Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Καταθέτουν με τους δικούς τους όρους στη ΓΑΔΑ «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταθέτουν με τους δικούς τους όρους στη ΓΑΔΑ «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»
Στη ΓΑΔΑ εστιάζεται σήμερα όλο το ενδιαφέρον σε σχέση με την υπόθεση Novartis, όπου αναμένεται να καταθέσουν διαδοχικά σε αντιπροσωπεία της προανακριτικής οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Οι μάρτυρες προσέρχονται με τους δικούς τους όρους, αφού η εξέτασή τους θα γίνει με τεχνικά μέσα προστασίας ώστε να προστατευθεί η ανωνυμία τους ενώ θα βρίσκονται σε διαφορετική αίθουσα από αυτή που θα είναι οι βουλευτές.
Το ραντεβού με τον «Μάξιμο Σαράφη» έχει προσδιοριστεί για τις 4 το απόγευμα όπου τα μέλη της προανακριτικής θα επιδιώξουν να διερευνήσουν την αξιοπιστία του μάρτυρα.
Αν και η κλήση του αφορά το ζητούμενο της  διενεργούμενης έρευνας  από την επιτροπή, δηλαδή αν υπήρξε σκευωρία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, με αντιθεσμικές παρεμβάσεις, εικάζεται ότι το ενδιαφέρον των βουλευτών θα στραφεί και στο περιεχόμενο των καταθέσεων που έχει δώσει ο “Μάξιμος Σαράφης” στους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Σε αυτές έχει καταγγείλει περιστατικά δωροδοκιών  πολιτικών προσώπων, προκειμένου η Novartis να  ηγεμονεύσει στην αγορά του φαρμάκου.
«Αικατερίνη Κελέση»
Σχετικές ερωτήσεις για τους πολιτικούς που ενέπλεξε στην υπόθεση της Novartis, αναμένεται να δεχθεί και η « Αικατερίνη Κελέση» η οποία εμφανίσθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο τμήμα προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας και δήλωσε την προθυμία της να εξεταστεί.
Η κατάθεσή της έχει προγραμματιστεί για τις 20.30 το βράδυ.
Η εν λόγω μάρτυρας επικοινώνησε με το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ, μία ημέρα μετά τη διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίον θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, δηλαδή μέσω μικροφώνου σε διαφορετική αίθουσα από τους βουλευτές.
Ακολούθησε η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ σύμφωνα με την οποία:
«Σήμερα (22-02-2020) και ώρα 13:35 ο προστατευόμενος μάρτυρας με πλασματική ονομασία “Αικατερίνη ΚΕΛΕΣΗ” προσήλθε αυθορμήτως στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσής Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Από την Επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 19-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και ήρθη η ισχύς του, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί. Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε.»
Υπενθυμίζεται ότι ο επίσης προστατευόμενος μάρτυρας, “Μάξιμος Σαράφης” εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.
Κατόπιν των παραπάνω, η προανακριτική συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί για τα διαδικαστικά και στη συνέχειας ακολουθήσει η εξέταση των μαρτύρων.
Η απάντηση Μπρακουμάτσου
Την ίδια ώρα η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τελεί σε αναμονή των απαντήσεων του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου για το αν οι «Σαράφης- Κελέση» πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και υπό προστασία. Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έχει θέσει στον Άρειο Πάγο η προανακριτική ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δύο μάρτυρες να είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis και σε μια τέτοια περίπτωση αν θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ