Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη 3 χρόνια μετά τον αποτρόπαιο θάνατό του – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Παρόντες οι πέντε από τους 6 κατηγορούμενους. Αίτημα της υπεράσπισης για κατάλληλη αίθουσα ώστε να προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη 3 χρόνια μετά τον αποτρόπαιο θάνατό του – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Δίκη υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου: Με τους πέντε εκ των κατηγορουμένων για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλαδστωνος στο κέντρο της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2018, ξεκίνησε η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Απών ήταν μόνο ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης ο οποίος και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο.

Δίκη υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου Δίκη υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η ακροαματική διαδικασία θα καθυστερούσε εξαιτίας του πλήθους κόσμου που επιθυμούσε να παρακολουθήσει τη δίκη. Το δικαστήριο αποφάσισε η υπόθεση να εκδικαστεί στην παρούσα αίθουσα, με την είσοδο μόλις 2 δημοσιογράφων για την κάλυψη της δίκης.

Παράλληλα, η υπεράσπιση υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία. Η πλευρά των τεσσάρων κατηγορουμένων αστυνομικών προέταξε το ζήτημα αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η προβολή για να αποσαφηνιστεί η θέση και στάση του κάθε κατηγορούμενου.

Δίκη υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου Δίκη υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου

Δίκη υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου: Τι μετέδιδε το dikastiko.gr νωρίτερα

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος έχανε τη ζωή του σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Τρία χρόνια μετά , το “λιντσάρισμά του”, όπως ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, η  δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου.

Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά την χρήση ουσιών ή αλκοόλ. 

Οι συνθήκες του σοκαριστικού θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου θα αναβιώσουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσουν έξι πρόσωπα. Με το παραπεμπτικό βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή ζητούσε να παραπεμφθούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Δίκη για υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών.

Δίκη για υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Η αναβίωση της υπόθεσης

Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω κορονοϊού. Τώρα, σήμερα, επανεκκινεί και όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Για δολοφονία σε «δημόσια θέα» και «βίαιη θανάτωσή του» έκανε λόγο η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο βούλευμα ξεκαθαρίζεται πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό, δεν βρέθηκαν δαχτυλικά του αποτυπώματα στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο, ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων προέκυψε πως δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Στη δικογραφία εκτός των άλλων στοιχείων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και τα video, από τα οποία διαφαίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τη στιγμή δε που επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και ενώ εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία.

Για «απερίσκεπτη δράση» του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και του μεσίτη που ενεπλάκη στο επεισόδιο, κάνουν λόγο οι δικαστές, εξηγώντας ότι  «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στη κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα». Δίκη για υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου

Σχετικά με τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών, που έφτασαν στο σημείο για να συλλάβουν τον Ζακ Κωστόπουλου, αλλά του κατάφεραν βαρύτατα χτυπήματα, οι δικαστές στο σκεπτικό τους τονίζουν ότι «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρίσκονταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (…) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα…».

Τα επίμαχα βίντεο της δολοφονίας

Στο πρώτο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ο Ζακ Κωστόπουλος να έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να βγει εμφανίζονται δύο άνδρες να του επιτίθενται με κλωτσιές όταν εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία, ενώ περαστικοί παρακολουθούν το τραγικό περιστατικό αμέτοχοι.

Σε ένα δεύτερο αποκαλυπτικό βίντεο φαίνεται ο άνδρας αφού έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί. Στη συνέχεια αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και στη συνέχεια ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας που πλέον κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη. Σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό.

Ένα άτομο όχι μόνο του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί, όπως φαίνεται στο βίντεο με ένταση, επιβεβαιώνοντας το σενάριο ότι ο άτυχος Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ώστε να προστατευτεί και όχι για να κλέψει.

Παράλληλα, ανάμεσα στα έγγραφα της δικογραφίας βρίσκεται και εκείνο που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, έξω από το οποίο έχασε τη ζωή του την 21η Σεπτεμβρίου, αναιρώντας την κατάθεση του δεύτερου που τον ξυλοκόπησε, ο οποίος σημείωσε ότι τον είδε να μπαίνει κρατώντας το μαχαίρι.

“Καθαρές” οι τοξικολογικές

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία θανάτου «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει απολύτως καθαρές.

Ειδικότερα, οι εκθέσεις των τοξικολογικών εξετάσεων, που είδαν πριν το πόρισμα των ιατροδικαστών το φως της δημοσιότητας εμφάνιζαν τα αρνητικά αποτελέσματα και για τις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαίνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαπεζίτες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες), ενώ ανέφεραν ότι θετική ήταν η εξέταση μόνο στην κατηγορία των οργανικών φαρμάκων, όπου ανιχνεύτηκε ουσία που εμπεριέχεται στα κοινά αναλγητικά. Σε ό,τι αφορά στην ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στον οργανισμό του 33χρονου, αυτή ήταν ελάχιστη, σε βαθμό που δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για την οδική κυκλοφορία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ