Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

NOVARTIS: Η ώρα της ποινικής αποτίμησης έφτασε! Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
NOVARTIS: Η ώρα της ποινικής αποτίμησης έφτασε! Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ποινική αποτίμηση της υπόθεσης Novartis έχει ήδη ξεκινήσει, με την παράδοση του πρώτου πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Η σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων και η υποβολή του πορίσματος θα οδηγήσει στην κατάληξη του πρώτου τμήματος της τεράστιας έρευνας γύρω από τη φαρμακοβιομηχανία.

Στα επόμενα βήματα των εισαγγελέων Διαφθοράς, είναι η μελέτη του πορίσματος και η προσπάθεια σύνδεσης των ευρημάτων των ελεγκτών με ευρήματα της δικής τους μέχρι σήμερα έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως για κάποιους εκ των εμπλεκομένων πολιτικών θα πέσουν “τίτλοι τέλους” στον έλεγχό τους και η δικογραφία για αυτά τα πρόσωπα θα πάρει τον δρόμο για το αρχείο, αφού κατά πληροφορίες δεν έχουν βρεθεί στοιχεία σε βάρος τους.

Φαίνεται δύσκολο

Την ίδια στιγμή όμως, φαίνεται πως πλησιάζει και η ώρα της αποστολής κλήσεων προς εκείνα τα πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν ύποπτοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία του πορίσματος και τα ευρήματα των εισαγγελικών αρχών, φαίνεται δύσκολο να μπορεί να “δεθεί” υπόθεση σε βάρος πολιτικών προσώπων, καθώς οι ενδείξεις φέρονται να φτάνουν μέχρι τις επιτροπές των υπουργείων που αποφάσισαν τις τιμές, χωρίς για την ώρα να μπορεί να αποδοθεί η αύξηση αυτή των τιμών σε ευθύνη υπουργών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, τα στοιχεία που κατασχέθηκαν από τον Ασπρόπυργο και αφορούν στο αρχείο της Novartis, αλλά και ευρήματα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, θα μπορέσουν να αποτελέσουν το υλικό για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της δωροδοκίας, κυρίως από τη στιγμή που φαίνεται πως δεν είχε βρεθεί λογαριασμός και παράνομο χρήμα.

Θα μπορούσε να προκύψει άλλο αδίκημα

Όμως, όπως σχολιάζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμα και στην περίπτωση που δεν στοιχειοθετηθεί η δωροδοκία, θα μπορούσε να προκύψει άλλο αδίκημα, αφού εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε υπερτιμολόγηση, υπάρχει ενδεχομένως απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Στην υποθετική περίπτωση που επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο, οι εισαγγελείς θα υποχρεωθούν να στείλουν πίσω στη Βουλή την δικογραφία, καθώς είχε δοθεί “άδειά” της μόνο για την δωροδοκία. Βέβαια, το αδίκημα της απιστίας… έχει παραγραφεί και κατά συνέπεια, αυτό που θα μείνει, θα είναι μια συζήτηση στη Βουλή και όσα θα ακουστούν εκεί, χωρίς η υπόθεση να μπορέσει να ερευνηθεί περαιτέρω και τα ύποπτα πολιτικά πρόσωπα -εφόσον επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο- να μείνουν με τη “ρετσινιά” του υπόπτου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ