Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Με «δεμένα» χέρια η ομάδα των «φοροράμπο» που μόλις δημιουργήθηκε! 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με «δεμένα» χέρια η ομάδα των «φοροράμπο» που μόλις δημιουργήθηκε! 

Τέσσερις χιλιάδες δικογραφίες στα χέρια 40 ελεγκτών , εκ των οποίων αρκετοί  από αυτούς δεν έχουν προϋπηρεσία σε ελέγχους (άρα πρέπει να εκπαιδευτούν),   περιμένουν τη…σειρά τους στην Οικονομική Εισαγγελία.

Ο λόγος; Ενάμισι και πλέον χρόνο αφότου δρομολογήθηκε  η ίδρυση του νέου  σώματος  των “ράμπο” της φοροδιαφυγής  που θα συνέδραμε  το έργο των  εισαγγελικών λειτουργών  , η «δομή» όπως ονομάζεται, αδυνατεί να λειτουργήσει.

Οι υποθέσεις «πηγαινοέρχονται» σε διάφορες ελεγκτικές αρχές και κινδυνεύουν με παραγραφή

Όχι μόνο λόγω του μικρού αριθμού που τη στελεχώνει μέχρι στιγμής  αλλά και γιατί δεν έχει καταστεί δυνατόν έως τώρα να βρεθούν  γραμματείς (απαραίτητη προϋπόθεση για την πρωτοκόλληση  εγγράφων-δικογραφιών, αποστολή αιτημάτων, λήψη καταθέσεων) ώστε να μπορέσουν , ακόμη και οι λίγοι που  έχουν την δυνατότητα, να «τρέξουν» κάποιες από αυτές τις υποθέσεις . Οι οποίες μάλιστα  επειδή  «πηγαινοέρχονται»  επί μακρό χρονικό διάστημα σε διάφορες ελεγκτικές αρχές κινδυνεύουν με παραγραφή.

Οι  αρχικοί στόχοι…

Η  δομή, που ιδρύθηκε  κατ΄επιταγή των θεσμών,  είναι εξουσιοδοτημένη να   λαμβάνει και να εκτελεί Εισαγγελικές παραγγελίες για τα εγκλήματα αρμοδιότητας  του Οικονομικού Εισαγγελέα, εστιάζοντας σε υποθέσεις βαριάς φοροδιαφυγής και οικονομικής εγκληματικότητας όπως είναι οι λίστες.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν να απαρτίζεται από 150 άτομα, με  την ιδιότητα του προανακριτικού υπαλλήλου, τα οποία θα έπρεπε να είναι  απολύτως εξειδικευμένα, με προηγούμενη θητεία  σε  φορείς όπως η Οικονομική Αστυνομία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΓΓΔΕ), το ΣΔΟΕ.

Βασικό στόχος  δημιουργίας  του νέου σώματος ήταν  η αναδιαμόρφωση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(πρώην ΓΓΔΕ) και  ο επανακαθορισμός της σχέσης της με τις Εισαγγελικές Αρχές.

Εν ολίγοις να μπορέσει η Αρχή να εστιάσει στους φορολογικούς ελέγχους και να απαλλαγεί από το μεγάλο φόρτο των εισαγγελικών παραγγελιών, οι οποίες μπορεί να αφορούν εγκλήματα φοροδιαφυγής, ωστόσο η προτεραιότητά τους  δεν είναι η είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών αλλά το ποινικό αποτέλεσμα που θα έχουν. Αυτό βεβαίως  βρίσκεται  σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της  Αρχή, που εστιάζει σε υποθέσεις οι οποίες μπορούν να αποδώσουν τα μεγαλύτερα έσοδα.

….και η κατάσταση σήμερα

Ο αισιόδοξος, όπως αποδεικνύεται, στόχος, να λειτουργήσει το σώμα των ράμπο  άμεσα , «σκόνταψε» σε ουκ ολίγα προβλήματα.  Κατ΄αρχάς πολλοί δεν ήθελαν να μετατεθούν στη νέα δομή. Στη συνέχεια , ακόμα κι αυτοί που δέχθηκαν , έπρεπε να περιμένουν να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά  θέματα προκειμένου να προχωρήσει η απόσπασή τους από τις υπηρεσίες που ήδη βρίσκονταν. Και επειδή υπήρχε απροθυμία, έγιναν δεκτά και άτομα τα οποία δεν είχαν προηγούμενη ελεγκτική εμπειρία,  οπότε,  δρομολογούνται  τώρα εσωτερικά σεμινάρια  στην Πειραιώς όπου είναι η έδρα τους, για την εκπαίδευσή τους,  τα οποία  θα λάβουν χώρα εν καιρώ…

Ένα ακόμη θέμα είναι ότι η  “Νέα Δομή”   πρέπει να απαρτίζεται από  4 τμήματα, με δικό του επόπτη  το καθένα. Όμως, λόγω της φύσης των υποθέσεων, οι ελεγκτές  δεν πρέπει να μιλούν σε κανένα , ακόμα κι αφού αποχωρήσουν από το σώμα,  παρά μόνον στον επικεφαλής του τμήματος τους. Λόγω λοιπόν της εμπιστευτικότητας, ο κάθε επόπτης θα γνωρίζει μόνο τις υποθέσεις του τμήματος του. Ωστόσο, όταν το σώμα στελεχωθεί  πλήρως οι «ράμπο» θα αναγκαστούν  να αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δικογραφιών που χειρίζονται σε περισσότερα πρόσωπα. Κι αυτό γιατί  μέχρις στιγμής   υπάρχουν μόνο δύο τμήματα, με δύο επόπτες…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ