Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Κυριακή κοντή γιορτή για τον «χρυσοδάκτυλο» – Τι είπε ο Αβραμόπουλος για την πιθανή εμπλοκή αστυνομικού του στο κύκλωμα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κυριακή κοντή γιορτή για τον «χρυσοδάκτυλο» – Τι είπε ο Αβραμόπουλος για την πιθανή εμπλοκή αστυνομικού του στο κύκλωμα

Νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί έλαβε ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος ο οποίος κατηγορείται για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού προκειμένου να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί λόγω ελλείψεων στο κατηγορητήριο.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είναι να απολογηθούν σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας χρυσού, οι οποίες δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, με τζίρο 400.000 ευρώ την ημέρα, λειτουργούσαν με «βιτρίνα» τα δεκάδες ενεχυροδανειστήρια της αλυσίδας «Ριχάρδου» ενώ καθημερινά χρηματοδοτούνταν με 100.000 ευρώ

Η απάντηση του Αβραμόπουλου για την πιθανή εμπλοκή αστυνομικού του στο κύκλωμα

Την άμεση επιστροφή του αστυνομικού -ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού- στην υπηρεσία του από την ομάδα ασφαλείας του Δ. Αβραμόπουλου στην οποία είχε προσφάτως αποσπασθεί, έκανε γνωστή το Πολιτικό Γραφείο του Επιτρόπου.

Ειδικότερα, από το Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ανακοινώθηκε ότι ο αστυνομικός, που είχε αποσπασθεί στην ομάδα ασφαλείας του Επιτρόπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη συνέχεια, μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εμπλοκή του στην υπόθεση Ριχάρδου, ζητήθηκε η άμεση επιστροφή του στην υπηρεσία του.

Για την όποια εξωυπηρεσιακή του απασχόληση, όταν αποσπάσθηκε, ουδεμία γνώση ή πληροφόρηση είχε, τόσο η υπηρεσία του όσο και ο υπεύθυνος της ομάδας ασφαλείας του Επιτρόπου, διευκρινίζεται εξάλλου.

Το τετ α τετ με τη Δικαιοσύνη

Όπως σημείωσε νωρίτερα το δικαστικό, μέσα από τις απολογίες των 63 συλληφθέντων ως μελών των δύο κυκλωμάτων, η Δικαιοσύνη θα προσπαθήσει να αναζητήσει στοιχεία και για άλλους εμπλεκόμενους που μέχρι στιγμής δεν βρίσκονται στη λίστα των κατηγορουμένων. Και ο αριθμός τους ξεπερνά τους 22 καθώς στη δικογραφία γίνεται αναφορά και σε άλλα πρόσωπα που μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ορατός ο κίνδυνος της προφυλάκισης

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό βαρύτατων κατηγοριών οι οποίες τους φέρνουν αντιμέτωπους και με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, θα κληθούν να απολογηθούν για την εγκληματική δράση που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με «βιτρίνα» τα ενεχυροδανειστήρια. Εκεί που εκατοντάδες πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν τα κοσμήματά τους και ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, λόγω της οικονομικής «εξαθλίωσης» στην οποία είχαν περιέλθει.

Δηλώνει αθώος

Ο πασίγνωστος από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ενεχυροδανειστής ο οποίος μοιραζόταν την αρχηγία της μίας εγκληματικής οργάνωσης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ανακριτή το πρωί και, όπως όλα δείχνουν, θα επιμείνει στην αθωότητά του. Αυτό διαφάνηκε ήδη από τις ανακοινώσεις του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο οποίος, μόλις ανέλαβε την υπεράσπιση του, έδωσε και το στίγμα της υπερασπιστικής τακτικής που θα ακολουθήσει, τονίζοντας πως όλα ήταν απολύτως νόμιμα.

Αμφίβολη η «ομερτά» μεταξύ κατηγορουμένων

Ακόμη όμως κι αν δεν αναμένονται εκπλήξεις από τη στάση που θα κρατήσει στην απολογία του ο φερόμενος ως αρχηγός του ενός εκ των δύο κυκλωμάτων, ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέλη τους, μπροστά στον ορατό κίνδυνο της προφυλάκισης. Δεν αποκλείεται δηλ. να θελήσουν να μιλήσουν για όσα μέχρι τώρα κρατούσαν επιμελώς το στόμα τους κλειστό, λόγω της σιδερένιας πειθαρχίας και του νόμου της «σιωπής» που διαπερνούσε τις δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Η επίκληση του φόβου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό άλλοθι για ορισμένους εκ των κατηγορουμένων οι οποίοι θα θελήσουν να δείξουν διάθεση συνεργασίας με τις αρχές, προσβλέποντας βεβαίως και στην ευνοϊκή ποινική μεταχείρισή τους.

Οι διενέξεις με τον αρχηγό

Οι διενέξεις εξάλλου που υπήρχαν συχνά στα μέλη του δεύτερου κυκλώματος με τον αρχηγό, με τον οποίο, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, έφταναν καν να μη μιλούν, αλλά ο κίνδυνος της απόλυσης που επικρεμόταν επάνω από τους εργαζόμενους στα ενεχυροδανειστήρια πιθανότατα να αποδειχτούν η «αχίλλειος πτέρνα» των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Η έρευνα άλλωστε δεν σταματά με τις 63 συλλήψεις καθώς , από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί, προκύπτουν ενδείξεις σε βάρος και άλλων προσώπων για συμμετοχή στις «γκρίζες» ζώνες της παρανομίας γύρω από την αγορά χρυσού.

Οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες και το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχές εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν τις πραγματικές διαστάσεις των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού τα οποία «καρπώθηκαν» την οικονομική δυσπραγία εκατοντάδων Ελλήνων, για να γιγαντωθούν και να διεισδύσουν παντού.

Η διαφημιστική προβολή του ενεχυροδανειστή

Ακόμη και στην τηλεοπτική αγορά, όπου, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ο γνωστός ενεχυροδανειστής αγόραζε πιθανότατα με «μαύρο χρήμα» χρόνο για τη διαφημιστική του προβολή, κατόπιν οικονομικής συμφωνίας με τηλεπαρουσιαστή.

Η αποκωδικοποίηση επίσης των χειρόγραφων σημειώσεων που κρατούσαν τα μέλη του κυκλώματος θεωρείται από τις αρχές ότι θα εισφέρει νέα στοιχεία στην έρευνα. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κύκλος των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να επεκταθεί ακόμη και σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

Ψάχνουν διασυνδέσεις σε Αστυνομία και Τελωνεία

Οι αναφορές πάντως στο διαβιβαστικό για πληροφορίες που έφταναν στον κατηγορούμενο ενεχυροδανειστή σχετικά με τις επικείμενες κινήσεις της Αστυνομίας, ίσως να οδηγήσουν και σε άλλους …ένστολους συνεργάτες των κυκλωμάτων πλην του ενός που ήδη φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Επίσης, στα τελωνεία απ’ όπου …ταξίδευαν για την Τουρκία οι ράβδοι χρυσού, εφοδιασμένοι με εικονικά τιμολόγια, οι διωκτικές αρχές στρέφουν το ενδιαφέρον τους αναζητώντας πιθανούς συνεργούς των εγκληματικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ