Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου “μπλοκάρει” την κλήση υπόπτων – ΝΔ: “Αθέμιτη παρέμβαση”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου “μπλοκάρει” την κλήση υπόπτων  –  ΝΔ: “Αθέμιτη παρέμβαση”

Σκληρή ανακοίνωση με ευθείες βολές κατά της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για το γεγονός

ότι με έγγραφη παραγγελία της ουσιαστικά πάγωσε την εξέλιξη της έρευνας για το Μάτι, παραγματοποιεί η ΝΔ με ανακοίνωσή της , λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση :

Χαρακτηρίζει:

-“Αθέμιτη την παρέμβασή της εισαγγελέα στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών”

-“Πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου”

Παράλληλα, μιλάει για “βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρα τέτοιων παρεμβάσεων” . “Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προηγουμένως όπως ανέφερε το dikastiko.gr  ένα βήμα πριν την κλήση των πρώτων υπόπτων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παγώνει η… κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί για τον εντοπισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών της τραγωδίας που στοίχισε 99 ανθρώπινες ζωές.  Ακριβώς τη στιγμή  που ολοκληρωνόταν η προκαταρκτική εξέταση την οποία διενήργησε το συντομότερο δυνατό ο επί τέσσερα χρόνια προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, παραλαμβάνοντας και το  αναμενόμενο εδώ και ημέρες πόρισμα  του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, ένα έγγραφο της εισαγγελέως Του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ήρθε να ανάψει  «φωτιές», μπλοκάροντας ουσιαστικά την επικείμενη κλήτευση σε εξηγήσεις των υπόπτων.

Το 100 σελίδων πόρισμα «φωτογραφίζει» λάθη και παραλήψεις αλλά δεν καταλογίζει ενδεχόμενες ευθύνες,

Με την έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου ζητεί να συσχετιστεί στη δικογραφία το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου από  τη …διοικητική   έρευνα που διέταξε  μόλις πριν λίγες ημέρες  προκειμένου να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

Στις καλένδες;

Έτσι, η έρευνα σταματά  μέχρι… νεωτέρας, έως ότου δηλ. διαβιβαστεί στην Εισαγγελία  το πόρισμα της κ. Παπασπύρου,  τους επόμενους μήνες. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι πολιτικές εξελίξεις   να… προλάβουν την κ. Παπασπύρου, καθώς τα σενάρια περί εκλογών φουντώνουν.

Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι  το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση για τη Μάνδρα εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες!!!

Η καθυστέρηση αυτή πάντως έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει χέρια η ογκωδέστατη δικογραφία, καθώς ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος που μέχρι σήμερα χειριζόταν την υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς,  αδιάλειπτα, όλο το καλοκαίρι, λαμβάνοντας ο ίδιος μαρτυρικές καταθέσεις και συμμετέχοντας προσωπικά στις αυτοψίες,   καλείται από την ερχόμενη Δευτέρα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, στο Εφετείο μετά την ανάδειξη νέου προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Έτσι, ο κ. Ζαγοραίος όρισε δύο εισαγγελείς να …αναμένουν το πόρισμα της κ. Παπασπύρου για να προχωρήσουν στη συνέχεια εκείνοι στην κλήση των υπόπτων σε ανωμοτί καταθέσεις.   Πρόκειται για τους εισαγγελείς Ν. Φιστόπουλο και Κ. Σπυρόπουλο  οι οποίοι  τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν ήδη να ασχολούνται με την υπόθεση.

Στις 6 (!) Σεπτεμβρίου η εντολή

Την εντολή  πάντως για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων έδωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στις 6 Σεπτεμβρίου (!). Σύμφωνα με την απόφασης μάλιστα, τον έλεγχο αναλαμβάνει   μεικτό  κλιμάκιο επιθεωρητών που θα διακριβώσει την τήρηση  της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών αναφορικά με τις ενέργειες και τυχόν παραλείψεις των εμπλεκόμενων φορέων στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.  Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα παραδοθεί στη ΓΕΔΔ, ενώ, στην περίπτωση που εντοπισθούν ευθύνες ή παραλείψεις, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος του κάθε φορέα.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο γιατί θα έπρεπε μία ποινική έρευνα η οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως κατεπείγουσα να πρέπει να λάβει υπόψη της και να συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου.

Το πολυσέλιδο πάντως πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής το οποίο παραδόθηκε το μεσημέρι στον κ. Ζαγοραίο για τα αίτια και τις συνθήκες  κάτω από τις οποίες χάθηκαν τόσοι άνθρωποι στο Μάτι, τις ενέργειες που έγιναν ή όφειλαν να γίνουν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, καταλήγει μεν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αλλά παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση των ποινικών ευθυνών.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα  ξεπερνά τις 100 σελίδες στις οποίες «φωτογραφίζει» λάθη και  παραλήψεις, τις κρίσιμες εκείνες ώρες αλλά δεν καταλογίζει ενδεχόμενες ευθύνες, οι οποίες άλλωστε είναι έργο του εισαγγελέα, όταν περατώσει την έρευνά του.

ΝΔ: “Αθέμιτη παρέμβαση”

Η ανακοίνωση της ΝΔ χαρακτηρίζει αδιανόητη την παρέμβαση της κας Δημητρίου και μιλάει για αθέμιτη παρέμβαση :

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ