Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Ελένη Ράικου απαλλάχτηκε από το πειθαρχικό για την υπόθεση εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκε από εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Ελένη Ράικου απαλλάχτηκε από το πειθαρχικό για την υπόθεση εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκε από εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς

Στην απαλλαγή της εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράϊκου για την πειθαρχική δίωξη που της είχε ασκηθεί σχετικά με την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου , προχώρησε προ – αρκετού- καιρού, το 9μελες Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Η κα Ράικου  αρχικά είχε απαλλαγεί από το επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, λίγο καιρό πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μιχ. Καλογήρου τον Σεπτέμβρη του 2018. Η απαλλαγή ήρθε περίπου ένα χρόνο μετά την παραίτησή της τον Μάρτιο του 2017 με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε αυτό που τελικά οδήγησε την άσκηση σε βάρος της πειθαρχικού ελέγχου.

Η παραίτηση

Τον Μάρτιο του 2017 η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, παραιτήθηκε  μετά από αναφορά της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα, σύμφωνα με την οποία δεν της ειχαν αποσταλεί από το γραφέιο της κας Ράικου τμήματα των δικογραφιών που αφορούσαν τους Θωμά Λιακουνάκο και Γιάννο Παπαντωνίου.

Η είδηση αποκαλύφθηκε τότε από την εφημερίδα Documento και η κα Ράικου πριν ακόμα βγει στα περίπτερα η εφημερίδα παραιτείται καταγγέλλοντας πως δέχεται πόλεμο εξαιτίας της υπόθεσης Novartis. Τη θέση της πήρε η Ελένη Τουλουπάκη η οποία λίγο καιρό νωρίτερα είχε προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών.

Το  πειθαρχικό

Ένα χρόνο μετά η κα Ράικου απαλλάσσεται από το 7μελες πειθαρχικό. Τον Σεπτέμβριο του 2018 όμως ο νέος υπουργός Δικαιοσυνης Μιχ. Καλογήρου ασκεί έφεση κατά της απαλλαγής της. Τον Οκτώβριο του 2018 δημοσιεύματα για τον ιατρό σύζυγο της κας Ράικου και την καταβολή ποσού 1000 ευρώ για ερευνητική εργασία από την Novartis, οδηγούν στο ξέσπασμα εμφυλίου μεταξύ της πρώην και της νυν εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς (Ράικου vs Τουλουπάκη) και τις περίφημες αποστροφές κύκλων της περί «Ρασπούτιν». Αρκετό καιρό μετά πάντως ακολούθησε η νέα απαλλαγή της κας Ράικου με ψήφους 9-0 .

Πλέον με την υπόθεση «Ρασπούτιν» σε πλήρη εξέλιξη, η κα Ράικου έχει μεταβληθεί σε βασικό «κατήγορο» στις εξελίξεις της Novartis.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ