Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022

Υπουργικό: Αξιολόγηση των δικαστών (και) από την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων , τον χαρακτήρισε μεγάλη τομή για τη Δικαιοσύνη. Είπε μάλιστα πως οι δικαστικοί λειτουργοί θα αξιολογούνται (και αναβαθμίζονται) και με βάση την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων, προφανώς σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της κάθε υπόθεσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργικό: Αξιολόγηση των δικαστών (και) από την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Μητσοτάκης για ΚΟΔ: «Πήχη» ταχύτητας στην έκδοση αποφάσεων που θα επηρεάζει την αξιολόγηση, άρα και τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών θέτει ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων, τον οποίο παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Το σχέδιο αποκάλυψε κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου μεγάλες τομές.

Μητσοτάκης για ΚΟΔ

eurokinissi

Μητσοτάκης για ΚΟΔ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: 

-Για πρώτη φορά καθιερώνονται σαφή κριτήρια για τη διαμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Ποια δικαστήρια και σε ποιες έδρες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Ουσιαστικά η αναμόρφωση αφορά  τη δυνατότητας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, να προτείνουν την λειτουργία ή μη ενός δικαστηρίου (εφοσον δεν εχει δικαστηριακή ύλη). Μέχρι σήμερα τα ίδια τα δικαστήρια ενημέρωναν για την έλλειψη δικαστηριακής ύλης και ζητούσαν  να ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας

Μητσοτάκης για ΚΟΔ

eurokinissi

-Για πρώτη φορά επίσης οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπως είπε ο πρωθυπουργός

-Στο εξής , είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «οι δικαστικοί λειτουργοί θα αναβαθμίζονται με βάση τη διαρκή τους επιμόρφωση αλλά και θα αξιολογούνται. Επαναλαμβάνω, θα αξιολογούνται από τους συναδέλφους τους με βάση την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεών τους. Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη παρέμβαση που λύνει προβλήματα δεκαετιών της Δικαιοσύνης».

Ουσιαστικά δηλαδή στην υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστών θα λαμβάνονται υπόψιν (περαν των άλλων) στοιχεία όπως η επιμόρφωση και η ταχύτητα στην εκδοση αποφάσεων, γεγονός που θα συναρτάται βέβαια κάθε φορά και με την πολυπλοκότητα κάθε υπόθεσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ