Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Υπόθεση Βαλυράκη: Στην αντεπίθεση οι δύο ψαράδες, που κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για το θάνατό του – Ασύστολα ψεύδη του αυτόπτη μάρτυρα, λένε

Αποκλειστικά υπεύθυνος για το θάνατό του ήταν ο ίδιος ο πρώην υπουργός διατείνεται ο συνήγορος τους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολοφονίας αναφέρει και χαρακτηρίζει αναξιόπιστο τον μάρτυρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Βαλυράκη: Στην αντεπίθεση οι δύο ψαράδες, που κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για το θάνατό του – Ασύστολα ψεύδη του αυτόπτη μάρτυρα, λένε eurokinissi

Αντικρούουν κάθε κατηγορία οι δύο ψαράδες, που υποδείχθηκαν από αυτόπτη μάρτυρα ως υπεύθυνοι για το θάνατο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη. Οι ίδιοι κατέθεσαν υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές, μετά την προθεσμία που είχαν λάβει ενώ υπέβαλαν και μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας κατά του αυτόπτη μάρτυρα και άλλων.

Σε επιστολή του σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο για τις καταγγελίες σε βάρος των δύο ψαράδων, ο δικηγόρος Δημήτρης Καρβέλης ανακοινώνει πως ανέλαβε συνήγορος υπεράσπισής τους και προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις. Εμφανίζει, μάλιστα, στην επιστολή που συνυπογράφει με τον δικηγόρο – γιο του, Ιάσονα Καρβέλη και την δικηγόρο του γραφείου του, Δέσποινα Λυσιγάκη, την βεβαιότητα πως ο θάνατος του πρώην υπουργού επήλθε από δική του και μόνο υπαιτιότητα. Υπόθεση Βαλυράκη: Στην αντεπίθεση οι δύο ψαράδες

«Έχει ήδη κατατεθεί μήνυση ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, κατά του «δήθεν μαρτύρα» και κατά παντός άλλου ηθικού αυτουργού και υπευθύνου για τα αδικήματα της ψευδούς καταμηνύσεως, της ψευδορκίας μάρτυρα και της συκοφαντικής δυσφημίσεως. Επιδίωξη των εντολέων μας είναι να διαφανεί η αλήθεια και θα αναζητηθούν ευθύνες, τόσο σε αστικό, όσο και ποινικό επίπεδο, από όλους αυτούς (φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς) οι οποίοι προσπάθησαν εξ αρχής να παρουσιάσουν το τραγικό αυτό ναυτικό ατύχημα σαν δολοφονία και θα κληθούν όλοι τους να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις αβάσιμες κατηγορίες, τους χαρακτηρισμούς, τις λασπολογίες, τις συκοφαντίες και τις ψευδείς καταθέσεις τους και ισχυρισμούς τους, που δόθηκαν είτε ενώπιον των επίσημων αρχών είτε ενώπιον των πάσης φύσεων ενημερωτικών εκπομπών και μέσων» αναφέρει ο κ. Καρβέλης.

Τραγικό, ναυτικό ατύχημα και όχι δολοφονία

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη είναι ένα τραγικό, ναυτικό ατύχημα που οφείλεται στην πτώση του από το σκάφος του. «Οποιοσδήποτε έχει έστω και τις βασικές γνώσεις ποινικού δικαίου και έχει λάβει γνώση της ποινικής δικογραφίας, θα γνωρίζει την μία, μοναδική και καταφανή αλήθεια που προκύπτει ότι ο τραγικός θάνατος του Ιωσήφ Βαλυράκη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ατύχημα για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο ίδιος ο θανών, ο οποίος στην ηλικία των 79 ετών, οδηγούσε το συγκεκριμένο ταχύπλοο σκάφος, στο οποίο δεν υπήρχε ίχνος νομιμότητας και ασφάλειας, με αναρίθμητες τεχνικές και μηχανολογικές δυσλειτουργίες και παρατυπίες και που στην πραγματικότητα αποτελούσε ένα πλωτό, κινούμενο φέρετρο, επικίνδυνό τόσο για τον ίδιο τον αποβιώσαντα χειριστή, αλλά και για τρίτα σκάφη και επιβαίνοντες!» υποστηρίζει. Υπόθεση Βαλυράκη: Στην αντεπίθεση οι δύο ψαράδες

«Τα ασφαλή αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από την τεχνική πραγματογνωμοσύνη που αφορά το σκάφος, τις ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες και από τις δεκάδες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που έβλεπαν το σκάφος του Βαλυράκη να κάνει κύκλους ακυβέρνητο! Ο μοναδικός και παντελώς αναξιόπιστος και φαιδρός «μάρτυρας» που δήθεν είδε από την ακτή έναν ψαρά να χτυπάει τον Βαλυράκη με κοντάρι μήκους 3.50 μέτρων στο κεφάλι και να τον σκοτώνει, ισχυρίζεται χονδροειδή και ασύστολα ψεύδη για τα οποία θα κληθεί να δώσει λόγο στην Δικαιοσύνη» προσθέτει.

Το σκάφος των ψαράδων ήταν… δεμένο

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως «εκτός από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, την τεχνική πραγματογνωμοσύνη για την κατάσταση του σκάφους με το οποίο έχασε τη ζωή του ο άτυχος Βαλυράκης, από τις οποίες αποδεικνύεται χωρίς καμία αμφιβολία ότι πρόκειται μετά βεβαιότητας για ναυτικό ατύχημα και όχι για δολοφονία όπως θέλουν κάποιοι σκόπιμα να υποστηρίζουν και διαδίδουν, υπάρχουν πάνω από 20 μάρτυρες, όλοι οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι οι εντολείς μας την ημέρα αυτή δεν είχαν καν πλησιάσει στο λιμάνι και ότι το σκάφος τους (με το οποίο υποτίθεται πλησίασαν το σκάφος του Βαλυράκη) δεν μετακινήθηκε καθόλου την ημέρα του συμβάντος».

Ο κ. Καρβέλης παραπέμπει και σε «επίσημο, δημόσιο έγγραφο που αποδεικνύει ότι το σκάφος των εντολέων μας, την ημέρα του συμβάντος, ελλιμενιζόταν όλη την ημέρα στον Λιμένα Ερετρίας και δεν μετακινήθηκε ούτε στιγμή, αλλά και βιντεοληπτικό υλικό από drone, στο οποίο απεικονίζεται το εν λόγω σκάφος των εντολέων μας να παρέμεινε δεμένο στο λιμάνι, την ώρα που ο Βαλυράκης έχανε την ζωή του, χτυπημένος από την προπέλα του σκάφους του».

Πηγή: eviazoom. gr

Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Αφήνοντας αιχμές για όσους προχωρούν σε δηλώσεις, ο συνήγορος των ψαράδων καλεί «οποιοδήποτε τρίτο (δημοσιογράφο, αυτόκλητο ερευνητή, αυτοβούλως εμπλεκόμενο, συγγενή, νομικό παραστάτη, μηνυτή, εμφανιζόμενο ως δήθεν «αυτόπτη μάρτυρα» κ.λπ.), που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με την υπόθεση του Ιωσήφ Βαλυράκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, σε νομικό, ηθικό, δημοσιογραφικό και κοινωνικό επίπεδο και στις σχετικές δημοσιεύσεις, δηλώσεις, αναφορές που προβαίνει, καθώς τα όσα δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα και αφορούν τους δύο εντολείς μας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας». Υπόθεση Βαλυράκη: Στην αντεπίθεση οι δύο ψαράδες

Όπως αναφέρει «η Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται από δήθεν ερευνητές σε τηλεοπτικές εκπομπές και τηλεοπτικά παράθυρα και κυρίως η Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται από όσους έχουν «περίεργη» πρεμούρα να μετατρέψουν ένα τραγικό ναυτικό ατύχημα σε δήθεν δολοφονία».

Και καταλήγει: «Οι εντολείς μας, γνωρίζοντας την αλήθεια και την μη εμπλοκή τους με κανέναν τρόπο με την υπόθεση του θανάτους του Ιωσήφ Βαλυράκη, έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, αφήνοντας τους υπόλοιπους να υποβάλλουν μηνυτήριες αναφορές κατά των εισαγγελέων και των ανακριτικών υπαλλήλων που χειρίζονται την σοβαρή αυτή υπόθεση και να αμφισβητούν τα πορίσματα των ειδικών πραγματογνωμόνων!»

Απειλές καταγγέλλει ο αυτόπτης μάρτυρας

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αυτόπτης μάρτυρας που έχει καταθέσει για το ρόλο των δύο ψαράδων δέχεται απειλές, όπως έγραψε και το dikastiko.gr ).

“Δεν ήμουν μόνο εγώ, ήταν και άλλοι. Τώρα ο άλλος κρύβεται γιατί ο άνθρωπος απειλήθηκε ότι θα τον καταστρέψουν αν μιλήσει” τονίζει αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι έχει δεχθεί και ο ίδιος απειλές, ακόμα και από το λιμεναρχείο!

Ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στο Πεζονήσι της Ερέτριας σχεδόν 150 μέτρα μακριά από το σημείο που χάθηκε ο πρώην υπουργός. Ότι ήταν παρών την στιγμή που ο Σήφης Βαλυράκης έπεφτε χτυπημένος, όπως λέει, στην θάλασσα.

“Λογομαχήσανε. Τον φέρανε δυο στροφές γύρω από το σκάφος, γκαζωμένοι αυτοί και μετά τον κοπανήσανε με το κοντάρι, αυτό που λέμε εμείς «το γάντζο». Ο ένας εμπλέκεται. Ο άλλος ήταν σκυμμένος, δεν πήρε καμία θέση. Κάτι πολέμαγε να φτιάξει, ήταν σκυφτός” υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, όταν είδε το καΐκι να πλησιάζει το κόκκινο σκάφος του πρώην υπουργού, υπέθεσε ότι οι ψαράδες πήγαιναν να του κάνουν σύσταση, θεωρώντας ότι ο άτυχος πρώην υπουργός ήταν ψαροντουφεκάς που παρανόμως βουτούσε για να κλέψει τα αλιεύματα από τα δίχτυα τους, όπως συχνά συμβαίνει στην περιοχή. Η εξέλιξη όμως της λογομαχίας ήταν τραγική για τον Σήφη Βαλυράκη.

“Υπέθεσα ότι αυτό το πράγμα θα πάνε να του κάνουν. Ουρλιάζανε «φύγε ρε, τι δουλειά έχεις εδώ πέρα; Δεν το ξέρεις ότι απαγορεύεται;Το κοντάρι ανεβοκατέβηκε 3-4 φορές. Την ώρα που έπεσε ο Βαλυράκης μέσα στη θάλασσα, κάνανε ανάποδα και φύγανε. Το σκάφος του Βαλυράκη κινούταν, όχι σε μεγάλη ταχύτητα, ελαφρώς” υποστηρίζει ο μάρτυρας. “Δεν είναι ότι τον είδα μόνο εγώ. Και η γυναίκα που ήταν στην ξαπλώστρα ξαπλωμένη πρέπει να το είδε. Και ο άνθρωπος αυτός που τον είχανε «τσιλιαδόρο» για να βγάζουνε θαλασσινά το είδε. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά δεν μιλάνε οι άλλοι” πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, όπως δηλώνει, ήταν διατεθειμένος από την αρχή να περιγράψει το τι προηγήθηκε του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι στην Λιμενική Αρχή της Χαλκίδας. Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο έδωσε κατάθεση υπό άκρα μυστικότητα στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών στην Ασφάλεια Αττικής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ