Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Κύκλωμα αναβολικών: Μια παραγγελία που «εγκλωβίστηκε» στο τελωνείο έκανε την αποκάλυψη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κύκλωμα αναβολικών: Μια παραγγελία που «εγκλωβίστηκε» στο τελωνείο έκανε την αποκάλυψη

Στο φως έρχονται συνεχώς νέες αποκαλύψεις για τη δράση της «µαφίας των αναβολικών», που «έσπρωχνε» σκληρά φάρμακα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ονόματα γνωστών φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες ενημερώνονταν ξαφνικά από το τελωνείο ότι υπάρχει παραλαβή με ετικέτες της εταιρίας τους!

Σημειώνεται, ότι 4 από τα 11 μέλη του κυκλώματος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι από τον ανακριτή τις προηγούμενες ημέρες. Οι Αρχές παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του κυκλώματος, ενώ η δράση του φέρεται να έγινε αντιληπτή πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 ύστερα από καταγγελία εταιρίας εισαγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ζήτησε από το Τελωνείο να δεσμευτούν

«Είμαι γενικός διευθυντής στην εταιρία …, που ασχολείται αποκλειστικά με φαρμακευτικά σκευάσματα. Την 1 Ιουνίου 2018 ενημερώθηκα από μια υπάλληλο του Τελωνείου που λειτουργεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ότι έχουν εντοπίσει κυτία και ετικέτες του προϊόντος «NANDROLONE DECANOATE», εισαγωγής από την Κίνα και κατόπιν εσωτερικού ελέγχου διαπίστωσαν ότι υπάρχουν εμπορικά σήματα καταχωρημένα της εταιρίας μας. Όπως με ενημέρωσε τηλεφωνικώς ήταν τέσσερα μεγάλα χαρτοκιβώτια, στο εσωτερικό των οποίων βρέθηκαν τα προαναφερόμενα. Μου ανέφερε συγκεκριμένα ότι στοιχεία παραλήπτη δεν υπήρχαν και τα υλικά συσκευασίας προοριζόταν για «post restand», δηλαδή δεν αναγράφονται αναλυτικά στοιχεία παραλήπτη, αλλά έρχεται κάποιος και τα παραλαμβάνει. Δεν γνωρίζω τον τρόπο που γίνεται αυτό, προφανώς υπάρχει κάποιο barcode. Η υπάλληλος ρώτησε αν η εταιρία μας επιθυμεί να καταθέσει αίτηση παρέμβασης βάσει του Κανονισμού της Ευρωπαϊκή Ένωσης» ανέφερε ο καταγγέλλων στην αστυνομία. Μάλιστα, στη συνέχεια, η εταιρία προέβη στην σχετική καταγγελία και ταυτόχρονα ζήτησε από το Τελωνείο να «δεσμευτούν εκεί τα κιβώτια προκειμένου να αποκαλυφθεί ο παραλήπτης, όπως και τελικά φαίνεται πως έγινε.

Εγώ οικοδόμος είμαι…

Για «εξυπηρέτηση» και απλή παραλαβή ή μεταφορά σαν χάρη στα βασικά στελέχη του κυκλώματος, έκαναν λόγο στις καταθέσεις τους κάποιοι εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση. «Εγώ οικοδόμος στα Γιάννενα είμαι, δεν έχω σχέση με αυτά και ότι χρήματα έχω βγάλει είναι από την οικοδομή. Γνωρίζω μόνο δύο άτομα από όσους μου αναφέρατε. Με τον έναν έχω φιλική σχέση και τον άλλο τον γνώρισα σε αγώνες body building στην Αθήνα. Στον τελευταίο (βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση) έκανα εξυπηρέτηση τρεις φορές, που μου ζήτησε να παραλάβω κάποια δέματα από το εξωτερικό, τα οποία περιείχαν συμπληρώματα διατροφής, όπως μου είχε πει. Δεν γνώριζα ότι ήταν παράνομα και τον εξυπηρέτησα γιατί κι εκείνος μου έστελνε προγράμματα διατροφής, επειδή κι εγώ γυμναζόμουν. Ποτέ δεν πούλησα τίποτα» υποστήριξε ο 32χρονος.

Αντίστοιχα, ένας 24χρονος κατηγορούμενος στην υπόθεση, ισχυρίστηκε ότι για οικονομικούς λόγους έκανε εξυπηρετήσεις σε βασικό μέλος του φερόμενου κυκλώματος. «Έχει χρέη ο πατέρας μου και εργάζομαι σε δύο δουλειές. Τα χρήματα από τις δουλειές μου φαίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς και είναι νόμιμα, από τις εταιρίες που σας έχω δηλώσει. Επειδή τα χρήματα δε μου έφταναν έψαχνα για τρίτη δουλειά με ελαστικά ωράρια. Ο συγκατηγορούμενός μου …. με πήρε πριν ένα μήνα και με έβαλε να μεταφέρω κάποια υλικά για την καφετέρια που διατηρούσε. Σχετικά με τα αναβολικά, με είχε βάλει να μεταφέρω 8 φορές μέσα στον ένα μήνα που δούλεψα. Μου έδινε κλειστές σακούλες. Από τη μεταφορά αυτή έχω κερδίσει 80 ευρώ», κατέληξε ο κατηγορούμενος, επισημαίνοντας ότι δεν ήξερε τι μεταφέρει.

Για φάρμακα «με αναβολική δράση που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα» κάνουν λόγο στις καταθέσεις τους υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ ανάμεσα στα κατασχεθέντα βρέθηκαν και φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία, σκόνη άγνωστης προέλευσης εντός σακούλας κινεζικής προέλευσης και «πειστήρια από τα οποία προκύπτει η δυνατότητα παρασκευής μη νόμιμων φαρμακευτικών προϊόντων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία» . Βέβαια, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων στις καταθέσεις τους στην αστυνομία έκαναν λόγο για προσωπική χρήση. «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Τα HIPNOSEDON που βρήκατε στην οικία μου ήταν για την γιαγιά και η μητέρα μου τα έφερε στο σπίτι για να της τα δώσει. Έχω πάρει παραγγείλει αναβολικά από τον κατηγορούμενο … αλλά δεν μου τα έφερε ποτέ», είπε 41χρονος κατηγορούμενος στην υπόθεση.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ