Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Ποια νέα «κεφάλαια» ανοίγει η κατάθεση της Ελένης Ράικου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποια νέα «κεφάλαια» ανοίγει η κατάθεση της Ελένης Ράικου

Η κατάθεση της Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής φαίνεται να ανοίγει νέα κεφάλαια όχι μόνο όσον αφορά στη δικαστική διερεύνηση της Novartis αλλά και σε άλλες υποθέσεις.

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έκανε λόγο αφενός για εκβιασμούς που δέχθηκε εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκειμένου να προχωρήσει στην απαγγελία διώξεων κατά πολιτικών αντιπάλων της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς στοιχεία σε βάρος τους, αφετέρου όμως μίλησε και για πιέσεις προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένη κατεύθυνση κάποιες άλλες υποθέσεις. Όπως αυτή που αφορούσε τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής.

“Τον Ιανουαριο 2017 μας διαβιβάστηκε αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με συνημμένο πόρισμα για την Τραπεζα Αττικης και την δανειοδότηση σε 100δες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα “δεν γίνεται”.

Είπε ακόμη ότι : «Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες.»

Παράλληλα η κ. Ράικου απαντώντας σε ερώτηση για το αν γνωρίζει άλλους εισαγγελείς που υπέστησαν τις παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου είπε: “Και ο κ. Αθανασίου, ο οικονομικός εισαγγελεας μου εκμυστηρεύτηκε παρεμβάσεις”.

Επιπλέον «έδειξε» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό και σε σχέση με την απομάκρυνσή της από το Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών. Όπως κατέθεσε, την κάλεσε στις 10.11.2017 ο προϊστάμενός της και ο διάλογος που διημείφθη μεταξύ τους είχε ως εξής: “Μου είπε πως πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό”. Του απάντησα: “Κατάλαβα. Σας τηλεφώνησε ο Παπαγγελόπουλος”. Μου χαμογέλασε και απάντησε: «Δεν θα έκανα το χατήρι κανενός, αλλά είναι για το καλό σου”.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους ότι προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν τα όσα ισχυρίζεται η εισαγγελέας για παρεμβάσεις και σε άλλες υποθέσεις πλην της Novartis, όπως και το ότι θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν τόσο ο κ. Αθανασίου όσο και ο τότε προϊστάμενος της κ. Ράικου στις δικαστικές συνδρομές.

Εν ολίγοις δηλαδή, είναι πολύ πιθανόν το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει ακόμη περισσότερο η «βεντάλια» των ερευνών για τα όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα στο χώρο της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ