Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Σε ανακρίτρια διαφθοράς υπόθεση μη είσπραξης τελών στον Δήμο Ευόσμου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε ανακρίτρια διαφθοράς υπόθεση μη είσπραξης τελών στον Δήμο Ευόσμου

Το κατώφλι της ανακρίτριας διαφθοράς θα περάσουν δύο πρώην δήμαρχοι των δήμων Κορδελιού και Εύοσμου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις την υπόθεση μη είσπραξης τελών από εργολάβους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι δύο πρώην δήμαρχοι, που διώκονται για απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, είναι οι Στάθης Λαφαζανίδης και Δημήτρης Χατζηβρέττας, που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά περίπτωση από το 1999 έως το 2014. Για την ίδια υπόθεση ασκήθηκαν διώξεις και σε βάρος τεσσάρων πρώην αντιδημάρχων και δύο δημοτικών υπαλλήλων.

Δεν εισπράχθηκαν από εργολαβικές εταιρίες

Η υπόθεση ανέκυψε έπειτα από έρευνα του, την οποία προκάλεσε καταγγελία στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια μέρους της θητείας των δυο κατηγορούμενων δημάρχων, δεν εισπράχθηκαν από εργολαβικές εταιρίες που έκαναν έργα στην περιοχή, τα προβλεπόμενα τέλη εκσκαφής και διέλευσης εγκατάστασης υπογείων δικτύων.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, προκειμένου να γίνουν τα έργα, οι τεχνικές εταιρίες πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα, να εγκριθεί αυτό από τις δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες και να προκαταβληθεί το τέλος εκσκαφής ώστε να δοθεί αδειοδότηση και να προχωρήσει η εκτέλεσή τους.

Το πόρισμα των ελεγκτών έβγαλε «λαυράκι» αφού η ζημιά στα δημοτικά ταμεία ανήλθε 1.470.821 ευρώ, ποσό που με τα πρόστιμα εκτοξεύεται στα 3,8 εκατ. ευρώ, καθώς με εξαίρεση τα έτη 2006, 2008 και 2009, δεν τηρήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο.

Η δικογραφία έχει και δεύτερο σκέλος, που αφορά στη μη είσπραξη τελών υπεραξίας για τα ακίνητα του ρυμοτομικού σχεδίου. Το τέλος αυτό καταβάλλεται όταν κατασκευάζεται ένα δημόσιο έργο δίπλα σε μια ιδιοκτησία ιδιώτη (π.χ. πάρκο).

Με δεδομένο ότι το ακίνητο του ιδιώτη αποκτά υπεραξία, ο δήμος με την επιβολή τελών οφείλει να εισπράξει χρήματα, κάτι που, στην περίπτωση του δήμου Ευόσμου, φέρεται ότι δεν συνέβη, με συνέπεια να καταγραφεί ζημιά που προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ