Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Αυτή είναι η κατάθεση που “στοιχειοθέτησε” (!) την λαθρεμπορία…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτή είναι η κατάθεση που “στοιχειοθέτησε” (!) την λαθρεμπορία…

Στην κατάθεση ενός εκτελωνιστή φαίνεται να έκτισε η  αστυνομία την δικογραφία που διαβίβασε στην δικαιοσύνη για το κύκλωμα του χρυσού. Όπως προέκυψε όμως το θεμέλιο ήταν σαθρό κι έτσι κατέρρευσε ολόκληρο το οικοδόμημα. Το αδίκημα της λαθρεμπορίας, εκ του αποτελέσματος της ανακριτικής διαδικασίας, χρειαζόταν πολλά περισσότερα στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί.

Το dikastiko.gr παρουσιάζει σήμερα ολόκληρη την κατάθεση του εκτελωνιστή. Τα συμπεράσματα δικά σας….

“Είμαι εκτελωνιστής και ασκώ το εν λόγω επάγγελμα από το 1978. Έχω διεκπεραιώσει  πάρα πολλούς εκτελωνισμούς εξαγωγών και εισαγωγών σε διάφορα είδη εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και χρυσό και θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο”.

  • Ερώτηση: Σε περίπτωση που κάποιος πραγματοποιεί παράνομη εξαγωγή χρυσού σε μορφή σκραπ προς τρίτη χώρα, χωρίς να φέρει παραστατικά και αποκρύπτοντας το εμπόρευμα, διαπράττει λαθρεμπορία ή όχι ; Απόκριση: Ναι διαπράττει

Ερώτηση:Τι απώλειες έχει το κράτος στην ανωτέρω περίπτωση λαθρεμπορίας; Απόκριση: Σε περίπτωση λαθρεμπορίας χρυσού σε μορφή σκραπ κατά την εξαγωγή, επιβάλλονται οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στην εισαγωγή του χρυσού scrap από τρίτη χώρα. Άρα οι απώλειες του κράτους  σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για παράνομη εξαγωγή χρυσού σκραπ είναι Φ.Π.Α. 24% επί της αξίας του εμπορεύματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό/εθνικό δασμολόγιο (TARIC CODE).

  • Ερώτηση: Μπορείς να μας παραθέσεις ένα παράδειγμα; Απόκριση: Ναι. Για παράνομη εξαγωγή χρυσού (σκραπ) αξίας 10.000 ευρώ  η δασμοφορολογικές απώλειες θα υπολογιστούν ως εξής 10.000 χ 24% = 2400 ευρώ.. Επομένως οι δασμοφορολογικες απώλειες θα είναι 2400 ευρώ. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η αξία του χρυσού κατά την παράνομη εξαγωγή του, υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης στο δελτίο τιμών της τράπεζας της Ελλάδος.

Ερώτηση: Σε περίπτωση που κάποιος πραγματοποιεί εξαγωγή ρολογιών παράνομα προς τρίτη χώρα χωρίς να φέρει παραστατικά και αποκρύπτοντας αυτά, διαπράττει λαθρεμπορία; Απόκριση: Ναι

  • Ερώτηση: Τι απώλειες έχει το κράτος σε αυτή την περίπτωση της λαθρεμπορίας; Απόκριση: Ομοίως σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δασμολόγιο (TARIC CODE), έκαστο ρολόι με αξία άνω των 1000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο πολυτελείας 10%, σε αυτό προστίθεται δασμός αναλόγως της αξίας του ρολογιού και Φ.Π.Α.  24%.”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ