Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Υποψήφιοι «ύποπτοι» στο μακρύ δρόμο της έρευνας για τη Folli Follie

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υποψήφιοι «ύποπτοι» στο μακρύ δρόμο της έρευνας για τη Folli Follie

Μια μεγάλη λίστα προσώπων, αρχών και θεσμικών παραγόντων, που έπαιξαν ρόλο στην υπόθεση της Folli Follie έχει αρχίσει να ξεσκονίζεται από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, προκειμένου με προχωρήσει την έρευνα και προς το παρελθόν καθώς εκτιμάται πως η αφετηρία είναι πολλά χρόνια πίσω.

Άλλωστε η κλήτευση των 10 προσώπων ως υπόπτων για την τέλεση κακουργημάτων (λαμβάνουν ήδη τη δικογραφία και παίρνουν προθεσμίες) θεωρείται μόνον το πρώτο βήμα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης .

Ουσιαστικά δηλαδή οι οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι υπόλοιποι 7 (μέλη ΔΣ και στέλεχη) ήταν η προφανής στόχευση της έρευνας και θεωρείτο (σχεδόν) δεδομένο μετά την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους και όσα ανέφερε το σχετικό βούλευμα πως θα κληθούν ως ύποπτοι για να διερευνηθούν περαιτέρω σοβαρές κατηγορίες για την υπόθεση.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γ.Δραγάτσης

Εποπτικοί μηχανισμοί

Όμως η εισαγγελική έρευνα προχωρεί και είναι σαφές από το πλαίσιο που κινείται πως αφενός θα υπάρξει και δεύτερο κύμα υπόπτων και αφετέρου πως αναζητούνται ευθύνες σε εποπτικούς και ελεγκτικούς ,μηχανισμούς αλλά και παράγοντες της αγοράς.

Ο  οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει στοχεύσει πλέον και προς άλλες κατευθύνσεις της έρευνας .

Το βούλευμα

Άλλωστε το βούλευμα με το οποίο διατάχθηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της, δείχνει πως τουλάχιστον από το 2007 (με ενδείξεις μάλιστα πως η αλλοιωμένη εικόνα της εταιρίας ξεκίνησε από το 2001) νοθευόταν η οικονομική εικόνα της εταιρίας. Αυτό, όπως λένε νομικές πηγές δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες –πέραν των μετόχων βέβαια- και για τους εποπτικούς μηχανισμούς.

Τα όσα λοιπόν αναφέρονται στο βούλευμα σκιαγραφούν και τη στόχευση του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για την εξέλιξη της έρευνας αλλά και για το ποιοι βρίσκονται στο εισαγγελικό μικροσκόπιο για τυχόν διάπραξη αδικημάτων:

  • Ευθύνες για απάτη, ξέπλυμα (έχουν κληθεί ήδη για αυτά) αλλά  και χειραγώγηση αναζητούνται στην οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά και στους άλλους 2 βασικούς  μετόχους
  • Στην ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) η οποία ελέγχει τους ισολογισμούς οι οποίοι όπως προκύπτει – από όσα αναφέρονται στο βούλευμα- ήταν αλλοιωμένοι επί σειρά ετών και βάθος χρόνου που φτάνει τουλάχιστον στο 2007.
  • Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την ευρύτερη στάση της για τα χρόνια που προηγήθηκαν του ισολογισμού του 2017 και για την άσκηση του εποπτικού ρόλου της
  • Ευθύνες των αναδόχων των ομολογιακών δανείων αλλά και των χρηματιστηριακών εταιριών που προώθησαν το ομολογιακό δάνειο της εταιρίας.
  • Ευθύνες διαχειριστών Private Banking και διαχειριστών funs που προωθούσαν  αγορές και πωλήσεις
  • Ευθύνες τραπεζών για τα δάνεια που χορηγούσαν στην Folli Follie χωρίς να ελέγχουν τους ισολογισμούς της εταιρίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ