώρας, έχουν υποστηρίξει έμπρακτα τη Δωρεά Οργάνων και γίνονται ενέργειες που στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα μας από το μεταμοσχευτικό τέλμα δεκαετιών, το οποίο στερεί στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης.

Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών.»

Πισπιρίγκου

eurokinissi

Πρόεδρος Ωνασείου για Κούγια: «Ο Ηλιάδης αδικήθηκε κατάφορα»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ωνασείου νοσοκομείου Ιωάννης Μπολέτης.

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Ωνασείου, υπερασπίστηκε σθεναρά τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη σε σχέση με τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια, στο δικαστήριο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Έχει συμβεί ένα γεγονός με δύο πλευρές. Αδικήθηκε κατάφορα ο Ηλιάδης που κάνει προσπάθεια με αξιέπαινο τρόπο. Όταν χάνουν τη μάχη για τη ζωή αυτά τα παιδιά, δεν τελειώνει το καθήκον του, προσπαθεί να σώσει κι άλλες ζωές προωθώντας τη δωρεά οργάνων. Αυτό έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Πριν λίγους μήνες διοργανώθηκε εκδήλωση από τις οικογένειες των παιδιών που έχουν δωρήσει όργανα μετά την τραγική απώλεια ζωής για να τιμήσουν τον κ. Ηλιάδη και τη δωρεά οργάνων».

Παράλληλα, ιεραρχώντας το σημαντικότερο θέμα, τόνισε: «Εδώ έχουμε το δεύτερο θέμα. Πόσο πληγώνεται από την προβολή τέτοιων απόψεων καθόλα ανυπόστατων η δωρεά οργάνων. Πρόσφατα ψηφίστηκε καινούργιος νόμος για μεταμοσχεύσεις. Κάνει τεράστια προσπάθεια για τη δωρεά. Ευελπιστούμε από την τελευταία θέση που είναι η Ελλάδα να ξεκολλήσει. Αν αυξηθεί η δωρεά θα σωθούν ζωές. Εμείς καταλαβαίνουμε για πιο λόγο αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε».

Διαλύοντας κάθε αμφιβολία που μπορεί να δημιούργησε ο συνήγορος για τη διαδικασία της δωρέας οργάνων, ο Ιωάννης Μπολέτης, τόνισε: «Αν θέλω να δισαφαλιστώ ότι αν βρεθώ σε ΜΕΘ δεν πρόκειται να τραβήξουν την πρίζα, θα δήλωνα δωρητής οργάνων. Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που διασφαλίζεται πλήρως ο δυνητικός δωρητής ότι έχει χάσει τη ζωή του. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, δεν είναι απόφαση του γιατρού του. Υπάρχει ιατρική ομάδα άσχετη από τον γιατρό που διαπιστώνει τον εγκεφαλικό θάνατο για να μπορέσει να μιλήσει στην οικογένεια για τη δωρεά. Δεν παίρνει ένας γιατρός την απόφαση για τη δωρεά»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ