Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Novartis: Το πόρισμα των 3.000 σελίδων «σήμανε» το καμπανάκι του τελευταίου γύρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Το πόρισμα των 3.000 σελίδων «σήμανε» το καμπανάκι του τελευταίου γύρου

Ένα βήμα πριν την πρώτη επίσημη εισαγγελική εκτίμηση για την υπόθεση Novartis βρίσκονται πλέον οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς μετά την παράδοση του πολυαναμενόμενου (από το 2017)  πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ρίξει «φως» σε ορισμένες έστω πτυχές της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Το περίπου 3.000 σελίδων έγγραφο αναμένεται να μελετηθεί αναλυτικά από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, αφού θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» για την εκτίμηση της ζημίας που φέρεται να προκάλεσε η υπόθεση της Novartis στο ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, θα τους οδηγήσει στις απαραίτητες ενδείξεις προκειμένου να προχωρήσουν στην κλήτευση ως υπόπτων ή όχι των δέκα πολιτικών προσώπων που ελέγχονται.

Τα προβλήματα

Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των πληροφοριών για απουσία εντοπισμού παράνομου χρήματος στα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα καθώς και της παραίτησης του πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή, ο οποίος διαφώνησε (πέραν των άλλων) και με χειρισμούς στην έρευνα.

Σύμφωνα πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες, αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα φαίνεται πως ορισμένα εξ αυτών δεν θα δώσουν ανωμοτί καταθέσεις με την ιδιότητα του υπόπτους, αντίθετα τα σκέλη που τους αφορούν θα αρχειοθετηθούν, αφού το πολυσέλιδο πόρισμα δεν οδήγησε σε ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Το περιεχόμενο

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το επίμαχο πόρισμα ουσιαστικά αναφέρεται στην τιμολόγηση μόλις πέντε σκευασμάτων της περιόδου 2006-2014, ενώ η πλειοψηφία αυτών περιορίζεται στη διετία 2012 – 2014.

Τα εν λόγω φάρμακα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης, ενώ στο πόρισμα περιλαμβάνεται πληθώρα στοιχείων από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ