Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

Ελληνική πρωτοτυπία: «Καταζητούμενος» ο προστατευόμενος μάρτυρας – Άρση της προστασίας μαρτύρων θα ζητήσει η προανακριτική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελληνική πρωτοτυπία: «Καταζητούμενος» ο προστατευόμενος μάρτυρας – Άρση της προστασίας μαρτύρων θα ζητήσει η προανακριτική

Παγκόσμια πρωτιά …. καταγράφουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας στο κεφάλαιο, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ή αλλιώς προστατευόμενοι μάρτυρες.

Το αλαλούμ που δημιουργήθηκε χθες με τον προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», δεν έχει προηγούμενο. Ο τελευταίος έστησε την αντιπροσωπεία της προανακριτικής στη ΓΑΔΑ, και εξαφανίστηκε, εκδόθηκε στην συνέχεια ένταλμα βίαιας προσαγωγής σε βάρος του, ο αστυνομικός που κλήθηκε να το εκτελέσει δεν κατάφερε να τον εντοπίσει και η προανακριτική στρέφεται προς την εφαρμογή νέων μέτρων. Τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση της τελευταίας «ναυαγήσει».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι δημοσιογραφικές πληροφορίες έλεγαν ότι αν ούτε σήμερα καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα θέσει θέμα άρσης του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Τους έστησε

Εις μάτην η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ χθες τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Το ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένταλμα δόθηκε στον αστυνομικό του τμήματος της ΓΑΔΑ προστασίας μαρτύρων, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την φύλαξη του «Μάξιμου Σαράφη» ο οποίος πήγε στην οικία του εν λόγω μάρτυρα και δεν τον εντόπισε εκεί. Πάντως άξιον απορίας είναι και το γεγονός, στο τι καθεστώς επικρατούσε στη φύλαξη του εν λόγω μάρτυρα που δεν ήταν όλο το εικοσιτετράωρο μαζί του. Ανεξάρτητα από την αξιοπιστία ή μη του εν λόγω μάρτυρα, ο θεσμός της προστασίας μαρτύρων έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την ανακατωσούρα των τελευταίων εικοσιτετράωρων.

Κατά πληροφορίες ο «Μάξιμος Σαράφης» διεμήνυσε μέσω του συνηγόρου του ότι ήθελε να παραμείνει προστατευόμενη η ταυτότητά του και να καταθέσει με τεχνικά μέσα που θα το διασφάλιζαν αυτό. Σύμφωνα με πηγές ως επιχείρημα της μη εμφάνισής του επικαλείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι εξέτασης που είχε θέσει δια επιστολής του, δηλαδή, αυτών της εξέτασης με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα, επειδή όπως ισχυρίζεται φοβάται αντίποινα και για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Πάντως αντιπροσωπεία της προανακριτικής αναμένεται να μεταβεί και σήμερα στη ΓΑΔΑ, αν και η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» έχει από την αρχή δείξει αρνητική διάθεση στην εξέταση της από τα μέλη της βουλής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ