Σάββατο 28 Μαϊου 2022

Ανασκευάζει και ο μάρτυρας «κατηγορίας» κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για την Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανασκευάζει και ο μάρτυρας «κατηγορίας» κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για την Novartis

Βαριά καταγγελία για πιέσεις από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς , ώστε να κατονομάσει πολιτικά προσωπα , έκανε χθές στη Βουλή (και) ο σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής Νίκος Μανίας. Το ζητούμενο με τον μάρτυρα είναι πως (και ) στη δική του αρχική μαρτυρία, φέρεται να ειχε στηριχθεί η ποινική δίωξη που ειχε ασκηθεί σε βάρος του πρωην υπουργού Ανρέα Λοβέρδου. Η κατάθεση αυτή προκαλεί ερωτηματικά και σίγουρα προσφέρει επιχειρήματα στον πρωην υπουργό.

Ο κ. Μανίας ήταν ειδικός στην εφαρμογή της μαθηματικής φόρμουλας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το πρόσωπο αυτό καταγγέλθηκε (απο τον Σαράφη) ως παραλήπτης ακόμα και παράνομων αμοιβών και από τη Novartis και με βάση αυτά τα ήταν πιθανόν και υποψήφιος να κληθεί ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος. Αιφνιδιαστικά όμως στο τέλος του κειμένου αξιολόγησης των εισαγγελέων αναφέρεται: «Σε συνέχεια των ένορκων καταθέσεων που έχω δώσει και των στοιχείων που προσκόμισα για την υπόθεση Novartis HELLAS, ενώπιον των προανακριτικών υπαλλήλων του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του ΣΟΕΕ (σ.σ συγκροτείται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Παπασπυρου και συνέταξε το πορισμα προς τις αρχές) επιθυμώ να επιβεβαιώσω εκ νέου το περιεχόμενο αυτών μέχρι κεραίας. Τονίζω ότι τα ανωτερω , ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κληθώ ως ύποπτος . Δηλώνω ότι επιθυμώ την υπαγωγή μου στις διατάξεις του άρθρου 263ΒΠΚ (μέτρα επιείκειας)».

Το άρθρο

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι αυτός που «συμβάλλει ουσιωδώς, με αναγγελία στην αρχή, στην αποκάλυψη της συμμετοχής στις πράξεις αυτές υπαλλήλου ή δικαστικού λειτουργού, τιμωρείται με ποινή μειωμένη στο μέτρο του άρθρου 44 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής αυτής, ανεξάρτητα αν συντρέχουν οι όροι των άρθρων 99 επόμενα».

Μάλιστα στο ενημερωτικό των εισαγγελέων γίνεται αναφορά στην «από 4 Απριλίου 2019 , ενώπιον μας ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΤ ΑΡΘΡΟ 263ΒΠΚ , οπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω αναγγελόμενα…».

Εν ολίγοις ήδη ο συγκεκριμένος εχει πιθανόν αποδεχτεί πως συνέργησε σε κάποια πράγματα (εχει ήδη καταγγελθεί από άλλους μάρτυρες) για τα οποπια θα ελεγχθεί και σπεύδει να προσφέρει ‘πληροφορίες’ για τις οποίες πιθναόν θα λάβει νομικά ανταλλάγματα. Ο μάρτυρας λοιπόν καταλήγει να αναφέρει μεταξύ άλλων πως “ο Κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε σημαντικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς μου είχε μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε λεφτά. Είχε επισκεφτεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές”. Μάλιστα καταθέτει πως ευνοήθηκαν εταιρίες μεταξύ των οποίων και η Novartis για συγκεκριμένα φάρμακα…

Αλλάζει τα πάντα

Εδώ και καιρό πάντως ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως η κα Τουλουπάκη, δεν ειχε λάβει υπόψιν την αλλαγή στην κατάθεση του κ.Μανία. Αυτή λοιπόν έγινε ορατή χθές στην προανακριτή επιτροπή, καθώς μίλησε για πιέσεις από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη να μιλήσει για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αδωνι Γεωργιάδη : “Εγώ δεν τους ήξερα” φέρεται να δήλωσε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του μάλιστα ο κ. Μανίας φέρεται να υπογράμμισε: “Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι δεν άφησα ποτέ την παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχει εμπλοκή από κανένα πολιτικό πρόσωπο”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μανίας είπε: «Οι καταθέσεις μου στην κα Παπασπύρου ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Στις αρχές Απριλίου με κάλεσε ξανά η κα Παπασπύρου. Εκεί μου είπαν ότι υπάρχει μια κατάθεση που με ενέπλεκε με τον κ. Λοβέρδο. Και γι’ αυτό μου προτάθηκε να γίνω μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Εγώ ήμουν χωρίς δικηγόρο. Μου είπαν ότι χρειάζεται να γίνει αίτημα στον Άρειο Πάγο για να γίνω μάρτυρας και ότι πρέπει να το κάνω αυτό το αίτημα την ίδια μέρα. Το κάναμε εκεί. Πήγα την επόμενη μέρα στην κυρία Τουλουπάκη και εκείνη μου είπε ότι πρέπει να καταγγείλω αξιόποινες πράξεις. Αυτό μου το είχε ζητήσει και η κυρία Παπασπύρου. Εγώ είπα ότι δεν ξέρω για αξιόποινες πράξεις. Και την επομένη έμαθα ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος πολιτικού”.

Οι διάλογοι

Θ. Πλεύρης: Δώσατε κατάθεση στην κυρία Τουλουπάκη;

Ν. Μανίας: Όχι. Έγινε μία αίτηση για αναγγελία αξιόποινων πράξεων.

Θ. Πλεύρης: Σας πίεσε η κα Τουλουπάκη να μιλήσετε για πολιτικά πρόσωπα;

Ν. Μανίας: Ναι. Για τον κύριο Λοβέρδο και τον κύριο Γεωργιάδη.

Θ. Πλεύρης:Τι είπατε για τον κ.Γεωργιάδη;

Ν. Μανίας: Τι θα μπορούσα να πω; Δεν τον γνώριζα.

Θ. Πλεύρης: Τον κύριο Λοβέρδο τον γνωρίζατε;

Ν. Μανίας: Όχι. Δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ.

Ποτέ δεν είδα τον Φρουζή στο υπουργείο

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο κ. Μανίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν είδε ποτέ τον κ. Φρουζή στο υπουργείο.

Σπ. Λάππας: Έχετε καταθέσει ότι ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν συχνά το Υπουργείο.

Ν. Μανίας: Τον κ. Φρουζή δεν τον συνάντησα ποτέ εντός του Υπουργείου. Αυτό που κατέθεσα είναι το εξής: “Μου είπαν ότι σύμφωνα με καταθέσεις που έχουμε εδώ” και μου κουνούσαν κάποια χαρτιά χωρίς να δω τί γράφουν “ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν το Υπουργείο”. Όταν με ρώτησαν αν έχω ακούσει ότι πήγαινε στο Υπουργείο είπα ναι, ότι το έχω ακούσει. Ποτέ δεν τον είδα. Επιβεβαίωσα ό,τι είχα ακούσει.

Σπ. Λάππας: Ο κ. Φρουζής επισκεπτόταν τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές είχατε πει.

Ν.Μανίας: Όχι.

Σπ.Λάππας: Επίσης είπατε για σακίδιο με χρήματα. Το επιβεβαιώνετε;

Ν.Μανίας: Το θέμα των χρημάτων το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν ήρθα εδώ να προστατεύσω κανέναν αλλά δεν ήρθα εδώ για να κατηγορήσω άδικα.

Ο υπουργός δεν μπορούσε να παρέμβει στις τιμές

Σχετικά με το θέμα παρέμβασης του υπουργού Υγείας στην τιμολόγηση των φαρμάκων σύμφωνα με τον κ. Μανία ο υπουργός δεν μπορούσε να παρέμβει στις τιμές.

Ι.Μπούγας: Για ποια συγκεκριμένα πράγματα καταθέσατε για την υπόθεση;

Ν. Μανίας: Οι καταθέσεις μου ήταν μακροσκελείς και είχαν να κάνουν με τεχνικά χαρακτηριστικά για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ι.Μπούγας: Υπήρχε τότε νόμος για τις τιμές των φαρμάκων;

Ν.Μανίας: Μάλιστα.

Ι.Μπούγας: Ποιος λάμβανε υπόψιν τις γνωμοδοτήσεις σας;

Ν. Μανίας: Η εργασία μου απευθυνόταν στην υπηρεσία. Οι υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι να την αξιολογήσουν και μετά υπήρχε και η Επιτροπή τιμών αλλά και επιτροπή του Ε.Ο.Φ

Ι. Μπούγας: Άρα το κλιμάκιο των ελεγκτών σας ζήτησε να περιγράψετε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Σας ρώτησαν και για φάρμακα;

Ν.Μανίας: Μου είπαν ότι υπήρχε συγκεκριμένη έρευνα για συγκεκριμένη εταιρεία. Πρώτα για τέσσερα – πέντε φάρμακα και μετά για περίπου σαράντα ρωτήθηκα. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν αν υπήρχαν υπερτιμολογήσεις.

Ι.Μπούγας: Μιλήσατε για μια διαδικασία που περνά από πολλά πρόσωπα

Ν.Μανίας: Ναι

Ι.Μπούγας: Ο Υπουργός μπορεί να διαμορφώσει ο ίδιος τις τιμές;

Ν.Μανίας: Η πολιτική ηγεσία αρκείται στην υπογραφή. Από την γνώση που είχα το δελτίο τιμών ακολουθούσε όλη τη σειρά που προβλεπόταν. Όταν έφτανε στα χέρια του Υπουργού ήταν εκτυπωμένο από την αρχή.

Ι.Μπούγας: Άρα δεν είχε κάνει παρέμβαση ο Υπουργός;

Ν.Μανίας: Όχι.

Και πυρά Φρουζή

Νέα πυρά εξαπέλυσε χθές κατά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διερευνά τις καταγγελίες περι στησίματος πολιτικών αντιπάλων στην υπόθεση Novartis.

O κ.Φρουζής σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως του ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον του Ευάγγελου Ζαχαρή το πρώην στέλεχος της Νοβάρτις επικαλέστηκε δύο άτυπες συναντήσεις στην Εισαγγελία όπου του ζητήθηκε να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα για τα οποία οι σχετικές δικογραφίες είχαν αποσταλεί στη Βουλή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ