Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Αποκάλυψη: Με γυαλιά ηλίου, κουκούλα full face, και γούνινο παλτό είχαν εξεταστεί στη ΓΑΔΑ οι προστατευόμενοι μάρτυρες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Με γυαλιά ηλίου, κουκούλα full face, και γούνινο παλτό είχαν εξεταστεί στη ΓΑΔΑ οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Τον τρόπο με τον οποίο εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ.Σοφουλάκη , οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis, σχετικά με τις καταγγελίες περί σκευωρίας στην υπόθεση, αποκαλύπτει το dikastiko.gr.

Οι δυο μάρτυρες, Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση, εκλήθησαν προς κατάθεση στις αρχες Δεκεμβρίου 2019 από τον κ.Σοφουλάκη και αποδέχτηκαν να καταθέσουν. Όμως υπέβαλλαν συγκεκριμένο αίτημα όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr , να καταθέσουν με τεχνητά μέσα και συγκεκριμένα «υπό την αυστηρή προϋπόθεση της απόλυτης διασφάλισης της ανωνυμίας της ταυτότητάς μου, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 παρ. 3 του Ν. 2928/2001. Ειδικότερα, επιθυμώ να καταθέσω μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης (με αλλοιωμένη φωνή), όπως ακριβώς αυτό προβλέπεται στο άρθρο11. παρ. 1 εδ. β’ και γ’ και παρ. 3 της υπ’ αριθ.42926οικ. -ΦΕΚ2194/Β/12-6-2018 Κ.Υ.Α. 2».

Μάλιστα ο Μάξιμος Σαράφης, ζητεί να εξεταστεί «ως μάρτυρας μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης και όχι με την φυσική παρουσία μου, όπως και εκ του νόμου προβλέπεται», επειδή «υφίσταται κίνδυνος διαρροής της πραγματικής μου ταυτότητας. Επειδή υφίσταται κίνδυνος σοβαρών αντιποίνων εις βάρος μου, από πρόσωπα που θίγονται από τις μαρτυρικές μου καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς και «επειδή υφίσταται υπαρκτός κίνδυνος ζωής εμού και της οικογένειάς μου».

Ολόκληρο το αίτημα έχει ως εξής:

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

[Διά μέσω της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων ΕΛ.ΑΣ.]

ΔΗΛΩΣΗ – ΑΙΤΗΜΑ Του (με κωδική ονομασία) Μάξιμου Σαράφη, με διεύθυνση επικοινωνίας: Tμήμα Προστασίας Μαρτύρων, Αθήνα, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522.

_____________________________________________________________________ Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελεύ,

Στις 25.11.2019 έλαβα τηλεφωνική κλήση από την Υ.Π.Μ. προκειμένου να παραστώ στις 04.12.2019 ενώπιον των αντιεισαγγελέων του Α.Π. κ.κ Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη, για να καταθέσω ως μάρτυρας στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για την διερεύνηση τυχόν ποινικής ευθύνης της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς και των Επίκουρων (αυτής) Εισαγγελέων ως προς την διαχείριση της υπόθεσης «ΝΟVARTIS». Δηλώνω ότι επιθυμώ να καταθέσω, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της απόλυτης διασφάλισης της ανωνυμίας της ταυτότητάς μου, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 παρ. 3 του Ν. 2928/2001.

Ειδικότερα, επιθυμώ να καταθέσω μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης (με αλλοιωμένη φωνή), όπως ακριβώς αυτό προβλέπεται στο άρθρο11. παρ. 1 εδ. β’ και γ’ και παρ. 3 της υπ’ αριθ.42926οικ. -ΦΕΚ2194/Β/12-6-2018 Κ.Υ.Α. 2

Επειδή η κλήτευσή μου αφορά έτερη υπόθεση από εκείνη στην οποία ήδη έχω καταθέσει και λάβει αφενός το καθεστώς μάρτυρα προστατεύομενου μάρτυρα και αφετέρου το καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Επειδή τα μέτρα προστασίας μάρτυρα δεν κάμπτονται έναντι οιουδήποτε, ακόμη και έναντι Εισαγγελικών/Δικαστικών Αρχών.

Επειδή υφίσταται κίνδυνος διαρροής της πραγματικής μου ταυτότητας. Επειδή υφίσταται κίνδυνος σοβαρών αντιποίνων εις βάρος μου, από πρόσωπα που θίγονται από τις μαρτυρικές μου καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Επειδή υφίσταται υπαρκτός κίνδυνος ζωής εμού και της οικογένειάς μου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ (Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου) ΑΙΤΟΥΜΑΙ

-Να καταθέσω ως μάρτυρας μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης και όχι με την φυσική παρουσία μου, όπως και εκ του νόμου προβλέπεται.

Ο Δηλών/Αιτών Μάξιμος Σαράφης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

2) Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς»

Μη απάντηση

Επι τους θέματος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε γραπτή απάντηση του κ. Σοφουλάκη, ο οποίος ενόψει του γεγονότος ότι η Εισαγγελία είναι ενιαία, και με δεδομένο ότι ο μάρτυρας προστατεύεται απολύτως από την εισαγγελική αρχή, μετέβη μελικά σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ και εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης με πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας ήταν εντός του δωματίου «με γυαλιά ηλίου, κουκούλα full face, και γούνινο μακρύ πλατό» ώστε να μην προκύπτουν ούτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους , ούτε ο σωματότυπος τους.

Σε κάθε περίπτωση πηγές των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρουν πως δέχτηκαν την δια ζώσης εξέταση από τον εισαγγελέα, δεδομένου ότι η πρόθεσή του δεν ήταν η αποκάλυψη των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους, όπως θεωρούν πως είναι ο στόχος μελών της Προανακριτικής.

Πάντως με βάση το αίτημα τους, είναι δεδομένος και ο τρόπος που θα ζητήσουν να εξεταστούν τελικά από την προανακριτική.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ