Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Υπόθεση Βαξεβάνη-Παρέμβαση Προέδρου Αρείου Πάγου: “Αφήστε την Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις”

Η παρέμβαση έρχεται μετά από τις δημόσιες αναφορές κατά της Δικαιοσύνης για την κλήτευση του εκδότη δημοσιογράφου σχετικά με το σκλελος της υπόθεσης Novartis με κεντρικό προσωπο τον Δημ. Παπαγγελόπουλου . Αντιδράσεις και από άλλους δικαστές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Βαξεβάνη-Παρέμβαση Προέδρου Αρείου Πάγου: “Αφήστε την Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις” Eurokinissi

Υπόθεση Βαξεβάνη:  Αντιδράσεις εντός της Δικαιοσύνης προκαλούν οι αναφορές σε βάρος δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση Novartis στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή του πρωην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, με αιχμή του δόρατος την κλήτευση από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου ως κατηγορούμενου  του εκδότη- δημοσιογράφου Κωστα Βαξεβάνη όπως έγραψε το dikastiko.gr

Υπόθεση Βαξεβάνη

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, με δήλωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας , ζητεί σε αυστηρό ύφος «να αφήσουν την Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες».  Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι «απαξιωτικές κρίσεις για αυτήν ουσιαστικά έχουν στοχο αυτό που καταγγέλλουν: Να την εργαλειοποιήσουν». Υπόθεση Βαξεβάνη

Η δήλωση

Όπως αναφέρει η κ.Γεωργίου: «Οι αναφορές της συνθήκες απονομής δικαιοσύνης στη χώρα της, με απαξιωτικές και μάλιστα υπό μορφήν δόγματος κρίσεις γι’ αυτήν, με σαφείς υπαινιγμούς για την ανεξαρτησία της, επιχειρούν αυτό ακριβώς που καταγγέλλουν: Να εργαλειοποιήσουν δηλαδή τη Δικαιοσύνη, είτε για να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, είτε για να προκαταλάβουν τη κρίση των δικαστών, η οποία είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Όσοι επιθυμούν πραγματικά να προστατέψουν τη Δικαιοσύνη, δεν έχουν παρά να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες».

 

Αντιδράσεις

Για το ίδιο θέμα, ανακοίνωση εξέδωσαν και τρείς δικαστές από την μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης, Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης και Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος πρωτοδικών. Σε αυτή αναφέρονται στις «πολιτικές επιθέσεις, σκοπός των οποίων είναι να πληγεί το κύρος των κατά το νόμο και το Σύνταγμα ενεργειών Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, ιδίως του  Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου» που , όπως λένε, εκδηλώνονται «τόσο με αρθρογραφία όσο και με δηλώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο κάλεσμα βουλευτή της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο κτίριο του Αρείου Πάγου με αφορμή την διενέργεια ανακριτικών πράξεων».

Οι δικαστές μάλιστα υπενθυμίζουν ότι «οι ερευνώμενες στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορίες αποδόθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής και ότι η κυρία ανακρίτρια επιτελεί το καθήκον της, ως όργανο της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαδικασίας».

Η ανακοίνωση

Τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ αναφέρουν: «…Παρατηρούμε τις εκδηλούμενες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πολιτικές επιθέσεις, σκοπός των οποίων είναι να πληγεί το κύρος των κατά το νόμο και το Σύνταγμα ενεργειών Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, ιδίως του  Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τις επιθέσεις κατά της, σύμφωνα με τον νόμο περί ποινικής ευθύνης μελών της κυβερνήσεως, ορισθείσας ανακρίτριας-αρεοπαγίτου για την διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis. Παρατηρούμε δε ότι οι επιθέσεις αυτές εκδηλώνονται τόσο με αρθρογραφία όσο και με δηλώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο κάλεσμα βουλευτή της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο κτίριο του Αρείου Πάγου με αφορμή την διενέργεια ανακριτικών πράξεων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ερευνώμενες στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορίες αποδόθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής και ότι η κυρία ανακρίτρια επιτελεί το καθήκον της, ως όργανο της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαδικασίας .

Επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιες ενέργειες αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων κατά περίπτωση οργάνων της, όταν μάλιστα αυτές προκαλούνται και κατευθύνονται από θεσμικούς παράγοντες, είναι απαράδεκτες διότι προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και την ίδια την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ