Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ολόκληρη η – νεα-  αναφορά Αγγελή στην Προανακριτική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολόκληρη η – νεα-  αναφορά Αγγελή στην Προανακριτική

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ (ΥΠΟΨΗ Κ. ΜΠΟΥΓΑ)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Του ΙΩΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ – ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Α.Π.

Αξιότιμε κε Πρόεδρε, Με το με αριθμό Α.Π. 91/28-5-2020 έγγραφό Σας καλούμαι (κατά λέξη)

 «.. να καταθέσω μέχρι την έναρξη εξέτασης υπόπτων και συγκεκριμένα μέχρι την 2α Ιουνίου 2020, αντίγραφα των εγγράφων, που κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την από 18-5-2020 αναφορά μου».

Επί του θέματος αυτού Σας εκθέτω τα παρακάτω:

Τα αντίγραφα (στην Αγγλική γλώσσα) τα οποία μου είχε υποβάλλει η κα Τουλουπάκη με το με αριθμό 12 ΕΜΠ/28-11-2018 διαβιβαστικό της (Σχετ. 1), ύστερα από την με αριθμό 13.206/28-11-2018 παραγγελία μου (Σχετ. 2), τα παρέδωσα σε κλειστό φάκελο στον αντικαταστάτη μου κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο (πλην δύο που παρέμειναν στην κατοχή μου και τα οποία Σας διαβιβάζω), με την με αριθμό ΕΠ -Δ 40/18-5-2020 αναφορά μου, την οποία Σας έχω ήδη κοινοποιήσει. Όπως όμως έχω καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Σας κατά την πρώτη ημέρα της καταθέσεώς μου (την Τρίτη 10-12-2019), στην κατοχή μου βρίσκονται οι μεταφράσεις των εγγράφων, τις οποίες μου παρέδωσε ο επίκουρος Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χρήστος Τζούρας. Από τη σύγκριση του αριθμού των εγγράφων προκύπτει ότι, ενώ η κα Τουλουπάκη μου προσκόμισε συνολικώς οκτώ (8) έγγραφα στην Αγγλική γλώσσα, ο κ. Τζούρας μου προσκόμισε δώδεκα -12- έγγραφα. Αυτό σημαίνει λογικώς ότι, στην κατοχή της κας Τουλουπάκη βρίσκεται ακόμα άγνωστος αριθμός εγγράφων, που δεν δύναται να διαπιστωθεί, αφού δεν έθετε σε αυτά αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων.

Τα έγγραφα

Σε κάθε περίπτωση πάντως και απ΄ ότι γνωρίζω, στην Βουλή γνωστοποίησε μόνο δύο έγγραφα (τον μήνα Φεβρουάριο του 2018) αποκρύπτοντας τα λοιπά (προκειμένου να υλοποιήσει το «τύπου Ρασπούτιν» αρχικό Σχέδιο), γεγονός που με υποχρέωσε (με βάση το καθήκον αληθείας) να Σας παραδώσω, το με ημερομηνία 1-8-2017 και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου εισερχόμενο έγγραφο κατά την 3η κατάθεσή μου ενώπιον Σας την Πέμπτη 12-12-2019.

Σημειωτέον ότι, για την ενέργειά μου αυτή η κα Τουλουπάκη, η οποία περιέργως κατέχει ακόμα την θέση της εισαγγελέως διαφθοράς, με την με αριθμό 4514/23-12-2019 αναφορά της, απευθυνόμενη προσωπικώς προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπυρίδωνα Παππά και όχι προς τον κ. διευθύνοντα την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Βλέπ. σχετ. 3) την οποία (αναφορά) επιβεβαίωσε με την από 6-2-2020 ένορκη κατάθεσή της (Σχετ 4), ζήτησε την ποινική μου δίωξη για παραβίαση δικαστικού απορρήτου (άρθρο 251 παρ. 1,2,3 εδ. γ Π.Κ.). Και όλα αυτά εν γνώσει της ότι, στα επίδικα έγγραφα, που έχει λάβει στην Αγγλική γλώσσα, δεν αναγράφεται σε οποιοδήποτε σημείο των ο όρος «απόρρητο» ή «εμπιστευτικό». Αντιθέτως μάλιστα όλα τα ξενόγλωσσα (στην Αγγλική) έγγραφα αναγράφουν ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στην πρώτη σειρά (προμετωπίδα) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τον όρο «UNCLASSIFIED», που σημαίνει στην Ελληνική γλώσσα «αδιαβάθμιτο», «μη απόρρητο». Ιδιαίτερα οφείλω να τονίσω ότι, ο όρος «UNCLASSIFIED» αναγράφεται όχι μόνον στην αρχή και στο τέλος της πρώτης σελίδας των θεωρούμενων (από την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους αυτής) «ως απορρήτων» εγγράφων, αλλά ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ (αρχή και τέλος) όλων των σημαντικών εγγράφων. Ιδιαιτέρως επίσης οφείλω να τονίσω ότι, υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ σ΄ αυτά «η δέσμευση μη χρήσεως από άλλες Αρχές» (ενδεικτικώς Σας διαβιβάζω το από 22-6-2017 έγγραφο ΗΠΑ).

«Τα έχει αποκρύψει»

Τα παραπάνω, οι εμπλεκόμενοι Εισαγγελείς διαφθοράς έχουν αποκρύψει, τόσο από τους προϊσταμένους τους Εισαγγελείς (π.χ. κ. Ζαχαρή), όσο και από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που ασκεί χρέη εισαγγελέως, ενώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του ήδη επόπτη των κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS εισαγγελείς διαφθοράς, εμφανίζουν παραπλανητικώς ότι, τα έγγραφα που είναι στην κατοχή των, έχουν δήθεν αποσταλεί από τις Αμερικανικές Αρχές στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και ως δήθεν «απόρρητα». Έτσι έχω κληθεί, ύστερα από ενέργειές των) κατ΄ άρθρο 244 παρ. 1 ΚΠΔ, να παράσχω εξηγήσεις σε ποινική δικογραφία, για το ότι (κατά λέξη) «…. στις 12/12/2019, κατά την ένορκη κατάθεση μου ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και ενώ είχα στην κατοχή μου ως εκ της υπηρεσίας μου ως Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου και Επόπτη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς το υπ’ αριθ. 180379282/ NK-2057320s απόρρητο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του Υπουργείου, Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προς την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών κ. Ελένη Τουλουπάκη, το οποίο αποτελούσε και αποτελεί έγγραφο της ποινικής δικογραφίας της φαρμακοβιομηχανίας «NOVARTIS» που χειρίζεται προανακριτικά η Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών, εγώ γνωστοποίησα και παρέδωσα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων το ανωτέρω απόρρητο έγγραφο» (Σχετ.5).

Δεν είναι απόρρητα

Η άποψη όμως ότι τα επίδικα έγγραφα είναι απόρρητα, διότι δήθεν έχουν ληφθεί στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά υποστηρίζεται «εκ του πονηρού», αφού η γνωστοποίηση του περιεχομένου των πληροφοριακών σημειωμάτων, θεμελιώνει το ποινικό αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, τόσο για την ίδια την κα Τουλουπάκη, όσο και για τους επίκουρους εισαγγελείς αυτής. Ενδεχομένως δε, να θεμελιώνει και την άμεση συνέργεια στην εν λόγω πράξη (κατάχρησης εξουσίας) ή τουλάχιστον το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματίου, για όσους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη, καθώς και για όσους κατέχουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και δεν τα διαβιβάζουν σε εισαγγελική Αρχή, που διενεργεί νομότυπο έλεγχο, αν και έχουν νόμιμη υποχρέωση προς τούτο, λόγω του καθήκοντος αληθείας, που διέπει κάθε υπηρεσιακή των ενέργεια.

Σημειωτέον επίσης ότι και η κα πρώην εισαγγελέας Α.Π. είχε διατυπώσει (κατά τον χρόνο που ήμουν επόπτης διαφθοράς), τη νομική άποψη ότι, πρόκειται για πληροφοριακά σημειώματα, που δεν έχουν ληφθεί στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και κατά συνέπεια ουδεμία δέσμευση υπάρχει εκ των άρθρων 7 του Ν. 2804/2000 ή του άρθρου 6 Ν 3771/2009 ή κάποιου άλλου ισχύοντος κανόνα δικαίου δικαστικής συνδρομής. Εν όψει όλων των ανωτέρω μάλιστα, έγιναν από κοινού οι δέουσες ενέργειες προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης (όπως έχω καταθέσει ενόρκως ενώπιον Σας) για την απομάκρυνση της κας Τουλουπάκη από την θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας διαφθοράς, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι, προς τούτο (απομάκρυνση της – αντικατάστασή της) απαιτείται η υποβολή σχετικού ερωτήματος, από τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης, προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Κατά συνέπεια, όλων των ανωτέρω, τα δήθεν «απόρρητα έγγραφα» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά άτυπα πληροφοριακά σημειώματα, που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών Αρχών, όχι στα πλαίσια του άρθρου 7 του Ν. 2804/2000 ή του άρθρου 6 Ν 3771/2009 ή κάποιου άλλου ισχύοντος κανόνα δικαίου δικαστικής συνδρομής (Βλέπ. σχετικώς και μελέτη: Ηλίας Σ. Μπίσιας, Δρ. Νομ. Παν/μιου Ζυρίχης, Δικηγόρος Αθηνών κ΄ Ελβετίας «H Novartis, τα απόρρητα έγγραφα του FBI και πώς μπορεί να γίνει χρήση τους από την Προανακριτική», δημοσιευμένη στο διαδίκτυο).

Η Βιέννη

Σημειωτέον επίσης ότι, οι λεγόμενες «συναντήσεις της Βιέννης», ουδεμία λογική σύνδεση ή άλλη έννομη σχέση έχουν ή μπορούν να έχουν με νόμιμη δικαστική συνδρομή, όχι μόνον διότι ελλείπει κάθε νόμιμο γραπτό στοιχείο (από ότι τουλάχιστον γνωρίζω) με τους ισχύοντες κανόνες δικαστικής συνδρομής, αλλά προπάντων διότι, τα θεωρούμενα από τους εισαγγελείς διαφθοράς ως «απόρρητα έγγραφα» ουδόλως συνδέονται χρονικώς ή λογικώς με αυτές (δηλαδή τις συναντήσεις στην Βιέννη).

Και τούτο διότι, ουδέν έγγραφο απεστάλη από τις Αμερικανικές Αρχές, προς τις Ελληνικές κατά ή μετά τις συναντήσεις στην Βιέννη, οι οποίες έλαβαν χώρα:

α)από 15 έως 18 Φεβρουαρίου 2018,

β)από 13-15 Απριλίου 2018,

γ)από 3-5 Δεκεμβρίου 2018, αφού το τελευταίο έγγραφο απεστάλη από τις Αμερικανικές Αρχές την 23-1-2018 (δηλαδή πριν από τις συναντήσεις στην Βιέννη).

Ούτε όμως και με την συνάντηση στις ΗΠΑ, μπορούν να συνδεθούν τα εν λόγω έγγραφα, αφού αυτή έλαβε χώρα την από 12-19 Νοεμβρίου 2017 στις ΗΠΑ, και όλα τα έγγραφα πληροφοριακά σημειώματα, απεστάλησαν προς τις Ελληνικές Αρχές, πριν από την εν λόγω συνάντηση, (πλην δύο που απαστάλλησαν μετά, ήτοι αυτά με ημερομηνία 23-12-2017 και 23-1-2018).

Σ΄ όλα τα παραπάνω δέον να προστεθούν: α)το γεγονός ότι, δεν αναγράφεται σε οποιοδήποτε σημείο των επίδικων εγγράφων ο όρος «απόρρητο» ή «εμπιστευτικό». Αντιθέτως μάλιστα όλα τα ξενόγλωσσα (στην Αγγλική) έγγραφα αναγράφουν στην πρώτη σειρά (προμετωπίδα) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τον όρο «UNCLASSIFIED», που σημαίνει στην Ελληνική γλώσσα «αδιαβάθμιτο», «μη απόρρητο», β)από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου συνάγεται ότι η κα πρώην Εισαγγελέας Α.Π. Ξένη Δημητρίου κατέθεσε (κατά λέξη)

«… πως η συνάντηση στη Βιέννη δεν ήταν στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής και δεν υπήρξε κανένα στικάκι …» (Βλέπ. CNN GREECE ώρα 20.09, Πέμπτη 14-5-2020), νομική άποψη την οποία και εγώ υποστήριζα εξ αρχής στις αναφορές μου (όπως αναλυτικώς αναφέρω και παρακάτω),

γ)τα πληροφοριακά σημειώματα που απέστειλαν οι ΗΠΑ, δεν αποτελούν προσωπική περιουσία κάποιου φυσικού προσώπου, ούτε και προσωπική πληροφόρηση προς κάποιο συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, αλλά αποστέλλονται προς το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και ειδικότερα προς την Ελληνική Εισαγγελική Αρχή (Βλέπ. διατύπωση επί των εγγράφων, όπου βέβαια υπάρχει αυτή, καθ΄ όσον υπάρχουν και έγγραφα των ΗΠΑ, στην κατοχή της κας Τουλουπάκη, χωρίς την εν λόγω διατύπωση), δ

)τα εν λόγω πληροφορικά σημειώματα απεστάλησαν προς την Ελληνική Εισαγγελική Αρχή, για τους σκοπούς της έρευνας της υπόθεση NOVARTIS και όχι προσωπικώς προς την κα Τουλουπάκη,

 ε)τόσο η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όσο και οι αντεισαγγελείς του Α.Π. κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης, διενεργούν έρευνα σχετιζόμενη με την υπόθεση NOVARTIS, και κατά συνέπεια έχουν δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να κάνουν χρήση των εν λόγω πληροφοριακών σημειωμάτων, προς ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας, στ)από ότι γνωρίζω (από δημοσιεύματα του τύπου) οι παραπάνω δύο εισαγγελικές οντότητες, έχουν ζητήσει από την κα προϊσταμένη της Εισαγγελίας διαφθοράς τα εν λόγω έγγραφα, πλην όμως αυτή αρνήθηκε να τα παραδώσει, με την αιτιολογία ότι, δεσμεύεται από το άρθρο 7 Ν. 2804/2000 και από το άρθρο 6 Ν 3771/2009, γεγονός όμως τουλάχιστον ανακριβές, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω.

Επειδή κατά συνέπεια, με βάση και την Αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας, αλλά και το καθήκον αληθείας που πρέπει να διέπει κάθε Εισαγγελικό Λειτουργό, αλλά και πιστός στον όρκο που έχω δώσει να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, Σας διαβιβάζω τα σχετικά έγγραφα σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο με αριθμό Α.Π. 91/28-5-2020 έγγραφό Σας, Με την ευκαιρία Σας γνωρίζω και τα παρακάτω:

Η δικαστική συνδρομή

Τα θέματα δικαστικής συνδρομής και τα αποδεικτικά στοιχεία, που λάβαμε ή θα μπορούσαμε να λάβουμε ως Ελληνική Εισαγγελική Αρχή, νομίμως από τις ΗΠΑ, αποτέλεσαν ένα από τους κύριους άξονες της εποπτείας μου, (για την οποία σημειωτέον -εποπτεία- η κα πρώην εισαγγελέας Α.Π. προκάλεσε τον πειθαρχικό μου έλεγχο, ισχυριζόμενη ότι «υπερέβην τα όρια αυτής»). Ειδικότερα δε, για τα θέματα δικαστικής συνδρομής και τα σχετικά πληροφοριακά σημειώματα των ΗΠΑ, πέρα των σχεδόν καθημερινών προφορικών ενημερώσεων μου προς την κα πρώην Εισαγγελέα Α.Π., η οποία σημειωτέον ότι, μέχρι και την παραίτησή μου, συμφωνούσε πλήρως με τις απόψεις μου, είχα ΤΟΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΩΣ προς αυτήν τα παρακάτω στις σχετικές με ημερομηνίες 15-12-2018, 7-1-2019 και 21-2-2019 αναφορές μου. 1)στην από 15-12-2018 αναφορά μου (κατά λέξη)

«… Ως προς τα θέματα δικαστικής συνεργασίας:

 Ήδη από Ιανουάριο του 2017 έχει υποβληθεί επίσημο έγγραφο Δικαστικής Συνδρομής από Ελλάδα προς ΗΠΑ, εν όψει της παράλληλης έρευνας που διεξάγεται. Ένα μήνα αργότερα υποβάλλεται αντίστοιχο αίτημα από της Δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Αντί όμως να απαντηθούν επισήμως τα εν λόγω MLA = Mutual Legal Assistance = αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής (για να αποτελέσουν επίσημα αποδεικτικά στοιχεία), προτιμήθηκε (από ποιον άραγε ;;;) η ανεπίσημη επικοινωνία με τις ΗΠΑ, κατά παρέκκλιση της Δικαστικής συνεργασίας. Στα πλαίσια αυτά και υπό τον μανδύα των «απόρρητων υπηρεσιακών λόγων» έγιναν τέσσερις συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του τμήματος διαφθοράς και εκπροσώπων των ΗΠΑ. Στην τελευταία συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπογράφων υπό την ιδιότητά του ως επόπτης της Εισαγγελίας διαφθοράς. Λεπτομέρειες για την συνάντηση αυτή Σας έχω αναφέρει προφορικώς.

Ομοίως Σας έχω γνωστοποιήσει τη νομική μου άποψη, που συνίσταται ότι, θεωρώ τις συναντήσεις αυτές ως παράνομες ή τουλάχιστον παράτυπες, αφού δεν προβλέπονται από κάποιο κανόνα δικαίου και δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες διενέργειας των.

 Ζήτησα από τους Αμερικανούς συναδέλφους να σταματήσουν οι συναντήσεις αυτές (σημειωτέον ότι, η συγκεκριμένη στην οποία παρευρέθηκα έγινε στον διάδρομο ενός ξενοδοχείου, στον τέταρτο όροφο αυτού, από 18.05 μέχρι και 18.55 ώρα της Τρίτης 4-12-2018, προφανώς μετά το πέρας κάποιων εργασιών αυτών). Ζήτησα επίσης να μας απαντήσουν στα επίσημα ερωτήματα που τους έχουμε θέσει με το αίτημα Δικαστικής Συνδρομής, είτε να δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα έρευνας (αυτό μας το αρνήθηκαν ευθέως), είτε να οργανώσουμε συντονιστικές συναντήσεις στα πλαίσια της EUROJUST, όπου διαθέτουν συντονιστή, γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επιφυλάχθηκαν να μου απαντήσουν, αφού ενημερώσουν τον υπεύθυνο της έρευνας (χρησιμοποίησαν την λέξη boss). Για τα θέματα της μέχρι τώρα «δικαστικής συνεργασίας» μας με τις ΗΠΑ διευκρινίζω ότι: α)από πλευράς ΗΠΑ συμμετέχουν δύο Εισαγγελείς ιεραρχικού επιπέδου Εισαγγελέως Πρωτοδικών (σε δική μας ιεραρχική αντιστοιχία).

Σε κάθε συνάντηση συμμετέχουν και δυο ερευνητές από το FBI, οι οποίοι δύναται να θεωρηθούν (σε Ελληνική αντιστοιχία) ως προανακριτικοί υπάλληλοι της οικονομικής αστυνομίας ή του ΓΕΔΔ. Από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν τρεις εισαγγελείς διαφθοράς (στην τελευταία συνάντηση συμμετείχε και ο υπογράφων), β)έχουν γίνει τρεις προγενέστερες συναντήσεις, με αιτιολογία από Ελληνικής πλευράς «απόρρητοι υπηρεσιακοί λόγοι».

Επίσης δεν γνωρίζω ποιοι είχαν την πρωτοβουλία για τις εκάστοτε συναντήσεις. Οι κκ Εισαγγελείς διαφθοράς ουδέν στοιχείο μου έχουν αναφέρει, λέγοντας μου ότι έχουν ενημερώσει την κα Εισαγγελέα Αρείου Πάγου,

γ)Ομοίως ουδέν στοιχείο μου δόθηκε σχετικό με της «εικονοδιασκέψεις», που έγιναν με τις ΗΠΑ (αριθμός, ανταλλαγή στοιχείων κλπ), Βέβαιον πάντως είναι ότι:

α)Ως προς τα στοιχεία που έδωσαν οι Αρχές των ΗΠΑ προς το τμήμα διαφθοράς, αυτά συνίστανται σε ανεπίσημες πληροφορίες, που προέρχονται από το Ελληνικό Τμήμα του FBI (πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα),

β)Οι πληροφορίες δίνονται εγγράφως, με την ένδειξη όμως (στα περισσότερα έγγραφα) ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως,

γ)Δεν μπορεί να διαπιστωθεί με βεβαιότητα πόσα ακριβώς πληροφοριακά έγγραφα εστάλησαν, αφού αυτά «δεν περνούσαν» από το πρωτόκολλο της Εισαγγελίας διαφθοράς, μετά την ανάληψη της υπόθεσης από την κα Τουλουπάκη. Αντίθετα η κα Ράικου «πέρναγε» όλα (δύο) τα σχετικά έγγραφα από το πρωτόκολλο,

δ)οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παρέχουν (τις έστω παράτυπες) πληροφορίες από 23-1-2018 (που απέστειλαν το τελευταίο των έγγραφο),

ε)οι συναντήσεις για «απόρρητους υπηρεσιακούς λόγους» έγιναν στη Βιέννη τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2018, και ενώ ήδη οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία,

ε)η τελευταία συνάντηση στην οποία και παρευρέθηκα (μετά από έγκρισή σας) προκλήθηκε από την Εισαγγελία προκειμένου να ενημερώσουν τις ΗΠΑ ότι η υπόθεση «είναι ώριμη και θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τριών πολιτικών», περί το τέλος του μηνός Δεκεμβρίου 2018.

Φυσικά και απέτρεψα τους Εισαγγελείς του τμήματος διαφθοράς να γνωστοποιήσουν κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ, την στιγμή μάλιστα που το αγνοούσε η κα Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, αλλά και εγώ ίδιος, ως επόπτης του έργου των,

στ)σε σχετική μου ερώτηση από ποια στοιχεία προκύπτουν οι ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των τριών πολιτικών (τα ονόματα των οποίων Σας έχω αναφέρει προφορικώς, κατά την ενημέρωσή μου), μου απάντησαν ότι «στηρίζονται» στις καταθέσεις των μαρτύρων και σε όσα θα βρει η κα ανάκριση μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, Προβλήματα σε σχέση με την μέχρι τώρα Δικαστική συνεργασία με ΗΠΑ:

Οι πληροφορίες που έχουν ληφθεί με τον παραπάνω τρόπο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο, η «φιλοσοφία» αυτών που έδωσαν τις πληροφορίες είναι «εγώ σου δίνω την πληροφορία, είναι δικό σου θέμα, πως θα την μετατρέψεις σε απόδειξη, για να θεμελιώσεις αυτό που ψάχνεις»,

Ουδείς γνωρίζει εάν έχουν ερευνηθεί οι σχετικές πληροφορίες και από ποια προανακριτική Αρχή, Σημαντικό πρόβλημα επίσης θα υπάρχει σε περίπτωση που επέλθει «ποινικός συμβιβασμός» μεταξύ της ερευνούμενης εταιρείας και των ΗΠΑ (έχει γίνει σε άλλες ποινικές έρευνες με την ίδια εταιρεία».

Κάτι τέτοιο θα είναι «καταστροφικό» για την Ελληνική ποινική έρευνα, αφού αμέσως θα αποδυναμώσει όλα τα υπάρχοντα στην Ελληνική δικογραφία στοιχεία, που έχουν ληφθεί (έστω και υπό μορφή πληροφοριών) από τις ΗΠΑ. Διευκρινίζεται ότι: Ουδέν «πρωτότυπο αποδεικτικό στοιχείο» (π.χ. αντίγραφο κατάθεσης μάρτυρος) έχει λάβει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, Η κα Εισαγγελέας Α.Π. δέον να διερευνήσει τι «δώσαμε και τι πήραμε», Συνάντηση της Πέμπτης 13-12-2018 Την Πέμπτη 13-12-2018 ύστερα από γραπτή πρόσκληση (Βλέπ… ) έγινε συνάντηση στο γραφείο μου, προκειμένου να …. Για την συνάντηση αυτή Σας γνωρίζω τα παρακάτω: ….. «» (Βλέπ. σελ. 14 επόμ. της από 15-12-2018 αναφοράς μου).

2)στην από 7-1-2019 αναφορά μου (γράφω κατά λέξη) «… Τι έγινε στη αναφερομένη ως «συνάντηση στην Βιέννη» την 4-12-2018: Παρά το γεγονός ότι: α) έχει υποβληθεί από 19-12-2016 νομότυπα επίσημο αίτημα Δικαστικής Συνδρομής από Ελλάδα προς ΗΠΑ, με το οποίο ζητούνται συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία και β)αντίστοιχο αίτημα των ΗΠΑ (από Φεβρουάριο 2017) προς την Ελλάδα με βάση τους ισχύοντες νόμους δικαστικής συνδρομής και συμβάσεις (Ν. 3771/2009, Ν. 3666/2008 κλπ Βλέπ. σχετικώς το ΕΚΔ 22080/20-12-2016 -ΦΔΣ 5954/2016 του τμήματος Δικαστικής Συνδρομής, της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών) εν τούτοις παρακάμφθηκε η παραπάνω νομότυπη διαδικασία. Αντί δε αυτής ακολουθήθηκε η (κατά τη νομική μου άποψη) αμφιβόλου νομιμότητας (ως προς την λήψη αποδεικτικών στοιχείων) διαδικασία των «άτυπων και ανεπίσημων συναντήσεων» των (αρμοδίων ;;;) Ελληνικών και Εισαγγελικών Αρχών, με απόφαση ατόμων, που δεν κατάφερα να προσδιορίσω. Στα πλαίσια αυτά έγιναν τέσσερις συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του τμήματος διαφθοράς και εκπροσώπων των ΗΠΑ.

Και δη: α) από 12-19 Νοεμβρίου 2017 στις ΗΠΑ, (Τουλουπάκη – Τζούρας – Μανώλης), β)από 15 έως 18 Φεβρουαρίου 2018 στη Βιέννη (Τουλουπάκη – Τζούρας), γ)από 13-15 Απριλίου στη Βιέννη (Τουλουπάκη – Τζούρας – Μανώλης), δ)από 3-5 Δεκεμβρίου 2018 στη Βιέννη (Τουλουπάκη – Τζούρας – Μανώλης- Αγγελής).

Η συνάντηση

Οι τρεις τελευταίες τουλάχιστον έγιναν με πρωτοβουλία της «Ελληνικής πλευράς». Ειδικότερα στην τελευταία συνάντηση (4- 12-2018) στη Βιέννη, όπου παραβρέθηκα και εγώ, υπό την ιδιότητά μου ως έχων την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και εγκλημάτων Διαφθοράς (από 5-10-2018), έλαβαν χώρα τα παρακάτω : Η συνάντηση έλαβε χώρα την Τρίτη 4-12-2018 από ώρα 18.00 έως 18.50 στον τέταρτο όροφο πολυτελούς ξενοδοχείου στο κέντρο της Βιέννης, χωρίς να γνωρίζω μέχρι και την τελευταία στιγμή το πρόγραμμα, καθώς και το ακριβές αντικείμενο συζήτησης της εν λόγω συνάντησης. Όσον αφορά τον ακριβή χώρο της συνάντησης, τον πληροφορήθηκα την 16.30 ώρα της ίδιας ημέρας, από έναν εκ των τριών συμμετεχόντων συναδέλφων μου. Πριν από την συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και ενώ ήδη βρισκόμαστε στην reception του ξενοδοχείου, που έγινε η συνάντηση, ζήτησα από τους συναδέλφους μου να κάνουμε (κατά τα διεθνώς κρατούντα) «ένα simulation» δηλαδή μια προσομοίωση, για τα θέματα που θα συζητήσουμε και την «στάση που θα τηρήσουμε» κατά την συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, δεδομένου ότι εγώ δεν γνώριζα ακόμα το ακριβές αντικείμενο της συνάντησης. Περί ώρα 18.00 κατέβηκε ένας από την «ομάδα ΗΠΑ» και μας οδήγησε στον διάδρομο του τετάρτου ορόφου του ξενοδοχείου, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση. Καθίσαμε στον διάδρομο του ξενοδοχείου, μπροστά σε «τραπεζάκι χαμηλού τύπου», όπου οι ένοικοι του ξενοδοχείου πίνουν τον καφέ τους ή δέχονται τους επισκέπτες τους και «άρχισε η δικαστική συνεργασία». ….

Μας «ξεκαθάρισαν» ότι, αυτοί μας δίνουν πληροφορίες και ότι είναι δικό μας θέμα, πως θα μετατρέψουμε τις πληροφορίες αυτές σε αποδεικτικά στοιχεία, που θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά το δικό μας νομικό σύστημα. Ουδέποτε μας προσκόμισαν κάτι χειροπιαστό (π.χ. έγγραφο ή «στικάκι»), ούτε και «απειλήθηκε επεισόδιο, που ευτυχώς αποτράπηκε με την επέμβαση των ψυχραιμότερων» λόγω (προφανώς) της επιμονής των εκπροσώπων των ΗΠΑ να μας τα παραδώσουν και της δικής μας άρνησης να τα παραλάβουμε. Βέβαιον όμως είναι ότι, μέρος της συζήτησης διέρρευσε στο τύπο και πάντως ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.

 Σημειωτέον δε ότι, κατά τις προηγούμενες «άτυπες συναντήσεις της Βιέννης και στις ΗΠΑ» ουδέν νομότυπο αποδεικτικό στοιχείο είχε παραδοθεί από την πλευρά των Αμερικανικών Αρχών. Τα μοναδικά στοιχεία που μου τέθηκαν υπόψη από την κα Τουλουπάκη και αφορούν την εν λόγω «δικαστική συνεργασία» είναι οκτώ έγγραφα, που υπογράφονται από το νόμιμο εκπρόσωπο του «legal attaché Office – US Embassy – Athens – Greece” , άτομο δηλαδή, που εκ πρώτης όψεως ουδεμία ουσιαστική ανάμειξη έχει στην όλη δικαστική συνεργασία, που δεν λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, εισερχομένων εγγράφων από την κα Τουλουπάκη και που περιέχουν «γενική ρήτρα μη χρησιμοποιήσεως των» για αποδεικτικούς σκοπούς «σε ανοιγείσες ποινικές διαδικασίες» (κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η περιορισμένη χρήση, μόνον δυο εγγράφων). Σημειωτέον δε ότι, το τελευταίο γραπτό στοιχείο των ΗΠΑ (με άτυπες πληροφορίες και όχι αποδεικτικά στοιχεία) φέρει ημερομηνία 23-1-2018, από ότι προκύπτει τουλάχιστον, από τα στοιχεία που έχει θέσει υπόψη μου η κα Τουλουπάκη μέχρι τώρα. Σημειωτέον δε ότι, η κα Τουλουπάκη έχει την άποψη ότι, η ιδιότητά μου ως επόπτη, δεν μου παρέχει και το δικαίωμα να λαμβάνω γνώση των ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας, γεγονός που καθιστά την εκ μέρους μου εποπτεία (και κατά συνέπεια συνεργασία) «προβληματική», αφού την πορεία της όλης ποινικής έρευνας, προσπαθώ «να την μαντέψω» από τα δημοσιεύματα του τύπου. ….» (Βλέπ. σελ. 2 επόμ. της από 7-1-2019 αναφοράς μου, προς την κα τότε Εισαγγελέα Α.Π.). 3)στην από 21-2-2019 αναφορά μου (αναγράφω κατά λέξη) «… Πειθαρχικές ευθύνες σε σχέση με τα θέματα δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ: Ήδη από 19-12-2016 είχε υποβληθεί (από τον επίκουρο κ. Ελευθεριάνο) νομότυπα επίσημο έγγραφο Δικαστικής Συνδρομής από Ελλάδα προς ΗΠΑ, με το οποίο (αίτημα) ζητούνται συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις μαρτύρων, που έγιναν στις ΗΠΑ), εν όψει της παράλληλης έρευνας που διεξάγεται στις ΗΠΑ (Βλέπ. σχετικώς το ΕΚΔ 22080/20-12-2016 -ΦΔΣ 5954/2016 του τμήματος Δικαστικής Συνδρομής, της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών).

Τον Φεβρουάριο του 2017, οι ΗΠΑ αντί να απαντήσουν στο επίσημο αίτημα των Ελληνικών Αρχών, υποβάλλουν (προφανώς στα πλαίσια της «στρατηγικής των» για την υπόθεση NOVARTIS) αντίστοιχο δικό τους αίτημα (δια του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης) με σχεδόν πανομοιότυπο με το δικό μας περιεχόμενο. Αμφότερα τα αιτήματα στηρίζονται στους ισχύοντες νόμους δικαστικής συνδρομής και συμβάσεις (Ν. 3771/2009, Ν. 3666/2008 κλπ). Το αίτημα των ΗΠΑ διαβιβάστηκε στο Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα Διεθνών δικαστικών Συνδρομών του Πρωτοδικείου Αθηνών, του οποίου ο Ανακριτής με το με αριθμό 524/5-4-2017 έγγραφο του προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς ζητά τα σχετικά στοιχεία για την εκτέλεσή και ικανοποίησή του. Αντί όμως να απαντηθούν (ενν. από Ελληνικής πλευράς) νομοτύπως και κατά τους ισχύοντες κανόνες δικαίου τα εν λόγω αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής (MLA), ούτως ώστε να επιτευχθεί η νομότυπη λήψη αποδεικτικών στοιχείων, προτιμήθηκε (από ποιον ή ποιους άραγε και γιατί; ) η αμφιβόλου νομιμότητας επικοινωνία με τις Δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ, κατά παρέκκλιση των παραπάνω αναφερομένων κανόνων Διεθνούς Δικαστικής συνεργασίας. Η εν λόγω «επικοινωνία – δικαστική συνεργασία» γίνεται υπό τον μανδύα των «απόρρητων υπηρεσιακών λόγων» (όπως αναγράφεται ως αιτιολογία μετάβασής των εισαγγελέων διαφθοράς στο εξωτερικό). Είναι απορίας άξιο με ποια διαδικασία (π.χ. ανταλλαγή εγγράφων;) και με πρωτοβουλία ποιων προσώπων γινόταν οι συναντήσεις, αν υπήρχε Agenda, σε ποιο σημείο γινόταν οι συναντήσεις, αν τηρούντο πρακτικά και εάν οι εισαγγελείς διαφθορά υπέβαλαν αναφορά και σε ποιον μετά την επιστροφή των από τις εν λόγω συναντήσεις. Είναι ευνόητο ότι, όλα αυτά πρέπει να αναζητηθούν κατά την έρευνα που έχει διαταχθεί. Πάντως υπό τον μανδύα των «απόρρητων υπηρεσιακών λόγων» έγιναν τέσσερις συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του τμήματος διαφθοράς και εκπροσώπων των ΗΠΑ. Και δη: α) από 12-19 Νοεμβρίου 2017 στις ΗΠΑ, (Τουλουπάκη – Τζούρας – Μανώλης), β)από 15 έως 18 Φεβρουαρίου 2018 στη Βιέννη (Τουλουπάκη – Τζούρας), γ)από 13-15 Απριλίου στη Βιέννη (Τουλουπάκη – Τζούρας – Μανώλης), δ)από 3-5 Δεκεμβρίου 2018 στη Βιέννη (Τουλουπάκη – Τζούρας – Μανώλης- Αγγελής).

Απορίες

 Και είναι απορίας άξιον, εάν κατά στις συναντήσεις αυτές η Ελληνική πλευρά αποκόμισε έστω και ένα νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο, που να μπορεί να το χρησιμοποιήσει νόμιμα στην όλη ποινική διαδικασία. Παρακαλώ να αναζητηθούν τα στοιχεία αυτά της «δικαστικής συνδρομής», καθότι σε εμένα ουδέν στοιχείο προσκομίστηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς, με αποτέλεσμα να τείνω να διαμορφώσω την άποψη ότι, μετέβαιναν στο εξωτερικό για λόγους «προσωπικής αναψυχής». Και ευλόγως διερωτώμαι: ποιος είναι αυτός που ενέκρινε τα έξοδα; Σε ποιον υπέβαλαν την σχετική αναφορά μετά την επιστροφή των; ή έστω ποιον ενημέρωναν κάθε φορά για τα αποδεικτικά στοιχεία που δήθεν προσκόμιζαν, ποιος ενέκρινε τις ενέργειές των αυτές και σε κάθε περίπτωση γιατί δεν ακολουθήθηκε ο νόμιμος δρόμος των συντονιστικών συναντήσεων δια μέσου της EUROJUST, η οποία μάλιστα θα είχα αναλάβει και την καταβολή των εξόδων (προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας), που είναι τα έγγραφα που απαιτούνται για την διαδικασία προετοιμασίας της δικαστικής συνδρομής (έγγραφα συνεννόησης, ατζέντα κλπ). «Αποδεικτικά στοιχεία» που έλαβε η «Ελληνική πλευρά», από τις ΗΠΑ. Επαναλαμβάνω ότι, η κα Τουλουπάκη έχει την άποψη ότι, ο επόπτης Εισαγγελέας Διαφθοράς δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση των ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας (π.χ. εγγράφων). Έτσι σχημάτισα την άποψη ότι, η παρουσία μου ως επόπτη και συντονιστή της διαφθορά, «βόλευε» μόνο στον βαθμό που «ευλογούσα το σχέδιο, της άσκησης ποινικής δίωξης το ταχύτερο δυνατόν», γεγονός όμως που αντέβαινε τόσο στην συνείδησή μου, όσο και στον όρκο που είχα δώσει να εκτελώ τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντα μου. Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό είχε δημιουργήσει «ένταση και σχετική προστριβή» στις μεταξύ μας (Αγγελή – Τουλουπάκη) υπηρεσιακές σχέσεις. Στα πλαίσια ασκήσεως των καθηκόντων μου και εν όψει της «συνάντησης Βιέννης» (στην οποία σημειωτέον συμμετείχα μετά από προφορική παραγγελία της κας Εισαγγελέως Αρείου Πάγου) απέστειλα στην κα Τουλουπάκη την με αριθμό 13.203/26-11-2018 γραπτή παραγγελία μου και της ζητούσα ( κατά λέξη) «… όλα τα έγγραφα τα οποία έχει λάβει ή έχει αποστείλει προς τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ, στα πλαίσια της επίσημης ή ανεπίσημης συνεργασίας της, για υποθέσεις παράνομης διακίνησης φαρμάκων, στην Ελληνική ή αγγλική γλώσσα …». Την ίδια ημέρα μου προσκόμισε η ίδια μικρό αριθμό εγγράφων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται στο διαβιβαστικό, ούτε ο ακριβής αριθμός αυτών, ούτε η ταυτότητά των (κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα). Τα έγγραφα αυτά (οκτώ στον αριθμό) έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 1)Δεν λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, εισερχομένων εγγράφων από την κα Τουλουπάκη, γεγονός που δημιουργεί πλείστα όσα εύλογα ερωτηματικά,

 2)είναι όλα προγενέστερα των τριών συναντήσεων στη Βιέννη, με αποτέλεσμα ευλόγως να διερωτώμαι, «τι και ποια στοιχεία, έστω και υπό μορφή πληροφοριών, πήραμε από τις συναντήσεις της Βιέννης;»,

 3)δεν προέρχονται από τους Εισαγγελείς με τους οποίους έγιναν οι συναντήσεις στις ΗΠΑ ή στην Βιέννη,

4)τα έγγραφα υπογράφονται από το νόμιμο εκπρόσωπο του «legal attaché Office – US Embassy – Athens – Greece” , άτομο δηλαδή, που εκ πρώτης όψεως ουδεμία ουσιαστική ανάμειξη έχει στην όλη δικαστική συνεργασία,

5)απευθύνονται προς (κατά λέξη) «…. eleni Raikou ή Eleni Touloupaki – Hellenic Ministry of Justice- Supreme Court…»,

6)όλα τα έγγραφα περιέχουν «ρήτρα μη χρησιμοποιήσεως των» και ειδικότερα αναγράφουν (κατά λέξη) «… με την επιφύλαξη τυχόν (ειδικής) πρόβλεψης ή κατόπιν χορήγησης αδείας από το Αρχηγείο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν από την Κυβέρνησή σας σε οιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες, ούτε να προωθηθούν σε άλλη Κυβέρνηση, πρόσωπο ή οντότητα ή να χρησιμοποιηθούν σε ανοιγείσες ποινικές διαδικασίες …»,

 7)Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα έγγραφα αυτά περιέχουν μόνον πληροφορίες, που σκοπό έχουν «την καθοδήγηση της έρευνας». Συγκεκριμένα αναφέρουν (κατά λέξη) «…. οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς… » (Βλέπ. ενδεικτικώς το 181678043/13-12-2017 έγγραφο των ΗΠΑ),

8)Κατ΄ εξαίρεση σε δυο περιπτώσεις (έγγραφα με ημερομηνίες 13-11-2017 και 23-1-2018) πέραν της γενικής απαγόρευσης που υπάρχει στην Αρχή, δίδεται περιορισμένη άδεια χρήσης, μόνον ως προς τα άτομα που (ονομαστικώς) αναφέρονται σ΄ αυτά. Συγκεκριμένα τα εν λόγω έγγραφα αναφέρουν (κατά λέξη σε μετάφραση) «…. το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα: …» (Σημειωτέον δε ότι, στο έγγραφο αυτό αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσωπα, πρωτίστως δε πολιτικοί, γεγονός που ερμηνεύεται κατά την κρίση μου ότι, οι ΗΠΑ διερευνούν και ευθύνες πολιτικών προσώπων),

Γενικώς οι πληροφορίες που παρέχουν τα έγγραφα, που μου προσκόμισε η κα Τουλουπάκη (δεν αποκλείω να υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν μου έχουν προσκομιστεί) αφορούν:

 α)στον τρόπο δράσεως της εταιρείας NOVARTIS και το modus operand στη νομιμοποίηση παρανόμων εσόδων,

β)αναφέρουν ονόματα φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γ)αναφέρουν ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών, που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση παρανόμων εσόδων, δ)αναφέρουν τα ονόματα (18) φυσικών προσώπων, οι οποίο έχουν δώσει κατάθεση στις ΗΠΑ,

ε)αναφέρουν δεκατέσσερις (14) τραπεζικού λογαριασμούς, που χρησιμοποιούσε η NOVARTIS (έγγραφο με ημερομηνία 22-6-2017),

στ) αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο ιατροί, προωθούσαν τα προϊόντα NOVARTIS και τα ανταλλάγματα, που ελάμβαναν προς τούτο.

Στο λογικό ερώτημα, εάν έχουν ερευνηθεί οι παραπάνω πληροφορίες, ώστε αυτές να μετατραπούν σε ενδείξεις ή αποδείξεις, από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, η απάντηση είναι αρνητική. Τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που έγινε αποδεκτή η παραίτησή μου (16-1-2019) οι προερχόμενες από τις ΗΠΑ πληροφορίες δεν είχαν διερευνηθεί σχεδόν στο σύνολο τους, παρά τις προφορικές μου οδηγίες προς την κα Τουλουπάκη.

Γενικώς, στο βαθμό που η συνεργασία μου με την κα Τουλουπάκη μου επέτρεψε να σχηματίσω άποψη, η κρίση μου είναι ότι: για τα ονόματα και τις εταιρείες, που αναφέρονται στα έγγραφα των ΗΠΑ, έχει γίνει επιλεκτική έρευνα, μόνο για συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες εταιρείες, με κριτήρια τα οποία δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Βέβαιον πάντως είναι ότι, συγκεκριμένα ονόματα (π.χ. συγκεκριμένος εκδότης) και συγκεκριμένες εταιρείες ουδόλως έχουν ερευνηθεί μέχρι τώρα.

Βέβαιον επίσης είναι ότι, δεν έχουν ερευνηθεί (τουλάχιστον μέχρι 16-1-2019) οι δεκατέσσερις (14) λογαριασμοί, που εγγράφως μας έχουν γνωστοποιήσει οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Και εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα:

Εάν υπήρχαν πράγματι λογαριασμοί, που εγώ δήθεν αρνήθηκα να παραλάβω με «στικάκι», δεν θα μας τους είχαν αναφέρει μαζί με αυτούς τους (14); Σε κάθε περίπτωση πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παρέχουν (τις έστω παράτυπες κατά την νομική μου κρίση ) πληροφορίες των την 23-1-2018. Εικάζεται δε ότι, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι, συγκεκριμένα έγγραφα των ΗΠΑ, τέθηκαν στην δικογραφία που διαβιβάστηκε στη βουλή, παρά τη γραπτή ρήτρα μη χρησιμοποιήσεως αυτών. Είναι ευνόητο βέβαια ότι, κατά την έρευνα που διεξάγεται δέον να ερευνηθεί, για ποιους λόγους και από ποιους αποφασίστηκε ότι, θα πρέπει να παρακαμφθεί η νόμιμη οδός της δικαστικής συνδρομής, που είχε «δρομολογηθεί» και αντ’ αυτής να ακολουθηθεί από τους Εισαγγελείς διαφθοράς η «παράτυπη οδός» των άτυπων συναντήσεων στην Βιέννη. Ομοίως θα πρέπει να διερευνηθεί εάν έχει προσκομιστεί (δια της δήθεν «δικαστικής συνδρομής») έστω και ένα νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (νομίμως) στην αποδεικτική διαδικασία. …» (Βλέπ. σελ. 7 έως 11 της από 21-2-2019 αναφοράς μου). 4)αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι, ενώ στην από 21-2-2019 αναφορά μου αναγράφω δέκα (10) τουλάχιστον λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικώς, οι ασχολούμενου με την υπόθεση NOVARTIS εισαγγελείς διαφθοράς (Βλέπ. σελ. 23 -24 της εν λόγω αναφοράς), εν τούτοις ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ, ενώ αυτή που έχει παραγγελθεί με βάση το δημοσίευμα της Εφημερίδος ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (της 2-6-2019) ουδόλως έχει ερευνηθεί μέχρι σήμερα, γεγονός που προβληματίζει τα μέγιστα αφού, ενδεχόμενη πειθαρχική ευθύνη της κας Τουλουπάκη και των επίκουρων αυτής, θα οδηγούσε την θέση αυτών σε προσωρινή αργία, κατά το άρθρο 57 παρ. 2 περίπτ. β Ν. 1756/1988. Αντίθετα, για την εναντίον μου πειθαρχική δικογραφία, που σχηματίστηκε «με τις ευλογίες της κας πρώην εισαγγελέως Α.Π. και του κου πρώην υπουργού δικαιοσύνης», μετά από την «υιοθέτηση» απ΄ αυτούς, των «όψιμων υπερασπιστικών ισχυρισμών» των από εμένα εποπτευομένων εισαγγελέων διαφθοράς, για δήθεν «υπέρβαση των ορίων της εποπτικής μου αρμοδιότητας» και της εξ αιτίας αυτής προσβολή του κύρους της δικαιοσύνης, έχω προ διμήνου κληθεί προς παροχή εξηγήσεων, από το ΣΤΕ. Με απλά λόγια, ελέγχομαι πειθαρχικώς, «δια το λίαν απαξιωτικό δι΄ εμέ πειθαρχικό αδίκημα», που μου καταλόγισαν οι κ.κ. Τουλουπάκη, Τζούρας και Μανώλης (και φυσικά «υιοθέτησαν η κα πρώην εισαγγελέας Α.Π. και ο κ. πρώην υπουργός δικαιοσύνης), και που συνίσταται στο ότι: «Τους έλεγξα πολύ», ενώ θα έπρεπε να τους ελέγξω ολιγότερο, όπως έκαναν οι άλλοι συνάδελφοί μου – επόπτες των, την εποπτεία των οποίων επικαλούνται ως «μέτρο συγκρίσεως». 5)Σας γνωρίζω επίσης ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του επόπτη των Εισαγγελέων διαφθοράς, εξέφρασα την άποψη ότι, η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι που ασχολούνται με την υπόθεση NOVARTIS, έπρεπε να απομακρυνθούν λόγω ανεπάρκειας (κατά την έννοια του Ν 1756/1988), από τη συγκεκριμένη έρευνα, γεγονός που είχε αποδεχθεί και η κα πρώην εισαγγελέας Α.Π. Ενδεικτικώς Σας αναφέρω ότι, στην από 21-2-2019 αναφορά μου και στο κεφάλαιο «ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΑΙΤΗΜΑΤΑ» αναγράφω (κατά λέξη) ότι «… το γενικό συμπέρασμα της ποινικής έρευνας μέχρι της αποδοχής της παραιτήσεώς μου (16-1-2019), σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS είναι ότι: Οι ασχολούμενοι με την έρευνα εισαγγελείς διαφθοράς είναι ανεπαρκείς (κατά την έννοια του Ν. 1756/1988) και αδυνατούν να διεξάγουν επιτυχώς την σχετική ποινική έρευνα, γι΄ αυτό και θα πρέπει να αντικατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν, όπως από αρχές Δεκεμβρίου (αμέσως μετά την επιστροφή μου από την Βιέννη) είχα καταστήσει γνωστό. …. Στο εύλογο ερώτημα, εάν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις στην έρευνα NOVARTIS, η απάντηση είναι: Βεβαίως υπάρχουν. Είναι όμως βέβαιον ότι, αυτές δεν πρόκειται να «έρθουν στην επιφάνεια», λόγω της ατελούς ανακριτικής έρευνας, που οφείλεται στην ανεπάρκεια (κατά την έννοια του Ν 1756/1988) των ατόμων που την διεξάγουν (από πλευράς Εισαγγελέων διαφθοράς). Στο επίσης εύλογο ερώτημα, εάν «η έρευνα μπορεί να ορθοποδήσει» η απάντηση είναι: Κατά την κρίση μου ΝΑΙ, εάν αντικατασταθεί, έστω και σ΄ αυτό το δικονομικό στάδιο έρευνας, η κα Τουλουπάκη και οι ασχολούμενοι με την συγκεκριμένη έρευνα επίκουροι Εισαγγελείς, οι οποίο επίσης κρίνονται (τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που υπήρξα επόπτης, ως ανεπαρκείς, κατά την έννοια του Ν. 1756/1988), Σε κάθε περίπτωση επιθυμώ να διευκρινίσω ότι: Την παρούσα συμπληρωματική αναφορά μου υποβάλλω προκειμένου να καταστήσω σαφές ότι: Η ευθιξία, που αναφέρω στην αρχική από 7-1-2019 αναφορά μου, δεν περιορίζεται μόνον στα ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα που αποβλέπουν στην υπηρεσιακή μου μείωση, ούτε μόνον στο γεγονός ότι, μέχρι τώρα ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί αυτεπαγγέλτως ποιος κρύπτεται πίσω από αυτά και που αποβλέπει με την κατασκευασμένη σε βάρος μου ψευδή κατηγορία. Η ευθιξία μου, οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι, δεν επιθυμώ να συνδεθεί το όνομα μου με όσα «τουλάχιστον περίεργα, παράτυπα και ενδεχομένως παράνομα» (άρθο 239 Π.Κ.) αναφέρω παραπάνω, τόσο δηλαδή στην αρχική από 7-1-2019, όσο και στην παρούσα συμπληρωματική αναφορά μου, ….» (Βλέπ. αναλυτικώς σελ. 23 και 24 της από 21-2-2019 αναφοράς μου, η οποία τέθηκε στο Αρχείο την 1-3-2019 από την κα πρώην Εισαγγελέα Α.Π. και ανασύρθηκε την 4-6-2019, μετά την ανανέωση της θητείας της κας Τουλουπάκη για μια διετία ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και μετά το δημοσίευμα της εφημερίδος «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», προκειμένου να ασκηθεί ποινική και πειθαρχική δίωξη εναντίον μου).

«Δεν πρόκειται να πάω φυλακή για τη Novartis”

 6)Τέλος, αφού Σας υπενθυμίζω την αρχική μου θέση, που συνίσταται στο ότι «εγώ δεν πρόκειται να πάω στη φυλακή για τη NOVARTIS» και αφού προσθέσω ότι «να πάνε στη φυλακή, αυτοί που διέπραξαν τις παρανομίες και όχι αυτοί που τις κατήγγειλαν», Σας δηλώνω ότι: είμαι στη διάθεσή Σας για κάθε διευκρίνηση, είτε εξεταζόμενος μόνος, ως μάρτυρας, είτε κατ΄ αντιπαράσταση με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, ήθελε κριθεί απαραίτητο από Εσάς,

Αθήνα 1-6-2020

Μετά τιμής Ιωάννης ΑΓΓΕΛΗΣ Αντεισαγγελέας Α.Π. Κοινοποίηση

Κον Εισαγγελέα Α.Π.

Κ.κ. αντεισαγγελείς Α.Π. Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ