Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Είκοσι οι ύποπτοι για την τραγωδία στο Μάτι! Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Είκοσι οι ύποπτοι για την τραγωδία στο Μάτι! Τι δήλωσε η Ρένα Δούρου

Τουλάχιστον 20 πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση και τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία καταμηνύθηκαν από θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, θα κληθούν από την επόμενη βδομάδα ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων που περιγράφονται στις μηνυτήριες αναφορές οι οποίες υποβλήθηκαν.

Μεταξύ των προσώπων αυτών, θα είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία προ ημερών εκλήθη ως ύποπτη τέλεσης αδικήματος και για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής.

Οι κλήσεις

Και για τη δεύτερη τραγωδία στην Αττική οι διωκτικές αρχές στρέφονται για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε κεντρικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, και των σωμάτων ασφαλείας , τα οποία άλλωστε είχαν υποδειχτεί και από τους πυρόπληκτους αλλά και συγγενείς θυμάτων στις μηνύσεις που υπέβαλλαν.

Οι κλήσεις αφορούν πρόσωπα της αυτοδιοίκησης και σωμάτων ασφαλείας

Οι κλήσεις βέβαια στηρίζονται, πέραν των μηνύσεων και των μαρτυρικών καταθέσεων, και σε τρία πορίσματα τα οποία έχουν συνταχθεί από πραγματογνώμονες και θα αξιολογηθούν από τους εισαγγελείς στην πορεία της δικογραφίας , στο ποιοι δηλαδή θα διωχθούν τελικά και για ποια αδικήματα. Άλλωστε οι κλήσεις κάποιων ως υπόπτων δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως τελικά θα είναι και κατηγορούμενοι σε μια δικογραφία.

Ύποπτοι

Τα πρόσωπα που καλούνται είναι περίπου 20 , προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, για τυχόν πράξεις ή παραλήψεις τους που οδήγησαν στο θάνατο 99 συνανθρώπους μας κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σχεδόν δυόμιση μήνες αφότου ξεκίνησε η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα καλούν μεταξύ άλλων σε ανωμοτί εξηγήσεις την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (η οποία ήδη έχει κληθεί ως ύποπτη και για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο), τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα, καθώς και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Σχετικά με την κλήση της για εξέταση αναφορικά με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική της 23ης Ιουλίου η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου δήλωσε:

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη κρίση χρέους της χώρας μας. Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου. Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών». 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ