Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Υπόθεση Βαλυράκη: Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις των εισαγγελικών αρχών για τα αίτια θανάτου

Μετά τα υπομνήματα από τους δύο ψαράδες, που κρίθηκαν ύποπτοι, και την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Βαλυράκη: Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις των εισαγγελικών αρχών για τα αίτια θανάτου eurokinissi

Στην αξιολόγηση ενός ογκωδέστατου υλικού, που έχει συλλεχθεί σχετικά με τα αίτια θανάτου του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, προχωράει η Εισαγγελία Χαλκίδας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, αναμένεται να εκδοθεί και η κρίσιμη απόφαση. Βάσει αυτής θα κριθεί εάν η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο ή θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Στη δεύτερη περίπτωση εκκρεμεί, επίσης, το κατά πόσον οι διώξεις αυτές θα αφορούν την ανθρωποκτονία από πρόθεση ή εξ αμελείας, βαρύνοντας ανάλογα τους κατηγορούμενους.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φέρουν έναν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος έχει καταθέσει πως για το περιστατικό υπεύθυνοι είναι δύο ψαράδες της περιοχής, υποστηρίζοντας επίσης πως έχει δεχθεί τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι που είδαν το περιστατικό απειλές για να μην προχωρήσει τις καταγγελίες του στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Υπόθεση Βαλυράκη: Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις των αρχών

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, όπως δηλώνει, ήταν διατεθειμένος από την αρχή να περιγράψει το τι προηγήθηκε του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι στην Λιμενική Αρχή της Χαλκίδας. Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο έδωσε κατάθεση υπό άκρα μυστικότητα στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών στην Ασφάλεια Αττικής.

Τα υπομνήματα των 2 ψαράδων

Στην ανωμοτί κατάθεσή τους τα δύο αδέλφια τα οποία κατηγορήθηκαν βάσει του αυτόπτη μάρτυρα αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή και επιχειρούν να αποδομήσουν την κατάθεσή του.

Αναφέρονται αναλυτικά στο τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αρνούμενα οποιοδήποτε επεισόδιο με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Οι δύο καταθέσεις με ημερομηνίες 19 και 20 Απριλίου που έδωσε ο… (σ.σ.: αναφέρεται στο όνομα του μάρτυρα) ενώπιον των αστυνομικών της ΓΑΔΑ και που δήθεν αναγνωρίζει το δικό μας σκάφος πλησίον του αποθανόντος και τον έναν εξ ημών να τον χτυπά με ένα κοντάρι 3,5 μέτρων βρίθουν ψευδών και ανυπόστατων γεγονότων», αναφέρουν τα δύο αδέλφια και στις επόμενες γραμμές δίνουν το προφίλ τους.

«Τυγχάνουμε δεύτερης γενιάς ψαράδες, ιδιοκτήτες του σκάφους… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του) το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Ερέτριας. Ψαρεύουμε από 9-10 χρόνων μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουμε έρθει σε παραμικρή αντιπαράθεση με κανέναν από τους ψαράδες της Ερέτριας -τόσο τους συναδέλφους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες- με τους οποίους διατηρούμε άριστες σχέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόμαστε στη θάλασσα, έχουμε βοηθήσει και κυριολεκτικά σώσει πολλούς ανθρώπους που χρειάστηκαν τη βοήθειά μας, έχουμε ρυμουλκήσει με το σκάφος μας κινδυνεύοντα και ακυβέρνητα σκάφη τόσο ερασιτεχνών αλιέων όσο και επαγγελματιών, ενώ χαίρουμε ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ζούμε ως φιλήσυχοι οικογενειάρχες σε ιδιόκτητη πολυώροφη οικογενειακή οικοδομή στην Ερέτρια» λένε στα απολογητικά τους υπομνήματα. Υπόθεση Βαλυράκη: Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις των αρχών

«Εντύπωση πρέπει να σας προξενήσει ότι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είναι περίπου 72 ετών, ζει στα όρια της οικονομικής ανέχειας και δεν έχει λεφτά ούτε για να πάει μέχρι το καφέ της γειτονιάς του» αναφέρουν στην απολογία τους οι δύο ψαράδες. Και λίγο παρακάτω συνεχίζουν: «Να σημειωθεί ότι ακόμη και το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως μετακινήθηκε με το μηχανάκι τύπου “μπόμπος” από τη Χαλκίδα προς την Ερέτρια αποτελεί ψευδές γεγονός. Ο τύπος αυτού του μοτοποδηλάτου υπάγεται στην κατηγορία “toy”, έχει πολύ μικρές ρόδες και πολύ μικρή μηχανή, είναι πολύ μικρό μοτοποδήλατο για πολύ μικρές μετακινήσεις σε πολύ κοντινές αποστάσεις και δεν μπορεί να διασχίσει μεγάλες μεταξύ διαφορετικών πόλεων. Επιπρόσθετα, καταθέτει ότι είδε το σκάφος μας το οποίο αναγνώρισε και εμάς να ρίχνουμε δίχτυα στη θάλασσα» λένε.

Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν πως το σκάφος τους βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας. «Γεγονός το οποίο προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τόσο από το ημερολόγιο του ίδιου του σκάφους (κανείς επαγγελματίας ψαράς δεν τολμάει να κινήσει το αλιευτικό του σκάφος χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το ημερολόγιο γιατί το Λιμενικό κάνει συνεχείς ελέγχους και τα πρόστιμα είναι τεράστια) από τους μάρτυρες ψαράδες που εκείνη την ημέρα ήταν στο λιμάνι όσο και από τη φωτογραφία που ελήφθη στις 11.17 της 24ης Ιανουαρίου επάνω από το λιμάνι της Ερέτριας» αναφέρουν.

Οι αντιφατικές καταθέσεις – Τι λέει η οικογένεια

Στη δικογραφία, πάντως, υπάρχουν μαρτυρίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιφατικές μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, και αυτό που κάνουν οι ανακριτικές αρχές είναι να αξιολογούν σε αυτή τη φάση τις καταθέσεις προκειμένου να βγάλουν άκρη.

Εξαρχής, η οικογένεια μιλά για ύποπτες κινήσεις των λιμενικών ως προς την διαχείριση της υπόθεσης και αναμένει να διαλευκανθεί μεταξύ άλλων πως ήξεραν οι λιμενικοί στις 18 Απριλίου τα ονόματα των ψαράδων ώστε να καλέσουν τους συγγενείς τους, όταν τελικά ο μάρτυρας τους κατονομάζει μία ημέρα αργότερα στο Ανθρωποκτονιών.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, κυρία Μίνα Βαλυράκη, που εξαρχής είχε μιλήσει για εγκληματική ενέργεια, τόνισε στο protothema.gr ότι «αυτό που περιμένω μετά από επτά μήνες και την ανωμοτί κατάθεση των δύο ψαράδων στις 2 Αυγούστου είναι η ποινική δίωξη και η άμεση προφυλάκισή τους. Περιμένουμε με το υπόμνημα που καταθέσαμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση με το άρθρο 32 να κριθεί ως εξαιρετικά σοβαρή και να έρθει στην Αθήνα. Ο φάκελος πρέπει να φύγει από την Εισαγγελία Χαλκίδος όπου εσκεμμένα καθυστερεί επί επτά μήνες» ανέφερε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Ιωάννης Παγορόπουλος, πλέον θα επιδιώξει να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Η ιατροδικαστική εξέταση

Από την ιατροδικαστική έκθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Χαράς Σπηλιοπούλου προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι «ο θάνατος δεν επέρχεται ακαριαίως, αλλά μεσολαβεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα ολίγων λεπτών ως την οριστική παύση της καρδιάς. Στο διάστημα αυτό το άτομο χάνει τις αισθήσεις του επειδή βρέθηκε στη θάλασσα ή εισρόφησε ποσότητα ύδατος και τελικώς εμφάνισε σημεία πνιγμού. Αν δεν είχαν προκληθεί κακώσεις, ο θάνατος δεν θα επήρχετο από πνιγμό.

Συνεπώς η αρχική αιτία θανάτου είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η διατομή των αγγείων του τραχήλου. Δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί νεκροτομικώς αν όλες οι κακώσεις προκλήθηκαν όταν το άτομο ήταν εντός ή εκτός του θαλάσσιου ύδατος. Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι το άτομο βρέθηκε στο νερό ζωντανό και με τις εισπνευτικές κινήσεις εισρόφησε θαλάσσιο ύδωρ», ενώ κατόπιν διαπιστώνει πως «αν δεχθούμε ότι οι δύο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους τότε απομένει να βρεθούν τα υπόλοιπα όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ