Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Υπόθεση Βαλυράκη: Ο αυτόπτης μάρτυρας, οι δύο ψαράδες και οι εξελίξεις για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων

Μέσα στα επόμενα 24ωρα καλούνται οι εισαγγελικές αρχές να αποφανθούν για την εξέλιξη του θανάτου του πρώην ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Τα νέα στοιχεία, που μελετώνται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Βαλυράκη: Ο αυτόπτης μάρτυρας, οι δύο ψαράδες και οι εξελίξεις για την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων eurokinissi

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υπόθεση του θανάτου – ή δολοφονίας όπως ισχυρίζεται η οικογένειά του – του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη. Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν τεθεί η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος εδώ και καιρό έκανε λόγο για τη δράση δύο ψαράδων τους οποίους εμφανίζει να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Από την πλευρά τους, οι ίδιοι αρνούνται κάθε κατηγορία εις βάρος τους και μάλιστα προ ημερών κατέθεσαν και το απολογητικό τους υπόμνημα, βάσει του οποίου όλοι οι ισχυρισμοί του μάρτυρα κρίνονται «ψευδείς και ανυπόστατοι». Την απάντηση καλούνται να δώσουν οι εισαγγελικές αρχές, που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης και θα πρέπει εντός των επόμενων 24ωρων να αποφανθούν για την εμπλοκή ή μη των δύο ψαράδων και να ασκήσουν διώξεις. Υπόθεση Βαλυράκη: Ο αυτόπτης μάρτυρας, οι δύο ψαράδες και οι εξελίξεις

Επτά μήνες μετά τον μυστηριώδη θάνατο του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, μια απόφαση του εισαγγελέα Χαλκίδας και δύο καταθέσεις ανατρέπουν τα δεδομένα και σηματοδοτούν απρόβλεπτες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση. Με οδηγό την πολύωρη κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Απρίλιο στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών ένας 72χρονος από τη Χαλκίδα, κατονομάζοντας δύο ψαράδες από την Ερέτρια ως υπεύθυνους για τον θάνατο του 78χρονου πολιτικού, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες αλιείς έδωσαν στις Αρχές εξηγήσεις για όσα τους προσάπτει ο ηλικιωμένος μάρτυρας.

Η ιατροδικαστική εξέταση

Από την ιατροδικαστική έκθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Χαράς Σπηλιοπούλου προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι «ο θάνατος δεν επέρχεται ακαριαίως, αλλά μεσολαβεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα ολίγων λεπτών ως την οριστική παύση της καρδιάς. Στο διάστημα αυτό το άτομο χάνει τις αισθήσεις του επειδή βρέθηκε στη θάλασσα ή εισρόφησε ποσότητα ύδατος και τελικώς εμφάνισε σημεία πνιγμού. Αν δεν είχαν προκληθεί κακώσεις, ο θάνατος δεν θα επήρχετο από πνιγμό.

Συνεπώς η αρχική αιτία θανάτου είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η διατομή των αγγείων του τραχήλου. Δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί νεκροτομικώς αν όλες οι κακώσεις προκλήθηκαν όταν το άτομο ήταν εντός ή εκτός του θαλάσσιου ύδατος. Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι το άτομο βρέθηκε στο νερό ζωντανό και με τις εισπνευτικές κινήσεις εισρόφησε θαλάσσιο ύδωρ», ενώ κατόπιν διαπιστώνει πως «αν δεχθούμε ότι οι δύο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους τότε απομένει να βρεθούν τα υπόλοιπα όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις».

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Ιωάννης Παγορόπουλος, πλέον θα επιδιώξει να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπόθεση Βαλυράκη: Ο αυτόπτης μάρτυρας, οι δύο ψαράδες και οι εξελίξεις

Από την πλευρά της, η σύζυγος του πρώην υπουργού, κυρία Μίνα Βαλυράκη, που εξαρχής είχε μιλήσει για εγκληματική ενέργεια, τόνισε στο protothema.gr ότι «αυτό που περιμένω μετά από επτά μήνες και την ανωμοτί κατάθεση των δύο ψαράδων στις 2 Αυγούστου είναι η ποινική δίωξη και η άμεση προφυλάκισή τους. Περιμένουμε με το υπόμνημα που καταθέσαμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση με το άρθρο 32 να κριθεί ως εξαιρετικά σοβαρή και να έρθει στην Αθήνα. Ο φάκελος πρέπει να φύγει από την Εισαγγελία Χαλκίδος όπου εσκεμμένα καθυστερεί επί επτά μήνες» ανέφερε.

Ανοίγει και πάλι η υπόθεση

 «Κλειδί» για την υπόθεση θεωρείται η κατάθεση ενός 72χρονου ψαρά, ο οποίος κατηγόρησε τον περασμένο Απρίλιο δύο άλλους αδέλφια – ψαράδες, βάσει της οποίας τους είδε στο σημείο.

Στην ανωμοτί κατάθεσή τους τα δύο αδέλφια αναφέρονται αναλυτικά στο τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αρνούμενα οποιοδήποτε επεισόδιο με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μέσα από τις καταθέσεις και τα υπομνήματά τους επιχείρησαν να αποδομήσουν το  κατηγορητήριο σε βάρος τους.

Κομβική ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Δευτέρα 2 Αυγούστου, όταν μετά από τρεις μήνες στασιμότητας δύο επαγγελματίες ψαράδες από την Ερέτρια πέρασαν το κατώφλι του Λιμενικού και έδωσαν εξηγήσεις για όλα όσα έχει πει σε βάρος τους ο 72χρονος αυτόπτης μάρτυρας στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας.

«Οι δύο καταθέσεις με ημερομηνίες 19 και 20 Απριλίου που έδωσε ο… (σ.σ.: αναφέρεται στο όνομα του μάρτυρα) ενώπιον των αστυνομικών της ΓΑΔΑ και που δήθεν αναγνωρίζει το δικό μας σκάφος πλησίον του αποθανόντος και τον έναν εξ ημών να τον χτυπά με ένα κοντάρι 3,5 μέτρων βρίθουν ψευδών και ανυπόστατων γεγονότων», αναφέρουν τα δύο αδέλφια και στις επόμενες γραμμές δίνουν το προφίλ τους.

Θέλουν με τον τρόπο αυτό να ξεδιπλώσουν τον εαυτό τους και να δείξουν ότι δεν πρόκειται για άτομα με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, αλλά για απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Και επισημαίνουν: «Τυγχάνουμε δεύτερης γενιάς ψαράδες, ιδιοκτήτες του σκάφους… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του) το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Ερέτριας. Ψαρεύουμε από 9-10 χρόνων μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουμε έρθει σε παραμικρή αντιπαράθεση με κανέναν από τους ψαράδες της Ερέτριας -τόσο τους συναδέλφους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες- με τους οποίους διατηρούμε άριστες σχέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόμαστε στη θάλασσα, έχουμε βοηθήσει και κυριολεκτικά σώσει πολλούς ανθρώπους που χρειάστηκαν τη βοήθειά μας, έχουμε ρυμουλκήσει με το σκάφος μας κινδυνεύοντα και ακυβέρνητα σκάφη τόσο ερασιτεχνών αλιέων όσο και επαγγελματιών, ενώ χαίρουμε ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ζούμε ως φιλήσυχοι οικογενειάρχες σε ιδιόκτητη πολυώροφη οικογενειακή οικοδομή στην Ερέτρια».

Η επιχείρηση αποδόμησης του μάρτυρα

«Εντύπωση πρέπει να σας προξενήσει ότι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είναι περίπου 72 ετών, ζει στα όρια της οικονομικής ανέχειας και δεν έχει λεφτά ούτε για να πάει μέχρι το καφέ της γειτονιάς του» αναφέρουν στην απολογία τους οι δύο ψαράδες. Και λίγο παρακάτω συνεχίζουν: «Να σημειωθεί ότι ακόμη και το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως μετακινήθηκε με το μηχανάκι τύπου “μπόμπος” από τη Χαλκίδα προς την Ερέτρια αποτελεί ψευδές γεγονός. Ο τύπος αυτού του μοτοποδηλάτου υπάγεται στην κατηγορία “toy”, έχει πολύ μικρές ρόδες και πολύ μικρή μηχανή, είναι πολύ μικρό μοτοποδήλατο για πολύ μικρές μετακινήσεις σε πολύ κοντινές αποστάσεις και δεν μπορεί να διασχίσει μεγάλες μεταξύ διαφορετικών πόλεων. Επιπρόσθετα, καταθέτει ότι είδε το σκάφος μας το οποίο αναγνώρισε και εμάς να ρίχνουμε δίχτυα στη θάλασσα» λένε.

Στη δικογραφία, πάντως, υπάρχουν μαρτυρίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιφατικές μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, και αυτό που κάνουν οι ανακριτικές αρχές είναι να αξιολογούν σε αυτή τη φάση τις καταθέσεις προκειμένου να βγάλουν άκρη.

Τι υποστηρίζει ο μάρτυρας

Στην πολύωρη κατάθεση που έδωσε ο 72χρονος στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών τον περασμένο Απρίλιο υποστηρίζει ότι εκείνο το πρωινό της 24ης Ιανουαρίου έφυγε από το σπίτι του στη Χαλκίδα με ένα μικρό μηχανάκι και πήγε στην Ερέτρια προκειμένου να ψαρέψει. Πήγε με την προτροπή του προέδρου των ψαράδων και ενώ απαγορευόταν το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες αλιείς στο λεγόμενο «νησί των ονείρων» και από εκεί σε απόσταση 300 μέτρων είδε, όπως φυσικά υποστηρίζει, όλο το συμβάν.

Για παράδειγμα, υπάρχει η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα, σύμφωνα με την οποία στο σκάφος των δύο επαγγελματιών ψαράδων από την Ερέτρια που έριχνε δίχτυα διέκρινε έναν από τους δύο επιβαίνοντες να χτυπάει με κοντάρι τον 78χρονο Σήφη Βαλυράκη.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπήρχε και ένα άλλο σκάφος στην περιοχή το οποίο δεν κατάφερε να αναγνωρίσει. Υπάρχει δεύτερος μάρτυρας ο οποίος βρισκόταν και αυτός στο «νησί των ονείρων» και υποστηρίζει πως είδε ένα σκάφος και έναν ψαρά να τσακώνονται με τον Βαλυράκη και να κάνει δύο βόλτες γύρω από το φουσκωτό του.

Οι καταθέσεις των ψαράδων

Από την άλλη πλευρά, οι δύο αλιείς αδελφοί που κατονομάζει ως τους δράστες ισχυρίζονται στην κατάθεσή τους: «Αναφορικά με τις καταθέσεις του δήθεν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος ρητώς και κατηγορηματικώς καταθέτει ότι δήθεν είδε το δικό μας σκάφος να βρίσκεται την 24η Ιανουαρίου της Αγίας Τριάδας και μάλιστα πλησίον του σκάφους του αποθανόντος ενώ είδε έναν εξ ημών, τον πιο ψηλό, να χτυπά με ένα κοντάρι τον Σήφη Βαλυράκη και να πέφτει στη θάλασσα, οι οποίες δεν εμπεριέχουν ούτε ψήγμα αλήθειας και έχουμε ήδη καταθέσει έγκληση σε βάρος του.

«Κατ’ αρχάς, εμείς οι δύο αδελφοί είμαστε με ίδιο ύψος 1,70 μ. και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο του από του δύο είναι ο ψηλός και ο του ο κοντός. Του προσκομίζουμε και φωτογραφία του μπροστά στο σκάφος του κρατώντας τον επονομαζόμενο γάντζο του σκάφους, ο οποίος δεν είναι φυσικά 3-3,5 μ. του ισχυρίζεται ο μάρτυρας, αλλά 1,70 μ. Οι καταθέσεις του εν λόγω μάρτυρα είναι ψευδείς και κατασκευασμένες έχοντας ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσουν την υπόθεση ως δολοφονία στοχοποιώντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση».

Το ημερολόγιο και η φωτογραφία

Και όπως κατέθεσαν: «Όμως το σκάφος βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας. Γεγονός το οποίο προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τόσο από το ημερολόγιο του ίδιου του σκάφους (κανείς επαγγελματίας ψαράς δεν τολμάει να κινήσει το αλιευτικό του σκάφος χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το ημερολόγιο γιατί το Λιμενικό κάνει συνεχείς ελέγχους και τα πρόστιμα είναι τεράστια) από τους μάρτυρες ψαράδες που εκείνη την ημέρα ήταν στο λιμάνι όσο και από τη φωτογραφία που ελήφθη στις 11.17 της 24ης Ιανουαρίου επάνω από το λιμάνι της Ερέτριας.

Η φωτογραφία βρίσκεται εντός της δικογραφίας και την έλαβε 63χρονος γιατρός χρήστης drone, άγνωστος παντελώς σε εμάς, ο οποίος προσήλθε αυθόρμητα λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Βαλυράκη στο Λιμεναρχείο Ερέτριας και προσκόμισε τη φωτογραφία μαζί με τα στοιχεία λήψεως. Παράλληλα, ο μάρτυρας ο οποίος αναζήτησε και εν τέλει βρήκε το φουσκωτό σκάφος του Βαλυράκη ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει ότι δεν αναβρέθηκαν δίχτυα».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ