Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Ο Τσιάρας διαβιβάζει στον Άρειο Πάγο το ερώτημα για να τεθεί σε προσωρινή αργία η Τουλουπάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Τσιάρας διαβιβάζει στον Άρειο Πάγο το ερώτημα για να τεθεί σε προσωρινή αργία η Τουλουπάκη

O υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας αναμένεται να διαβιβάσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου το ερώτημα για να τεθεί σε προσωρινή παύση-αργία από τα εισαγγελικά καθήκοντά της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερο ερώτημα του κ. Τσιάρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, ο υπουργός Δικαιοσύνης περίμενε να του κοινοποιηθεί το επίμαχο βούλευμα υπ΄ αριθμ. 2294/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση της κυρίας Τουλουπάκη με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της για 6 αδικήματα σχετικά με την σκευωρία της Novartis.

Διαβάστε επίσης: Επίσημη απόρριψη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του αιτήματος Τουλουπάκη για ακύρωση της ποινικής δίωξης

Αφού διαβιβαστεί το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης στο δικαστικό Μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας, στην συνέχεια η νεοπροαχθείσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του ΑΔΣ Αγγελική Αλειφεροπούλου, θα πρέπει να κοινοποιήσει στην κυρία Τουλουπάκη, τον ορισμό του εισηγητή και την ημερομηνία συνεδρίασης του ΑΔΣ. Από την ημέρα κοινοποίησης στην κυρία Τουλουπάκη απαιτούνται να παρέλθουν 10 ημέρες για να μπορεί να συνεδριάσει το ΑΔΣ.

Σε περίπτωση κατά την οποία τεθεί σε προσωρινή παύση-αργία, η κυρία Τουλουπάκη έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του ΑΔΣ, δηλαδή να ζητεί την ακύρωσή της.

Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία εκδοθεί απόφαση του ΑΔΣ, που θα θέτει σε προσωρινή αργία την κυρία Τουλουπάκη από τα εισαγγελικά καθήκοντά της, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να στείλει δεύτερο ερώτημα στο ΑΔΣ για αντικατάσταση της κυρίας Τουλουπάκη από την θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την πλήρωση της εν λόγω θέσης.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος εισαγγελικός λειτουργός εάν ενδιαφέρεται για να καταλάβει την θέση αυτή (επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς) να υποβάλλει σχετικό αίτημα στο ΑΔΣ, το οποίο και θα εξεταστεί. Αν δεν υπάρξει αίτημα-αιτήματα τότε το ΑΔΣ προχωρεί από μόνο του στην επιλογή του προσώπου.

Διαβάστε επίσης: Κόντρα της πρώην εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, και του προέδρου Εφετών Αθηνών, Νίκου Σαλάτα, για τη δίωξη Τουλουπάκη

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ