Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Υπουργείο Εσωτερικών: Ειδικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες στις πυρόπληκτες περιοχές

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι χρονίως πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυοι και οι καπνιστές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργείο Εσωτερικών: Ειδικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες στις πυρόπληκτες περιοχές Eurokinissi

Εγκύκλιο με στόχο τη λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες, στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, ή γειτνιάζουν με αυτές, κοινοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας και σχετικές παραπομπές σε εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως: «κατά την εκδήλωση δασικών και άλλων πυρκαγιών, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα διάφοροι ρυπαντές, καθώς και άλλες ουσίες, η προσωρινή υπερσυγκέντρωση των οποίων, καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μέτρα για τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι χρονίως πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυοι και οι καπνιστές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού φορέων που εδρεύουν σε περιοχές πλησίον των εν εξελίξει πυρκαγιών ή σε περιοχές, όπου η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω του καπνού και της αυξημένης συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με την αρ. 2 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, να μεριμνήσουν για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αναλυτικών οδηγιών του Υπουργείου Υγείας (αρ. 1 και 2 σχετικές εγκύκλιοι) όσον αφορά τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και ιδίως όσον αφορά τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως προσδιορίζονται στις εν λόγω εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας.

Μέτρα για τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες

EUROKINISSI

Ενδεικτικά, για την προστασία από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών (σε περιπτώσεις όπου οι εικοσιτετράωρες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (>150 μg/m προβλέπεται η χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και ειδικότερα οι εργαζόμενοι με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς και άνω των 65 ετών θα πρέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού, να αποφύγουν την εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

Για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί επιπλέον, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με βάση και την εξέλιξη των φαινομένων.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στις οποίες υπηρετούν, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ