Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022

Μάτι: Δύο χρόνια μετά, οι ευθύνες για τα θύματα δεν έχουν αποδοθεί – Πολιτική θύελλα μετά τις νέες αποκαλύψεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μάτι: Δύο χρόνια μετά, οι ευθύνες για τα θύματα δεν έχουν αποδοθεί – Πολιτική θύελλα μετά τις νέες αποκαλύψεις

Θρυαλλίδα για το πολιτικό και δικαστικό σύστημα υπήρξαν οι νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι με τα δεκάδες θύματα. Η μήνυση του πραγματογνώμονα, ο οποίος φέρεται να δέχθηκε πιέσεις για να συγκαλύψει την υπόθεση, οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ εκείνου και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω δημοσιεύματος της Καθημερινής οδήγησαν σε εισαγγελική παρέμβαση.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Βαγγέλης Ιωαννίδης με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι ο πραγματογνώμονας δέχθηκε πιέσεις να εξαφανίσει στοιχεία που θα οδηγούσαν στις πραγματικές συνθήκες που προκάλεσαν τη τραγωδία και στην αποκάλυψη των υπευθύνων.

Παράλληλα, ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος που κατήγγειλε τους εκβιασμούς «άνωθεν» κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία στην οποία λεπτομερώς αναφέρονται τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυση του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο. Παράλληλα ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και λοιπά) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Η μήνυση του πραγματογνώμονα

Για εξαναγκασμό του μέσω απειλών ώστε να υποβάλλει ενώπιον των Αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη, καταγγέλλει τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που διενήργησε την πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, Δημήτρης Λιότσιος.

Ο πραγματογνώμονας που στις 3 Μαρτίου 2019, μία ημέρα δηλαδή πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι είχε καταγγείλει με άλλη μήνυσή του ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από το μοτοσυκλέτα του, στρέφεται τώρα κατά του κ. Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Όπως δηλώνουν οι συνήγοροι του μηνυτή Ιωάννης Θ. Ηρειώτης και Βασίλειος Χ. Αρβανίτης «ο κ. Λιότσιος την 20.07.2020 κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του κ. Ματθαιόπουλου Βασιλείου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα εις βάρος του τελεσθέντα ποινικά αδικήματα, τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται από την καταγραφείσα μεταξύ τους συνομιλία της 21.09.2018.

Συγκεκριμένα, από την ανωτέρω συνομιλία τους στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) προκύπτει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος, υπό την ιδιότητα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προσπάθησε, δια απειλών παράνομων πράξεων, να εξαναγκάσει τον κ. Λιότσιο, ο οποίος ενεργούσε ως Δικαστικός Πραγματογνώμονας για την διερεύνηση των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς της 23.07.2018, να συντάξει ψευδή και ελλιπή πραγματογνωμοσύνη ως προς τους λόγους εξάπλωσης της πυρκαγιάς που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες που βαρύνουν τόσο τον ίδιο, όσο και λοιπούς υπαιτίους.

Κόντρα σε πολιτικό επίπεδο

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε και σε πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους τότε αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν για τις νέες αποκαλύψεις και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης» και τόνισε πως είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. «Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων» υπογράμμισε.

Σε κατηγορίες κατά της Ν.Δ πως «προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες» λέει η Κουμουνδούρου.

«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε λοιπόν τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κα. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται» αναφέρει ανακοίνωση της Ν.Δ.

Η απάντηση Γεροβασίλη

Σε μήνυση προχώρησε η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη κατά των υπευθύνων της εφημερίδας «Καθημερινή», που έκαναν της αποκαλύψεις. Για βάναυση προσβολή της τιμής και υπόληψής της κάνει λόγο στην μήνυση της, από τους παντελώς ψευδείς ισχυρισμούς και αναληθή γεγονότα που επικαλείται η εγκαλούσα εφημερίδα.

«Οι φερόμενες ως εντολές από μέρους μου προς την ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι παντελώς ψευδείς» αναφέρει. «Περαιτέρω αναφορές «Θάψ’τα, μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές «από το Υπουργείο», σε μια φερόμενη μεταξύ τρίτων συζήτηση, οι οποίες είναι παντελώς ψευδείς κατά περιεχόμενο και δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην αλήθεια» υποστηρίζει μεταξύ άλλων στη μήνυση της η πρώην υπουργός.

Παράλληλα κάνει λόγο για «χυδαία παρουσίαση και διατύπωση που στοχοποιεί δε ανοίκεια την προσωπική και πολιτική μου ηθική και πορεία και με κατασυκοφαντεί». Ωστόσο, η μήνυσή της δεν στρέφεται όπως σχολιάστηκε και κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής που την βάζει στο… κάδρο των «άνωθεν» εντολών.

«Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι η Όλγα Γεροβασίλη πρέπει να καταθέσει σήμερα μήνυση κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής που χρησιμοποίησε το όνομα της χωρίς εκείνη να το γνωρίζει και την εκθέτει. «Αν δεν τον πάει στα δικαστήρια, πάει να πει ότι όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα και έχουμε ευθεία πολιτική παρέμβαση στη συγκάλυψη», επεσήμανε.

Η απάντηση από την «Καθημερινή»

Στη μήνυση που κατέθεσε η πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη απάντησε η «Καθημερινή» μετά τις αποκαλύψεις και αναφέρει:

«Η «Κ» αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ