Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Νικ. Μανιαδάκης: Με πίεζαν οι εισαγγελείς να καταθέσω για πολιτικά πρόσωπα- Η έρευνα χειραγωγήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικ. Μανιαδάκης: Με πίεζαν οι εισαγγελείς να καταθέσω για πολιτικά πρόσωπα- Η έρευνα χειραγωγήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Την πρώην ηγεσία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για χειραγώγηση της έρευνας που διενεργούσε η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τη Novartis φαίνεται πως έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες,  στην κατάθεση του ο Νίκος Μανιαδάκης. Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis, παρέμεινε σήμερα επί πέντε ώρες στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, καταθέτοντας την δική του μαρτυρία στο πλαίσιο τη διερεύνησης των καταγγελιών για παρεμβάσεις και δικονομικές παρατυπίες στην έρευνα για την φαρμακευτική εταιρεία.

Ο Νίκος Μανιαδάκης επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για πιέσεις που δέχθηκε από εισαγγελείς προκειμένου να δώσει επιβαρυντικές καταθέσεις για πολιτικά πρόσωπα ως “Ιωάννης Αναστασίου” . Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεση του αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια της υπόθεσης Novartis, από την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας το 2012 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις σχέσεις που, όπως είπε,  είχε η  Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

«Χειραγώγηση»

Καταθέτοντας φέρεται να εμφανίσθηκε πεπεισμένος για χειραγώγηση της έρευνας που διενεργούσε η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς από την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε ονόματα της  τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης  ή άλλων πολιτικών προσώπων από τα οποία να δέχθηκε πιέσεις ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Αντίθετα, κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης  ανέφερε  ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει  πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της  Novartis από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών. Αναφέρθηκε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε «ψυχολογικό εκβιασμό» που φέρεται να υπέστη από τους αρμόδιους εισαγγελείς οι οποίοι, εμφανίζονται να  τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου αν δεν μιλήσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα : Δηλαδή να εμπλέξει τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα. “Η δίωξη μου” φέρεται να είπε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι   ” καθαρά πολιτική”.

Ακόμη, ανέφερε  ότι υπήρξε  μια διαδικασία ασκήσεως έντονων, επανειλημμένων κι επίμονων πιέσεων προς εκείνον προκειμένου να μοιραστεί με τους εισαγγελείς πληροφορίες και μαρτυρίες αναφορικά με έκνομες πράξεις πολιτικών προσώπων.

Τα κίνητρα των μαρτύρων

Πάντως επανέλαβε και πάλι τα περί οικονομικών κινήτρων των προστατευόμενων μαρτύρων, και δεν έπρεπε κατά τον ίδιο να φέρουν αυτή την ιδιότητα.

Επισήμανε επίσης,   πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι  μάρτυρες είναι ” ανακριβή και αναξιόπιστα”.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του δικαστικού Μεγάρου ο κ. Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο στην Novartis και προσέθεσε:

“Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί , η ίδια η Δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει¨.  Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων  εάν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ο κ. Μανιαδάκης απάντησε ότι “υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο, με παράτυπες πρακτικές” για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη.

Θ. Μαντάς: «Ακατανόητη επιλογή»

Τέλος, ο δικηγόρος του καθηγητή,  Θεόδωρος Μαντάς σε δήλωση του χαρακτήρισε “εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος”. Και προσέθεσε ότι «με την κίνηση τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ