Ελέγχεται από έναν εισαγγελέα και δύο ανακριτές ο Μανώλης Πετσίτης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελέγχεται από έναν εισαγγελέα και δύο ανακριτές ο Μανώλης Πετσίτης

«Εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», «υπάλληλος» της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, «αχθοφόρος του Νίκου Παππά», συνεργάτης του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου «expert» σε ζητήματα offshore εταιρειών που το όνομά του περιλαμβάνεται στα Panama Papers.

Όλοι οι παραπάνω ρόλοι έχουν αποδοθεί στον Μανώλη Πετσίτη που η δικαιοσύνη βάζει τώρα στο «μικροσκόπιό» της προκειμένου να διερευνήσει αν με κάποιον από αυτούς τέλεσε αξιόποινες πράξεις και ποιες. Ο πρώην σερβιτόρος που μετά το 2015  εμφανίζεται να έχει ιλιγγιώδη εξέλιξη τόσο σε επίπεδο κοινωνικών επαφών όσο και σε οικονομικές απολαβές, θα ελεγχθεί στο πλαίσιο 3 ερευνών. Μιας εισαγγελικής και δύο ανακριτικών.

Που εστιάζουν οι έρευνες για τον Μ. Πετσίτη

Στο πλαίσιο της πρώτης ο εισαγγελέας θα διερευνήσει αν οι συχνές επισκέψεις του Μ. Πετσίτη στη ΔΕΠΑ την περίοδο 2016-2017 αποσκοπούσαν  στο να πιέσει τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Θόδωρο Κιτσάκο να μη λάβει μέτρα κατά της ELFE που χρωστούσε πάνω από 120 εκ. ευρώ.

Ο τελευταίος, έχει δηλώσει  ότι όντως δεχόταν στο γραφείο του, επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, «ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου», και πως «ο κ. Πετσίτης επισκέπτονταν τη ΔΕΠΑ και επί προηγούμενης διοίκησης του κ. Παλαιογιάννη».  Θα διερευνηθεί δηλαδή από τον εισαγγελέα αφενός εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως ηθική αυτουργία σε απιστία ή απάτη και αφετέρου αν ο Μανώλης Πετσίτης λειτουργούσε αυτοβούλως ή εκτελούσε εντολές άλλων.

Επιπλέον, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης, μετά την σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, «μοίρασε» τα δημοσιεύματα που του απέστειλε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός και σε δύο ανακριτές.  Ο ένας διερευνά τα «φέσια» της ELFE στη ΔΕΠΑ και ο άλλος τις ενδεχόμενες  ευθύνες  του Θ. Κιτσάκου στη μη είσπραξή τους. Και οι δύο αυτές έρευνες έχουν ως αφετηρία τους καταγγελίες της ΔΕΠΑ.

Οι καταγγελίες ΔΕΠΑ για ELFE…

Συγκεκριμένα, η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2017 μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά της λιπασματοβιομηχανίας ELFE SA. Όπως σημειωνόταν σε αυτή, η εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη χρωστούσε κοντά στα 120 εκ. ευρώ, ποσό που υπερέβαινε το 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕΠΑ και αντιπροσώπευε τότε το 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση.

Παράλληλα οι μηνυτές υποστήριζαν πως από το 2010 που η κρατική  Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) μεταβιβάστηκε στην ELFE SA, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης  με απίστευτες μεθοδεύσεις χρησιμοποιώντας εταιρείες-«φαντάσματα» και αχυρανθρώπους, απογύμνωσε την εταιρεία του από κάθε έσοδο και περιουσιακό στοιχείο, προκειμένου οι πιστωτές του να μην βρίσκουν ούτε ευρώ να του πάρουν. Τα έσοδα ωστόσο της λιπασματοβιομηχανίας που αγγίζουν τα 150 εκ. ευρώ ετησίως, όπως αναφερόταν στην μήνυση, κατέληγαν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές στην τσέπη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μετά από 1,5 χρόνο που κράτησε η προκαταρκτική, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά του επιχειρηματία και 11 ακόμη προσώπων.

…οι καταγγελίες ΔΕΠΑ για Θ. Κιτσάκο

Η ΔΕΠΑ όμως έβαζε στο «στόχαστρό» της και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Θόδωρο Κιτσάκο τον οποίο κατηγορούσε για «προνομιακή» μεταχείριση της ELFE με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η εταιρεία αερίου. Έτσι ξεκίνησε προκαταρκτική που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της απιστίας και σε βάρος δύο στελεχών της λιπασματοβιομηχανίας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Μετά τη δίωξη, ο κ. Κιτσάκος «απασφάλισε». Αφού υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε κάποια παράνομη ή παράτυπη πράξη και ότι δεν έβλαψε με τις κινήσεις του τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ, υποστήριξε ότι για τις ενέργειες που έκανε σε σχέση με την εταιρεία ELFE ήταν σε πλήρη γνώση και ενημέρωση η κυβέρνηση και περισσότεροι του ενός υπουργοί. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για διαχρονικό εντονότατο παρεμβατισμό προς τη ΔΕΠΑ από το 2011 έως σήμερα που δεν επέτρεψε να λυθεί το πρόβλημα του χρέους.

Τους ισχυρισμούς Κιτσάκου όμως πολλοί άκουγαν με δυσπιστία, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε είχε διατελέσει εξ απορρήτων του Λ. Λαυρεντιάδη, πρώην διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ αλλά και γενικός διευθυντής της ίδιας της ELFE…

…και η σύνδεση με τον Μ. Πετσίτη

Λίγο μετά τη δίωξη Κιτσάκου, δημοσιεύματα κάνουν γνωστό στο πανελλήνιο τον Μανώλη Πετσίτη, χωρίς στην αρχή να τον συνδέουν με τη ΔΕΠΑ. Τον εμφανίζουν ως  ένα πρόσωπο  με στενή επαφή  με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ανέπτυξε σχέσεις και με μεγάλους επιχειρηματίες και που  η οικονομική του κατάσταση την εν λόγω περίοδο άλλαξε εντυπωσιακά.

Αναφέρουν δε, πως από σερβιτόρος σε πιτσαρία με ετήσιο εισόδημα το 2013 της τάξης των 5000 ευρώ βρέθηκε να ζει σε μεγάλη βίλα με πισίνα στους πρόποδες της Πάρνηθας και να διάγει έναν πολυτελή βίο εμφανίζοντας το 2017 ετήσιο εισόδημα από διάφορες πηγές 205.000 ευρώ και σύνολο απολαβών στη διετία 2016 – 2017 περί τις 380.000 ευρώ…

Κατόπιν αυτών των δημοσιευμάτων και στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για το «βίο και την πολιτεία» του Μ. Πετσίτη, αποκαλύπτεται ότι εκτός από το Μαξίμου μπαινόβγαινε και στη ΔΕΠΑ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον Θ. Κιτσάκο, ο οποίος είπε πως πήγαινε στη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου». Αποκαλύφθηκε επίσης, πως είχε και αυτός διατελέσει υπάλληλος της ELFE.

Έτσι, μπήκε στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης. Λίγο μετά τα Χριστούγεννα η κ. Δημητρίου διαβίβασε ενδεικτικά δημοσιεύματα με «πρωταγωνιστή» τον Μ. Πετσίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που «ξεσκονίζονται» πλέον στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής εξέτασης και δύο ανακριτικών ερευνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ