Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Νέα κατάθεση βόμβα:  «Σιγή ασυρμάτου» στις εκκλήσεις αξιωματικού που ζητούσε εναέρια μέσα στη Νέα Μάκρη- Μήνυση από τον δήμαρχο Κυθήρων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα κατάθεση βόμβα:  «Σιγή ασυρμάτου» στις εκκλήσεις αξιωματικού που ζητούσε εναέρια μέσα στη Νέα Μάκρη- Μήνυση από τον δήμαρχο Κυθήρων

Ένα καθεστώς  σήψης και αγώνα για την καρέκλα ακόμα και την ωρα της μάχης για τη σωτηρία ανθρώπων περιγράφουν ότι υφίσταται στα υψηλά κλιμάκια της Πυροσβεστικής ο ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση στο Μάτι αλλά και αξιωματικοί. Μετά τις βόμβες του πραγματογνώμονα Λιότσου ο ανακριτής ζήτησε ήδη την αναβάθμιση της κατηγορίας για 12 άτομα σε κακούργημα ενώ στο φως έρχονται νέες καταθέσεις αξιωματικών που σοκάρουν.

Νεα Μάκρη: «Δεν έστειλαν τίποτα»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τότε διοικητή της Νέας Μάκρης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο. Στην κατάθεσή του στον ανακριτή – όπως αποκάλυψε χθές ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης-  αναφέρεται στις συνεχείς εκκλήσεις του για ενισχύσεις και ειδικότερα την αποστολή εναέριων μέσων.

 Όπως φέρεται να αναφέρει :

– Κινούμενος μέσω της Λ. Μαραθώνος και επαναλαμβάνοντας συνεχώς μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ το αίτημα για άμεση συνδρομή εναέριων και επίγειων δυνάμεων αφίχθη στο Λύρειο Ίδρυμα περί Ω/17:20

 – Βλέποντας την εικόνα της (πυρκαγιάς) ανέφερα μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ επί λέξει: Κεντρο η πυρκαγιά πρέπει να κατασβεστεί στους λόφους της Πεντέλης από εναέρια μέσα, διαφορετικά εάν εισέλθει στο Λύρειο και στον οικισμό του Ν. Βουτζά θα γίνει ανεξέλεγκτη.

– Ο χρόνος περνούσε χωρίς να έχουν καταφθάσει οι αναμενόμενες ενισχύσεις εκτός από ένα ελικόπτερο που εκτέλεσε μόνο δύο ρίψεις και αποχώρησε.

 Μάλιστα, ο έμπειρος αξιωματικός παραδίδει στον ανακριτή στοιχεία για άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Βουτζά και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώ λόγω της συνδρομής ισχυρών εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων! Συγκεκριμένα παρέδωσε δελτία πυρκαγιών από το 2009, το 2012 και το 2014.

 «Ο ίδιος δε, την κρίσιμη στιγμή ζητούσε επιμόνως εναέρια μέσα, και δεν του στέλνανε. Μήπως πρέπει η Δικαιοσύνη να ερευνήσει αν και δω είχαμε κάποια παιχνίδια;», αναρωτήθηκε χθές στον Αντ1 ο κ.Γκουρμπάτσης.

Δεύτερη

Ιδιαίτερη αξία έχει και η κατάθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Διοικητής- Άρης- Αθηνών). Αφού περιγράφει πως ενημερώθηκε και τις κινήσεις του αφότου έφθασε στην Πεντέλη επισημαίνει:

 – Όταν απέκτησα πλήρη εικόνα της πυρκαγιάς, περί τις 17:30, διαπίστωσα ότι κινείται ανεξέλεγκτη προς τα ανατολικά και το διαβιβασα στο Κέντρο (199). Δηλαδή ότι η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα ανατολικά και δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο επάνω της

– Γύρω στις 18:00 ζήτησα να στείλουν εναέριο συντονιστή, καθώς λόγω του καπνού δεν είχα ακριβή εικόνα της κατάστασης

– Στις 18:15 μας ενημέρωσαν για δύο θύματα, χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε

– Κατά το διάστημα από 18:00 μέχρι και 19:00 δεν αντελήφθην να επιχειρουν εναέρια μέσα

– Υπεύθυνοι για τα εναέρια μέσα είναι ο Αρχηγός και ο Επιχειρησιακός Υπαρχηγός

Οι δυο αρχηγοί

Αυτό σε συνδυασμό με τις καταθέσεις του πρωην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και μετέπειτα υπουργού Αμυνας Ευαγ. Αποστολάκη και του νυν αρχηγού Κων/νου Φλώρου , παίζουν σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικό ρόλο στην διατύπωση του νέου αιτήματος του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα κατά 12 προσώπων που ενεπλάκησαν επιχειρησιακά στην τραγωδία στο Μάτι.

Οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ ,όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Και μάλιστα όπως είπαν ήταν δική τους πρωτοβουλία να στείλουν τα σωστικά μέσα ,τα οποία όμως έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα δε με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας υπήρχαν διαθέσιμα την μέρα της φονικής πυρκαγιάς 5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως για την κατάσβεση της φωτιάς που αρχικά κατάκαιε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Νταού Πεντέλης!

Μήνυση

Σ΄αυτό τον ορυμαγδό των εξελίξεων σήμερα προστίθενται δυο νεα στοιχεία:

-Η κλήση σε απολογία από τον ανακριτή του δημάρχου Ραφήνας Ευαγγ. Μπουρνούς, ο οποίος όμως είναι ένα προσωπο που έδωσε τεράστιο αγώνα την ώρα της πυρκαγιάς και μάλιστα οι δημότες τους τον επανεξέλεξαν μετά από αυτή. Γεγονός προφανώς απολύτως ενδεικτικό.

-Τη μήνυση που καταθέτει στην Εισαγγελία Πειραιά ο   δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης, για το φιάσκο της πυροσβεστικής στα Κύθηρα, το καλοκαίρι του 2017 μετά τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα για τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

Ο διάλογος που αποκαλύφθηκε και οδήγησε στην έναρξη νέας δικαστικής έρευνας τόσο για τη φωτιά στα Κύθηρα όσο και στη Μάνη περιέχεται στο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά στη φωτιά στο Μάτι και την καταγγελλόμενη- από τον πραγματογνώμονα Δημ. Λιότσιο-  προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018 . Σε αυτό φέρεται να ακούγεται ο τότε αρχηγός κ. Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον κ. Λιότσιο έχουν βάση:  «Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά» ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Διαψεύσεις και άλλοι διάλογοι

Μπορεί οι πρωταγωνιστές να προχώρησαν ακόμα και σε διαψεύσεις αλλά η (δημόσια και τότε) μαρτυρία του δημάρχου είναι ενδεικτική:  «Το Σάββατο το πρωί 5 Αυγούστου (του 2017), έλαβα εγώ προσωπικά τη διαβεβαίωση ότι η φωτιά έχει οριοθετηθεί. Ο υπαρχηγός όμως τότε, ο κ. Βασιλειάδης που ήταν παρών δεν είχε την ίδια άποψη, ζητούσε εναέρια μέσα για να έρθουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αυτό δεν έγινε, τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά, κάηκαν περίπου 32.000 στρέμματα», είπε ο κ. Χαρχαλάκης σε πρόσφατες συνεντεύξεις του.

Μάλιστα παρουσίασε, μάλιστα, και την «ομολογία» Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος ήρθε στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.

«Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:

«-Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε» – Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε»

Ο κ.Βασιλειάδης πάντως δημόσια αλλά και σε κατάθεσή του είπε ότι τηλεφωνούσε ματαια στον τότε αρχηγό να του στείλει εναέρια μέσα χωρίς ανταπόκριση, παρά μόνο στις 19.00 το βράδυ όταν δεν μπορουσε πλεον να γίνει τίποτα.

«Η φωτιά είχε σβήσει αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική» πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ