Πέμπτη 05 Αυγούστου 2021

Novartis: «Προ των πυλών» οι πρώτες κλήσεις σε υπόπτους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: «Προ των πυλών» οι πρώτες κλήσεις σε υπόπτους

Σε δικονομικό «ναρκοπέδιο» τείνει να εξελιχθεί το σκάνδαλο της Novartis,  εν μέσω  εισαγγελικών «βολών» που προκαλούν τριβές αλλά και αναταράξεις στην πορεία της έρευνας.

Υπό την πίεση πλέον του χρόνου ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς δίνουν μάχη να ολοκληρώσουν τουλάχιστον το πρώτο  στάδιο της έρευνας, το ταχύτερο δυνατό, έως και τις αρχές του επόμενου μήνα.

Η αποστολή κλήσεων σε εξηγήσεις για τους πρώτους υπόπτους αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα  στην έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει να «καρκινοβατεί», αναζητώντας τις ποινικές ευθύνες σε έναν τεράστιο όγκο υλικού δικογραφίας.

«Εγώ δεν θα πάω φυλακή»

Οι δικονομικοί άλλωστε χειρισμοί στην υπόθεση προκάλεσαν, όπως φαίνεται, και την εσωτερική κόντρα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να αποχωρεί από τη θέση που ανέλαβε μόλις πριν από τρεις μήνες του εποπτεύοντος της έρευνας, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή».

Η αποχώρηση του κ. Αγγελή από την έρευνα, ήταν μάλλον όμως η «κορυφή του παγόβουνου» το οποίο είχε δημιουργηθεί, όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στον ίδιο και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Με τετρασέλιδη αναφορά του ο κ. Αγγελής κατηγορεί ευθέως τους συναδέλφους του στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις σε μία σειρά υποθέσεων που χειρίζονται αλλά και για τους δικονομικούς τους χειρισμούς στο σκάνδαλο της Novartis.

Ανώτατες εισαγγελικές πηγές αναφέρουν, ότι ο κ. Αγγελής ζητούσε από τους εισαγγελείς να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις που χειρίζονταν ενώ, τη δική του υπογραφή, φέρει το έγγραφο που απεστάλη στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να προηγηθούν  των ενδεχόμενων διώξεων, οι κλήσεις σε υπόπτους.

Η διαρροή στον Τύπου της συνάντησης στη Βιέννη

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως όλα δείχνουν ήταν το ταξίδι στη Βιέννη στο οποίο  εμφανίζεται ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η δημοκρατία» να μην παραλαμβάνει  από τους Αμερικάνους στοιχεία για την υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Αγγελής φέρεται να θεωρεί υπεύθυνους για αυτή τη διαρροή την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους συναδέλφους της που ήταν μαζί τους στο εν λόγω ταξίδι, λέγοντας χαρακτηριστικά:. “Ήμαστε  μόνο  εμείς οι τέσσερις. Πάντως δεν μίλησα εγώ”.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε, όπως σημειώνει στην αναφορά του, καθώς εμφανίζεται ότι μπλοκάρει την έρευνα. Σε καμία μάλιστα περίπτωση δεν δέχεται ότι αρνήθηκε να πάρει στοιχεία σε στικάκι από τους Αμερικανούς για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής.

Πειθαρχική έρευνα για το ταξίδι στη Βιέννη

Η συνάντηση της Βιέννης βρίσκεται πάντως στο «μικροσκόπιο» πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί τι ακριβώς διημείφθη τότε και αναμένεται να κληθούν για να καταθέσουν και οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς.

Όπως διευκρινίζεται ωστόσο από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, στη συνάντηση εκείνη, μπορεί να μην δόθηκε στικάκι η  κάποιος συγκεκριμένος λογαριασμός, αλλά έγινε συζήτηση προφορική η οποία θεωρείται ότι ήταν αόριστη.

Η πορεία της έρευνας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς οι οποίοι ευελπιστούν να ολοκληρώσουν το προσεχές διάστημα την έρευνα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα  πχ 2010-2012  ή 2009-2013, δεν φαίνεται να έχουν προς το παρόν τουλάχιστον στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενώ και η έρευνα στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.  Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, δίωξη για δωροδοκία μπορεί να ασκηθεί ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί «μαύρο χρήμα» αλλά με βάση στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς όπως έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, μηνύματα αλλά και καταθέσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ