Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Υπουργείο Παιδείας: Οδηγίες προς εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς για την αντιμετώπιση της νόσου στα σχολεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργείο Παιδείας: Οδηγίες προς εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς για την αντιμετώπιση της νόσου στα σχολεία

“Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο” είναι το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας προς τους γονείς και τους κηδεμόνες, εν όψει του επικείμενου ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας, στην παρουσίαση με ειδική εικονογράφηση προσαρμοσμένη στη βαθμίδα εκπαίδευσης, η οποία θα παρουσιαστεί την πρώτη ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία.

Στις οδηγίες που απέστειλε το υπουργείο, γίνεται αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μιλάμε στους εφήβους, με συμβουλές τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και αποφόρτιση των μαθητών.

Οι οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, εστάλησαν με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία, την ενημέρωση και την υποστήριξη των σχολικών μονάδων, αλλά και την υποβολή τυχόν ερωτημάτων που θα έχουν συγκεντρωθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις προς την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19, στην τηλεδιάκσεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, στην οποία θα συμμετέχουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι της Επιτροπής.

Οι οδηγίες θα είναι ανηρτημένες και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr), αλλά και στις ιστοσελίδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των σχολείων.

Η εν λόγω ενημέρωση του υπουργείου απευθύνεται σε διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές κάθε βαθμίδας και περιέχει βασικές γνώσεις, όπως η νόσος COVID 19 και τα συμπτώματα, τρόπους μετάδοσης και προστασίας, οδηγίες στην περίπτωση ασθένειας κ.α.

Τρόποι συμπεριφοράς μέσα στο σχολείο

τι πρέπει να μην ξεχνάμε (check lists)

Check list προς τους μαθητές

Check list προς τους εκπαιδευτικούς

Αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19 στο σχολικό περιβάλλον για τους διευθυντές των σχολείων

Τα σχολεία εφαρμόζοντας τα συνιστώμενα μέτρα δημόσιας υγείας μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια με κύριο στόχο την επανένταξη του μαθητή στην μαθησιακή διαδικασία και την προστασία ευάλωτων μαθητών και προσωπικού, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στις οδηγίες που απέστειλε στους διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων, για τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζουμε κατάλληλα ένα σχολείο ή  αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό συμβάν, με παραδείγματα σοβαρών καταστάσεων που απαιτούν άμεση αντίδραση, και μέτρα που πρέπει να εφαρμόσω άμεσα.

Επίσης στον οδικό χάρτη του υπουργείου αναπτύσσονται στρατηγικές που συνιστάται να εφαρμόζονται κατά τη λειτουργία των σχολείων, στρατηγικές εφαρμογής της κοινωνικής απόστασης στο σχολικό περιβάλλον, με περιορισμό της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών τάξεων- τμημάτων, αλλά και την αποφυγή συγκέντρωσης μαθητών σε κοινόχρηστους χώρους.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τις οδηγίες προς τους διευθυντές των σχολείων για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ψυχολογική στήριξη των παιδιών

• Πως πρέπει να μιλάω στα παιδιά για τη νέα αυτή νόσο • Πως θα τα βοηθήσω να εφαρμόσουν τα μέτρα • Που θα απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες και στήριξη

Διαδικασία καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών σε επιφάνειες και εξοπλισμό στα σχολεία

“Ο νέος κορονoϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και αντικείμενα από ώρες έως ημέρες ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η έκθεση στο ηλιακό φως μειώνουν το χρόνο επιβίωσης του. Ο καθαρισμός των επιφανειών με σαπούνι και νερό απομακρύνει τα μικρόβια και τους ρύπους από τις επιφάνειες και μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19. Η εφαρμογή απολυμαντικών σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν επιμολύνει επιφάνειες και αντικείμενα μειώνοντας ακόμη περαιτέρω τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης. Η αποτελεσματική δράση του καθαρισμού με χλωριούχο διάλυμα προϋποθέτει η επιφάνεια να έχει καθαριστεί πρώτα με κοινά καθαριστικά” αναφέρει το υπουργείο στις οδηγίες.

Α. Διαδικασία καθημερινής καθαριότητας των σχολείων

1. Το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια των εργασιών του θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει προστατευτική μάσκα, κατά προτίμηση χειρουργική, προστατευτικά γάντια μιας χρήσης και στολή εργασίας με πλαστική ποδιά μιας χρήσης. Αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών τα χέρια θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα (τουλάχιστον 60% αλκοόλη). 2. Όλες οι αίθουσες του σχολείου θα πρέπει να αερίζονται πολύ καλά ιδιαίτερα πριν αλλά και κατά την διάρκεια της καθαριότητάς τους. 3. Η καθαριότητα των επιφανειών με κοινό απορρυπαντικό ή υγρό σαπούνι προηγείται της χρήσης απολυμαντικών, ιδιαίτερα δε όταν αυτές είναι εμφανώς λερωμένες. 4. Ο συστηματικός και καθημερινός καθαρισμός επιφανειών (πόμολα, διακόπτες, πάγκοι, γραφεία, θρανία κ.ά) με κοινά καθαριστικά απαιτεί την τριβή των λείων επιφανειών και ιδιαίτερα αυτών που αγγίζονται πιο συχνά από τα μέλη της σχολικής κοινότητας. 5. Ο καθαρισμός υλοποιείται με προϊόντα οικιακής χλωρίνης που είναι αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, όταν αραιωθούν κατάλληλα. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα (με 70% ελάχιστη συγκέντρωση αλκοόλης) ή οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο ενεργό σκεύασμα έναντι των ελυτροφόρων ιών από τον ΕΟΦ. 6. Για τον καθαρισμό του εξοπλισμού και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών συσκευών πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα (τουλάχιστον 70% αλκοόλης) σε μαντηλάκια ή ψεκασμούς, ενώ οι επιφάνειες θα πρέπει να στεγνώσουν καλά πριν χρησιμοποιηθούν από άλλο μαθητή ή εκπαιδευτικό.

Σχετικά με τα απολυμαντικά επισημαίνονται τα ακόλουθα:

 η χλωρίνη δεν αναμειγνύεται με απορρυπαντικά ή διαλύματα αμμωνίας.  τα διαλύματα χλωρίνης εφαρμόζονται σε επιφάνειες για τουλάχιστον 1 λεπτό και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους διαρκεί για τουλάχιστον 24 ώρες.  η χρήση των απολυμαντικών θα πρέπει να γίνεται όπου επιτρέπεται ανάλογα με το είδος της επιφάνειας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.  η αραίωση των απολυμαντικών, ο χρόνος εφαρμογής τους, ο χρόνος αερισμού του χώρου και ο εξοπλισμός του προσωπικού καθαριότητας θα πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος.  Αποθηκεύστε τα απολυμαντικά με τον κατάλληλο τρόπο και κρατήστε τα μακριά από παιδιά.

Η προετοιμασία του διαλύματος αραιωμένης χλωρίνης γίνεται αναμιγνύοντας:

Τέσσερα (4) κουταλάκια (20ml) πυκνής χλωρίνης ανά λίτρο νερού (αραίωση 1/50). Η συγκέντρωση του πυκνού διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου (αδιάλυτη χλωρίνη) να κυμαίνεται μεταξύ 3% και 5% κατά βάρος. Προσοχή: Να μην χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης μικρότερης αραίωσης καθώς μπορεί να είναι ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα κυρίως των παιδιών.

7. Οι μοκέτες πρέπει να καθαρίζονται συχνά με ηλεκτρική σκούπα που περιλαμβάνει φίλτρο HEPA, αργά και προσεκτικά και προς τις δύο κατευθύνσεις και δεν πρέπει να τινάζονται γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στον αέρα. Για τις υπόλοιπες μεγάλες επιφάνειες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κοινή σκούπα.

8. Ο προαύλιος χώρος καθαρίζεται με κοινά απορρυπαντικά και νερό.

9. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκύπτουν και δεν σχετίζονται με το COVID-19, όταν ανοίγουν ξανά δημόσια κτίρια και χώρους που έχουν κλείσει για παρατεταμένες περιόδους. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του συστήματος νερού του κτιρίου. Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίσετε συστήματα εξαερισμού, εκτός από τη συνήθη συντήρηση, ως μέρος της μείωσης του κινδύνου για COVID 19.

Β. Σχολεία με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα COVID-19.

• Προτείνεται η απομόνωση όλων των χώρων που χρησιμοποιούνταν από το επιβεβαιωμένο θετικό με COVID-19 μέλος της σχολικής κοινότητας, προτού ξεκινήσει ο καθαρισμός με χρήση χλωριούχου διαλύματος, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα έκθεσης άλλων ατόμων που βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλον.

• Οι εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά ώστε να γίνει επαρκής αερισμός του χώρου. Αν υπάρχει δυνατότητα, ο καθαρισμός της αίθουσας να ακολουθεί μετά από 24ωρο αερισμό της.

• Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να επιμεληθεί όλες τις περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα με COVID-19 (π.χ. γραφεία, τουαλέτα, κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες, τραπεζαρία), εστιάζοντας κυρίως στις επιφάνειες όπου υπήρξε επαφή.

• Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει πάντα να φοράει τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (χειρουργική μάσκα, ολόσωμη ποδιά με μακριά μανίκια, γάντια, γυαλιά).

• Ο εξοπλισμός καθαρισμού πρέπει να είναι μίας χρήσης και να μην χρησιμοποιηθεί σε άλλους χώρους εάν δεν καθαριστεί κατάλληλα.

Σενάρια για άσκηση

Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και το σχολείο μου

Ολόκληρη η Εγκύκλιος ΕΔΩ για την αποστολή των οδηγιών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ