Πέμπτη 19 Μαϊου 2022

Γιατί ο Μάξιμος Σαράφης τα «γυρνάει» με τους πολιτικούς και βάζει στο κάδρο την Ελένη Τουλουπάκη – ΣΥΡΙΖΑ: «Ψευτικες διαρροες»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί ο Μάξιμος Σαράφης τα «γυρνάει» με τους πολιτικούς και βάζει στο κάδρο την Ελένη Τουλουπάκη – ΣΥΡΙΖΑ: «Ψευτικες διαρροες»

Με τη μέθοδο στρίβειν δια της Εξεταστικής Επιτροπής, κινείται σύμφωνα με πληροφορίες ο “Μάξιμος Σαράφης” ο οποίος φέρεται να ανέφερε πως δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα… στην υπόθεση Novartis.

Στην κυβίστηση του ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» κατά τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από τα κόμματα που εκπροσωπούν οι βουλευτές που εξέτασαν στην ΓΑΔΑ τον εν λόγω μάρτυρα, παρουσιάζει ως “πιθανολογήσεις” τα όσα έχει αναφέρει στις καταθέσεις του στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα φέρεται ακόμα να κατέθεσε πως δεν έχει κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς …

Χωρίς στοιχεία

Μάλιστα οι διαρροές αναφέρουν ότι ο Σαράφης τώρα υποστηρίζει πως για τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά “δεν είχα κανένα απολύτως στοιχείο, σας είπα ήταν μια πιθανολόγηση…”.

Επίσης εξαίρεσε από την όλη υπόθεση τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για τον Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε πως πέραν από τυχόν εύνοια, κατά την εκτίμησή του δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του.

Βάζει στο ‘κάδρο’ την Τουλουπάκη

Η απόκλιση της τωρινής κατάθεσης (αν ευσταθούν οι πληροφορίες) με αυτές που έχει δώσει ο «Μάξιμος Σαράφης» στους εισαγγελείς της διαφθοράς είναι τέτοια που φτάνει στο σημείο να εκθέτει (με όσα λέει) την Ελένη Τουλουπάκη… Άλλωστε ουσιαστικά το κάνει πλέον απροκάλυπτα όταν αναφορικά με τον αρχικά προστατευόμενο μάρτυρα και μετά κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, ο «Μαξιμος Σαράφης» φέρεται να κατέθεσε πως ο ίδιος από τις 18 Ιανουαρίου 2018 είχε καταθέσει ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis (σ.σ. τότε ήταν υπό προστασία) αλλά η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός γιατί δεν ήθελε να τον εμπλέξει καθώς κάτι τέτοιο θα τον έβγαζε από το καθεστώς της προστασίας: «…Για τον κ. Μανιαδακη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή. Αλλά δεν το κατέγραψε (σ.σ. Ε. Τουλουπακη) γιατί δεν ήθελε πιθανολογω να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας.Μετά από 10 μήνες με κάλεσε η κ. Τουλουπακη και μου είπε δεν έχω πρόβλημα γίνε συγκεκριμένος για τον Μανιαδάκη», φέρεται να είπε. Η περιγραφή αυτή παντως φάινεται να «ταιριάζει» με όσα υποστηρίζει ο Μανιαδάκης, δηλαδή πως όταν αρνήθηκε να καταγγείλει πολιτικά πρόσωπα (γιατί όπως λέει δεν γνώριζε τίποτα) η Εισαγγελία τον μετέτρεψε σε κατηγορούμενο.

Διαρροή

Ο μάρτυρας μάλιστα ανέφερε σχετικά με το γεγονός ότι υπήρχε αναφορά στην εφημερίδα Ντοκουμέντο πως επίκειται δική του κατάθεση και μετατροπή του Μανιαδάκη σε κατηγορούμενο ότι εκείνος δεν είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο» για πολιτικά πρόσωπα και ότι η εν λόγω εφημερίδα το έμαθε από αλλού… «..Εγώ δεν είχα μιλήσει με το Documento που το είχε γράψει. Μόνο στην κ. Τουλουπακη είχα πει για την εμπλοκή Μανιαδάκη. Δεν ξέρω πως διέρρευσε» φέρεται να είπε.

Ο μάρτυρας επίσης φέρεται να αρνήθηκε κατ αντιπαρασταση εξέταση με Μανιαδακη , Δεστεμπασιδη και Βουλκιδη

Τι είπε ο “Σαράφης” με βάση τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιθέτως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ο προστατευόμενος μάρτυρας επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και έδωσε στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες “πλυντήριο” καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών εταιρειών.

Οι ίδιες πήγες μάλιστα περνούν στην αντεπίθεση και μιλούν για «ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη» με τις οποίες «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς», σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής.

Έδωσε στοιχεία σχετικά με:

– το πως είχε στηθεί το σκάνδαλο.

– Για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, γνωστού και ως «Ιερό δισκοπότηρο»

– για όλες τις εταιρείες πλυντήριο εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών

– Είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους.

– Ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του KEEΛΠNO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

– Είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

-Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο των Μανιαδάκη και Βουλκίδου, μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, καθώς και για τον έλεγχο των ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

-Ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να καταθέσει

-Είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί ώστε να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis.

-Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν το κλίμα και να επηρεάζουν τους κρατικούς αξιωματούχους και τους υπουργούς».

Διάλογοι

Σύμφωνα με πληροφορίες διημείφθησαν οι εξής διάλογοι:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέο μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και 1 ή 2 διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Ο μάρτυρας μάλιστα σε άλλο σημείο φέρεται να αναιρεί όσα είχε πει: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ