Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

Που βρίσκεται η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τα κονδύλια στο μεταναστευτικό;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Που βρίσκεται η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τα κονδύλια στο μεταναστευτικό;

Ήταν Οκτώβριος του 2018 όταν η Οικονομική Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση  ως προς την υπόθεση των καταγγελιών κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το Προσφυγικό, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων τα οποία προκάλεσαν σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Σήμερα , με το μεταναστευτικό να αποτελεί πιθανόν το βασικότερο ζήτημα της χώρας, και τις περισσότερες πλευρές του κοινοβουλίου να αφήνουν είτε υπονοούμενα είτε να μιλούν ανοιχτά για στρεβλές διαδικασίες εκ μέρους ΜΚΟ, αποτελεί ενδεχομένως προτεραιότητα να ριχτεί άπλετο φως στη  υπόθεση. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής επικρατεί μια απόλυτη σιγή για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αφορά την τυχόν ποινική αποτίμηση συγκεκριμένων καταγγελιών.

Καταγγελίες  

Η έρευνα διατάχθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2018 προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων. Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες του αντιστράτηγου ε.α Ανδρέα Ηλιόπουλου, τέως διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»..

Σε αυτή ο αντιστράτηγος ε.α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε ότι υφίστανται ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Επίσης, παρακινούσε  τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς», ανέφερε. «Εκείνοι είναι που θα δουν, αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».

Προανήγγειλε την αποπομπή του

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει -ως απάντηση- ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για ποσά ψευδώς αναφέρει».

Μάλιστα προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».

Απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν παρέλειψε να δώσει ο αντιστράτηγος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» καθώς και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ