Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η τύχη του Δημ. Παπαγγελόπουλου, κρίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η τύχη του Δημ. Παπαγγελόπουλου, κρίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξεκίνησε  σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την δίωξη ή όχι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σχετικά με τις καταγγελίες πως λειτουργούσε ως «Ρασπούτιν» στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μετά το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής είναι αντιμέτωπος με 8 αδικήματα, εκ των οποίων 4 κακουργηματικού χαρακτήρα και 4 πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της επιτροπής από την Ν.Δ., ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για τα αδικήματα ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος, ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβασης καθήκοντος, παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, απόπειρας εκβίασης, δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψίας υπαλλήλου και σύστασης συμμορίας – εγκληματικής οργάνωσης. Τα αδικήματα αυτά υιοθετεί στο πόρισμά του και το ΚΙΝΑΛ, αν και σε άλλα σημεία διαφοροποιείται.

Όπως πάντως αναφέρει το πόρισμα της πλειοψηφίας «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η Ολομέλεια θα ξεκινήσει το πρωΐ της Τετάρτης για να γίνει συζήτηση επί των πορισμάτων της προανακριτικής επιτροπής. Θα γίνουν τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και στη συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών.

Κάθε κύκλος ομιλητών θα περιλαμβάνει 5 βουλευτές από το κόμμα της ΝΔ, 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ένα από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Παρεμβάσεις στη διαδικασία μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ δικαίωμα λόγου θα έχει και ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στις 9 το βράδυ η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία για τη δίωξη ή μη του πρώην υπουργού θα αρχίσει στις 9 το βράδυ. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Από τη Βουλή θα πρέπει κάθε κατηγορία για τα 8 αδικήματα να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές. Στη συνέχεια θα εκλεγεί το Δικαστικό Συμβούλιο που θα προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης και θα αποφανθεί εάν θα πάρει το δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου ή θα τεθεί στο αρχείο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα είναι πενταμελές και σε αυτό θα μετέχουν 3 Αρεοπαγίτες και 2 δικαστικοί του ΣτΕ. Ενας εκ των Αρεοπαγιτών θα οριστεί ως ανακριτής και θα αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης και κατά πόσον θα επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική η δίωξη Παπαγγελόπουλου

Σε πλήρη κάλυψη του πρώην υπουργού έχει προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας πως η απόφαση δίωξης του Δ. Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική. «Βασική αποστολή της επιτροπής δεν ήταν μόνο να ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανύπαρκτες, αλλά να ερευνήσει χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις, τις πτυχές των πολιτικών αποφάσεων, υγειονομικών συμπεριφορών και δράσεων στον χώρο της υγείας, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Novartis» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ