Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Παναγιώτης Στάθης: “Έρευνα για την εισαγγελέα Τουλουπάκη: Η (δικαστική) σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: “Έρευνα για την εισαγγελέα Τουλουπάκη: Η (δικαστική) σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός”

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι προφανώς να δίνει απαντήσεις. Θεσμικά  και με πράξεις.  Να το κάνει γρήγορα και δημόσια. Προφανώς δεν είναι ο ρόλος της να ασκεί καθήκοντα «δημοσιογράφου» , ούτε να διαρρέει στοιχεία δικογραφιών, που είναι άλλωστε και από τα διερευνόμενα αδικήματα στην ποινική προκαταρκτική εξέταση για την  υπόθεση Novartis.

Δηλαδή δεν μπορεί από τη μια να  ζητείς π.χ να ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου και από την άλλη να κάνεις το ίδιο. Σεβαστό και δίκαιο.

Χθες όμως δημοσιοποιήθηκε μια είδηση , που αφορά κατά βάση την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη , ένα πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο χιλιάδων δημοσιευμάτων εδώ και σχεδόν 3 χρόνια με αφορμή τις νομικές ενέργειες της στην υπόθεση Novartis.

Με βάση τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων, καταθέσεις κλπ έχει δώσει μαζί με τους επίκουρους εισαγγελείς της υπηρεσίας της (Ντζούρα, Μανόλη) , εξηγήσεις για βαριά αδικήματα :

-κατάχρηση εξουσίας, (κακούργημα) παράβαση καθήκοντος, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου, σύσταση συμμορίας (πλημμελήματα)

Ουσιαστικά της προσάπτουν πως συνήργησε με άλλους για να στοχοποιήσει επί σκοπώ δικαστικής εξόντωσης πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis.

Tι μάθαμε λοιπόν χθες μετά από έρευνα σχεδόν ενός χρόνου; Πως η δικογραφία που σχημάτισαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευαγ. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης εστάλη στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τα περαιτέρω.

Το μέγα ερώτημα εδώ είναι ποια είναι αυτά τα περαιτέρω; Κι εκεί άρχισαν οι «μαντεψιές» και οι «εκτιμήσεις»:

-Κατ΄αρχήν η αποστολή της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είναι προάγγελος αιτήματος δίωξης.

-Δεύτερον κυοφορήθηκε σενάριο πως μεταξύ των δυο ανωτέρων εισαγγελικών λειτουργών υπήρξε διάσταση απόψεων για την κατάληξη(αρχείο ή δίωξη)  ή για επιμέρους ζητήματα της έρευνας. Σενάριο ακραίο και πρωτόγνωρο

-Εκτίμηση- σενάριο  πως ουσιαστικά η Δικαιοσύνη έρχεται σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου να «σφυρίξει» ισοπαλία την υπόθεση. Παράλληλα πως κερδίζει χρόνο ώστε να παραδοθεί εντός των ημερών το πορισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο , να συμπαρασύρει – ως εκ τουτου εφοσον είναι παραπεμπτικό- τα μη πολτικά προσωπα και συνεπώς να μην λάβει ουσιαστική θέση στην εξέλιξη της διαδικασίας για τα του οίκου της. Τους εισαγγελείς της.

Όλα αυτά όμως είναι σενάρια και όχι τα αποτελεσματα μιας έρευνας , απλώς γατί δεν ενημερώθηκε ουδείς. Θα αναρωτηθεί κάποιος αυτό είναι η δουλειά της εισαγγελίας ; Να ενημερώνει ; Κι όμως , όταν μια υπόθεση εχει φτάσει σε σημείο να κλυδωνίζει ολόκληρο το πολιτικό και δικαστικό σύστημα της χώρας, να συνθλίβει ανθρώπους , είτε δικαστές, είτε πολιτικούς, είτε άλλα προσωπα, όταν έχει αυτές τις διαστάσεις, η απάντηση πρέπει να είναι δημόσια και ξεκάθαρη.

Οι δικαστικές – εισαγγελικές αποφάσεις άλλωστε είναι δημόσιες. Χθές είχαμε μια  μη απάντηση στα ερωτήματα τόσων μηνών.

Τελικά η (δικαστική) σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ