Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Οι εισαγγελείς ζητούν την κατάθεση του Φρουζή στην προανακριτική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι εισαγγελείς ζητούν την κατάθεση του Φρουζή στην προανακριτική

Αντίγραφο με το περιεχόμενο της κατάθεσης του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας Novartis εν Ελλάδι Κων/νου Φρουζή αναμένεται να ζητήσουν από την Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του από την προανακριτική επιτροπή, οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι χειρίζονται την έρευνα για τις καταγγελόμενες δικονομικές παρατυπίες και παρεμβάσεις στην έρευνα για την υπόθεση από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς. Κι αυτό γιατί ο κ. Φρουζής φέρεται ενώπιον της επιτροπής της Βουλής να έκανε λόγο για πιέσεις που δέχθηκε εξεταζόμενος από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, ισχυρισμοί οι οποίοι αποτελούν αντικείμενο της έρευνας των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Ζαχαρή και Σοφουλάκη. Οι δύο τελευταίοι αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και σε μελλοντικές καταθέσεις οι οποίες σχετίζονται με την έρευνα τους.

Κατά τα λοιπά η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα της με δύο μέτωπα ανοιχτά. Από τη μια η μη ολοκλήρωση της έρευνας ακόμα για  τους δύο εναπομείναντες πολιτικούς τον επίτροπο μας στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελένη Τουλουπάκη περιμένει απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχει υποβάλει στο εξωτερικό αλλά και πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας προκειμένου να κλείσει αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Από την άλλη η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όσον αφορά εμπλεκόμενους μη πολιτικά πρόσωπα όπως γιατροί, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis  καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι  Κ.Φρουζής μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξεταστεί τρεις φορές ανωμοτί στο πλαίσιο της έρευνας για επιμέρους αδικήματα που αφορούν την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα έχει εξεταστεί ανωμοτί μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό τον Μάιο του 2019, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον περασμένο Ιούνιο ενώ και πρόσφατα εκλήθη ανωμοτί ενώπιον πταισματατοδίκη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκέλος που αφορά στελέχη της Novartis, αλλοδαπούς. ια αυτό το σκέλος η έρευνα “καθυστερεί” καθώς οι αλλοπαποί φέρονται να έχουν ζητήσει μετάφραση της δικογραφίας η οποία καθυστερεί λόγω της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018 ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του Φρουζή ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.

Είχαν μάλιστα διαβιβάσει και αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.

Τέλος, για το θέμα της ανάθεσης του συνόλου της δικογραφίας για την Novartis σε όποιο ποινικό στάδιο κι αν βρίσκεται υπάρχει σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές και η άποψη που κάνει λόγο  για αποκλειστική αρμοδιότητα της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς αλλά η επικρατέστερη καθώς φαίνεται απάντηση είναι αυτή των υπεραρμοδιοτήτων της Ολομέλειας Εφετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ