Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Αγγελής: Δεν υπάρχει καμία αναφορά των Αμερικανών σε πολιτικά πρόσωπα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγγελής: Δεν υπάρχει καμία αναφορά των Αμερικανών σε πολιτικά πρόσωπα

Την ύπαρξη εγγράφου των Αμερικανικών Αρχών που πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην υπόθεση της Novartis αλλά ότι πρόκειται μόνο για ιατρικό σκάνδαλο επικαλέστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο μάρτυρας καταθέτοντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής έκανε λόγο για σχέδιο ενοχοποίησης των πολιτικών προσώπων από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενημέρωσε, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει και έγγραφο του FBI το οποίο πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου, παρά μόνο ιατρών.

Επανέλαβε ότι η κυρία Τουλουπάκη είχε δικογραφίες και για τους δέκα, ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο του είπε πως υπάρχει βίντεο χρηματισμού με 10.000 ευρώ. Όταν ωστόσο ο κ. Αγγελής την πίεσε να το δει του είπε τελικά ότι αφορά άλλο πρόσωπο.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η τοποθέτηση των δέκα πολιτικών προσώπων στο «κάδρο» βασίστηκε στα όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ενδεικτικό της μεθόδευσης που επιχειρήθηκε είναι η εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά.

Προστατευόμενος μάρτυρας είπε πως ο πρώην πρωθυπουργός πήρε βαλίτσα με χρήματα μέσα στο Μαξίμου. Όταν ο κ. Αγγελής εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την βασιμότητα της καταγγελίας, η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να του είπε ότι για εκείνη ήταν αρκετή. Η άποψη της αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αντεισαγγελέα ο οποίος την απείλησε ότι θα προσφύγει εναντίον της για κατάχρηση εξουσίας.

Για τον Σαλμά η εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται να του είπε ότι πως επίτηδες μείωσε τις τιμές στα φάρμακα για να εκβιάσει της φαρμακοβιομηχανίες να τον δωροδοκήσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις που είχε με τον πρώην συνάδερφο του και πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τις χαρακτήρισε από φιλικές έως ουδέτερες. Είπε ότι τον έβλεπε στο γραφείο του και έπιναν καφέ, ενώ τον είχε επισκεφτεί και ως υπουργό.

Εξήγησε άλλωστε ότι για ένα διάστημα είχε στο υπουργείο γραφείο επειδή ήταν υπεύθυνος για τα πληροφοριακά συστήματα.

Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άλλαξε στάση και ενώ στην αρχή τον χαρακτήριζε αδάμαστο και αδέκαστο εισαγγελέα, στην συνέχεια τον παρουσίαζε ως φαιδρό πρόσωπο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αγγελής απάντησε ότι επιδίωκε να τον υποτιμήσει και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι”.

Για Παπαγγελόπουλο: Ανησυχεί γιατί ξέρει τι έχει κάνει

Ο κ. Αγγελής ρωτήθηκε και για τις σχέσεις που είχε με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Οι σχέσεις μας ήταν από φιλικές ως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ. Τον είχα επισκεφτεί κι ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ήμουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα. Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας».

Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;

  Αγγελής: Είναι ευνόητο. Όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο χτυπάς το σαμάρι.

  Πλεύρης: Για αυτά που είπατε;

  Αγγελής: Και για αυτά που θα πω εδώ.

  Πλεύρης: Πιστεύετε πως θεωρεί ότι θίγεται ο ίδιος;

  Αγγελής: Είμαι απολύτως βεβαίως.

  Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμίσουν οι καταγγελίες σας;

  Αγγελής: Ναι

  Πλεύρης: Γιατί ο Παπαγγελόπουλος ενοχλείται για αυτά που εσείς λέτε και σας επιτέθηκε;

  Αγγελής: Ανησυχεί διότι ξέρει τη αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει. Το πρόσωπο που είναι ο Ρασπούτιν είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κ. Ράικου με απόλυτη βεβαιότητα. Εχει ακουστεί πως ο Ρασπούτιν διόριζε στην εισαγγελία. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με την Εισαγγελέα Δημητρίου υπήρχαν σχέσεις από το 1989. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις.

«Παράνομο να είναι προστατευόμενος μάρτυρας ο Μανιαδάκης»

Οξύτατος στην κριτική του ήταν ο κ. Αγγελής και για το πώς η Ελένη Τουλουπάκη χειρίστηκε το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

«Η Τουλουπάκη γνώριζε πως ο Μανιαδάκης ήταν ύποπτος. Η είσοδος του Μανιαδάκη στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ήταν παράνομη από την αρχή. Δεν θα μπορούσε καν απλός μάρτυρας να είναι. Ο Μανιαδάκης εμπλέκεται ως κατηγορούμενος. Θα μπορούσε να είναι. Άρα, είχε άλλο ρόλο. Θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτος. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο Μανιαδάκης είναι πάντως εντελώς παράνομο να είναι προστατευόμενος.

Πλεύρης: Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται, να απειλεί;

  Αγγελής: Οχι. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαδικασία. Ο νόμος ορίζει όρια. Ο φάκελος έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί.

  Πλεύρης: Είναι δυνατό να κατονομάζει πρωθυπουργό ο προστατευόμενος μάρτυρας τον Νοέμβριο και να μην αποστέλλεται ο φάκελος άμεσα;

  Αγγελής: Ακριβώς για αυτό ζήτησα την πειθαρχική δίωξη της κ. Τουλουπάκη.

Για τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου

Διευκρινίσεις έδωσε ο αντεισαγγελέας Αγγελής και για τον περίφημο λογαριασμό πολιτικού προσώπου που δόθηκε από τις αμερικανικές αρχές στους Έλληνες κατά την περίφημη συνάντηση της Βιέννης.

«Τα σχετικά με τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου τα γνώριζε η κ. Τουλουπάκη. Δεν έπεσε εξ ουρανού. Η κ. Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της επαφής της με τους Αμερικανούς ρώτησε για τον λογαριασμό και η απάντηση που πήραμε ήταν πως το σπίτι του γιου του πολιτικού είναι ενοικιαζόμενο και πληρώνει χρήματα κάθε μήνα. Δεν ξέρουμε πόσα έρχονται κάθε μήνα από τον λογαριασμό στην Ελβετία. Ξέρουμε πως ο λογαριασμός έχει 30.000, δεν ξέραμε αν ήταν δολάρια ή ευρώ. Η κ. Τουλουπάκη έκανε για αυτή την υπόθεση ξεχωριστό report στην εισαγγελία Αρείου Πάγου. Δεν το γνωρίζω εγώ. Αγνοώ παντελώς την ύπαρξη αυτής της αναφοράς. Αυτόν τον λογαριασμό δεν τον ερεύνησαν ποτέ οι ελληνικές αρχές. Δεν ζητήθηκε ποτέ αυτός ο λογαριασμός».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ