Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Παρέμβαση της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου για επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα σε βάρος δημοσιογράφων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου για επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα σε βάρος δημοσιογράφων

Εισαγγελική έρευνα σε όλη την Ελλάδα θα γίνει με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου μετά την καταγγελία της ΠΟΕΣΥ για την αύξηση περιστατικών βίας σε βάρος δημοσιογράφων με ρατσιστικά κίνητρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  κ. Δημητρίου  επισημαίνει στο έγγραφό της  ότι επειδή η ελευθερία του Τύπου  είναι συστατικό της δημοκρατίας και οφείλουμε να διασφαλίζουμε τη δημοκρατική λειτουργία του , επειδή αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε φαινόμενα ανομίας  με πιθανές ρατσιστικές εκδηλώσεις να κυριαρχούν και να εκφοβίζουν ,  απευθυνόμενη  στους εισαγγελείς της χώρας , ζητά  την εκ μέρους  τους  συνεχή παρακολούθηση των τεκταινομένων  και για την άμεση και έγκαιρη παρέμβασή  τους  όπου τελούνται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Η καταγγελία που κατατέθηκε από την ΠΟΕΣΥ, εχει ως εξής:

«Αξιότιμη κυρία Εισαγγελεύ,

Η ΠΟΕΣΥ αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους  σε όλα τα μέσα μαζικής Ενημέρωσης [έντυπα, τηλεοπτικά κλπ]. Εξαιτίας του ρόλου μας και της θέσεως μας γινόμαστε συχνά αποδέκτες καταγγελιών, που αφορούν σε μέλη των ενώσεων μας και θεσμική μας υποχρέωση είναι η ανάληψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και της ελευθερίας και ασφάλειας τους, ως μέσο για την προάσπιση της Ελευθεροτυπίας.

Τον τελευταίο, μάλιστα, καιρό, εξαιτίας του κύματος των μεταναστευτικών ροών, της συστηματικής κάλυψης του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και της έξαρσης από την άλλη πλευρά ρατσιστικών φαινομένων, όλο και πιο συχνά συνάδελφοι μας δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, από ομάδες ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αναφορές σε ρατσιστικές -εθνικιστικές ιδεολογίες. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές, όπως η Μυτιλήνη, που οι μεταναστευτικές ροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δεν είναι δε λίγες, οι φορές, που οι συνάδελφοι μας αισθάνονται, ότι κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους, η οικογένεια ή η περιουσία τους, εάν διανοηθούν να εκφράσουν θέσεις μη αρεστές στις προαναφερόμενες ομάδες.

Ως εκ του θεσμικού σας ρόλου, είστε τοποτηρητής της νομιμότητας και εγγυητής όλων εκείνων των θεσμών, που συναποτελούν την έννοια της δημοκρατίας, μεταξύ αυτών δε και της ελευθεροτυπίας. Οι δε συμπεριφορές, που καταγγέλλονται από τα μέλη μας,  μοναδικό σκοπό έχουν την φίμωση του Τύπου, την χειραγώγηση του και την επιβολή τελικώς μίας άτυπης ομερτά.

Προσφεύγουμε σε εσάς και ζητούμε να εξαντλήσετε κάθε θεσμική δυνατότητα, που σας παρέχει ο ρόλος σας, προκειμένου να προστατευτούν οι συνάδελφοι μας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να διασφαλιστεί, η αυτονόητη δυνατότητα τους να επιτελούν την αποστολή και τον ρόλο τους, χωρίς φόβο. Φρονούμε, ότι η παρέμβαση σας είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας και τελικώς της Ελευθεροτυπίας. 

Παραμένουμε στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση για την ΠΟΕΣΥ

Η Πρόεδρος Έλενα Ριζεάκου»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ