Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Η… «άρση» της κουκούλας και οι διαρροές για φυγή των προστατευόμενων μαρτύρων στο εξωτερικό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η… «άρση» της κουκούλας και οι διαρροές για φυγή των προστατευόμενων μαρτύρων στο εξωτερικό

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις που θα λάβουν τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στην προγραμματισμένη κρίσιμη συνεδρίαση τους, για το φλέγον ζήτημα της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της πλειοψηφία της προανακριτικής (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ) προσανατολίζονται να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα για τους “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση”, συντασσόμενοι έστω και καθυστερημένα με την εξ αρχής άποψη του ΚΚΕ που ζητούσε να αρθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα από τους «Σαράφη» και «Κελέση».

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Φυσικά το αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα δεν είναι στο χέρι της προανακριτικής αλλά στην διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως διευκρίνιζαν χθες κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι οποίοι ξεκαθάριζαν ότι στην παρούσα φάση της προκαταρκτικής εξέτασης δικονομικά δεν μπορεί να αρθεί το καθεστώς προστασίας καθώς η μη προσέλευση μάρτυρα που δεν διώκεται ποινικά δεν συνιστά άρση του μέτρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

Το στήσιμο στη ΓΑΔΑ

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, περιμένοντας χθες στην ΓΑΔΑ την μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση», διερωτήθηκαν αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι φυσικά και μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και οι δύο, καθώς δεν τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Μάλιστα, μπορούν να το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους εφόσον δεν υπάρχουν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πάντως χθες σε ανακοίνωση του το αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη μη προσέλευση σε κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, έσπευσε να διευκρινίσει δική επιτροπή της Βουλής, σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ είχε διευκρινιστεί ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας η φύλαξη ή παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι, «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους». Και στην ανακοίνωση τονίζεται: Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Μαραθώνια κατάθεση

Από το μέτωπο της έρευνας των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που διερευνούν την ύπαρξη δικονομικών παρατυπιών στην έρευνα της Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis,κατέθεσε επί 10 ολόκληρες ώρες η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η πρώην ανώτατη εισαγγελική λειτουργός κλήθηκε σε κατάθεση με αφορμή τους ισχυρισμούς του αντεισαγγελέα του ΑΠ Γιάννη Αγγελή, ότι επί θητείας της στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου γνώριζε την ύπαρξη σχεδίου προφυλάκισης πολιτικών προσώπων. Η Ξένη Δημητρίου στην κατάθεση της (σ.σ. η οποία θα διαβιβασθεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής) φέρεται κατά τς ίδιες πληροφορίες να απάντησε σε όλους τους ισχυρισμούς του Γιάννη Αγγελή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ