Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Φωτιά στο Μάτι: Δεν είχε ενημέρωση υποστηρίζει ο τότε αρχηγός του Π.Σ. -Τον Β. Ματθαιόπουλο « δείχνει» ως υπεύθυνο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φωτιά στο Μάτι: Δεν είχε ενημέρωση υποστηρίζει ο τότε αρχηγός του Π.Σ. -Τον Β. Ματθαιόπουλο « δείχνει» ως υπεύθυνο

Για έλλειψη ενημέρωσής του κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιά στο Μάτι με υπαιτιότητα κυρίως του τότε Υπαρχηγού Επιχειρήσεων και μετέπειτα αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, μιλά στο υπόμνημά του προς τον Εισαγγελέα ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης.

Ο κατηγορούμενος πλέον Σ.Τερζούδης, στις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε στις 15 Ιανουαρίου 2019 θεωρεί τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε Υπαρχηγό Επιχειρήσεων, καθώς και τον Γιάννη Φωστιέρη που ήταν διοικητής του ΕΣΚΕ, ως υπεύθυνους της ελλιπούς ενημέρωσης του. «Δεδομένης της δυσλειτουργίας του αναλογικού σήματος επικοινωνιών, (ασυρμάτου) δικαιολογείται μερικώς η λειτουργία παράλληλων συστημάτων επικοινωνίας, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Από το υλικό της δικογραφίας φαίνεται ότι όλοι σκεδόν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα τους. Σε αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωση μου… Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα, καθώς ουδείς με ενημέρωσε για την ως άνω εικόνα και η ιδίως αναφέρω τον υπαρχηγό επιχειρήσεων και το διοικητή του ΕΣΚΕ, ως είχαν υποχρέωση….Σύμφωνα με την εκτίμηση μου λαμβάνοντας υπόψη το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επικοινωνούσαν απευθείας με τον υπαρχηγό επιχειρήσεων ( Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τον διοικητή του ΕΣΚΕ, η εικόνα που είχαν οι ανωτέρω ήταν διαφορετική από την εικόνα που είχα εγώ και ο λόγος είναι ότι ουδέποτε μου μετέφεραν την ακριβή εικόνα. Επισημαίνω ότι οι ανωτέρω παρευρίσκοντο αμφότεροι συνεχώς στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΚΕ, όπου είχαν ασύρματη επικοινωνία και για τα επίγεια και για τα εναέρια μέσα, που σημαίνει ότι άκουγαν σε πραγματικό χρόνο ότι ελέγετο – διεμείβετο στο πεδίο του συμβάντος και αντίθετοι τυχόν ισχυρισμοί περί ελλιπούς ενημέρωσης των δεν ευσταθούν….».

Αρνείται ευθύνες ο Β. Ματθαιόπουλος

Αντιθέτως, ο τότε Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Βασίλης Ματθαιόπουλος, ενώπιον του εισαγγελέα στον οποίο έδωσε εξηγήσεις τον Ιανουάριο του 2019, αρνήθηκε οποιαδήποτε δική του ευθύνη.

  Στο « κάδρο» των ευθυνών έβαλε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, τον τότε Αρχηγό του Σωτήρη Τερζούδη, άλλους αξιωματικούς, καθώς και τον πρώην ΓΓΠΠ Ιωάννη Καπάκη. « Με βάση τα δεδομένα, η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο ΕΣΚΕ ήταν σημαντική, καθώς έπρεπε να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμη και την πυροσβεστική υπηρεσία. Ειδικότερα, θα μπορούσε να κάνει ενημέρωση των πολιτών με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να δοθούν οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών και γενικότερα οδηγίες για την διαχείριση του συμβάντος τόσο από τους πολίτες όσο και από τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, θα μπορούσα να συγκαλέσει νωρίτερα το ΚΣΟΠΠ, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την λήψη αναγκαίων μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ