Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Προανακριτική : «Μας απείλησε», λένε πηγές της ΝΔ- Παπαγγελοπουλος: «Εγώ θα ξενυχτήσω στο διάβασμα, κι αυτοί από αγωνία και τρόμο»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προανακριτική : «Μας απείλησε», λένε πηγές της ΝΔ- Παπαγγελοπουλος: «Εγώ θα ξενυχτήσω στο διάβασμα, κι αυτοί από αγωνία και τρόμο»

Επεισοδιακή και συγκρουσιακή ήταν η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής ενώπιον της οποίας θα δώσει εξηγήσεις ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Από τη μια πλευρά ο πρώην υπουργός ζήτησε νέα προθεσμία να προετοιμάσει την  υπερασπιστική του γραμμή, καταγγέλλοντας σε υψηλούς τόνους με τον συνήγορό του Δημ. Τσιβόλα ότι  αφενός έχει λάβει με καθυστέρηση υλικό της δικογραφίας και αφετέρου δεν έχει στη διάθεση του όλα τα έγγραφα.

Το αίτημα Παπαγγελόπουλου απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Μπουγά να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, προτείνοντας να δοθεί προθεσμία μέχρι την απάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για την κατάθεση ή μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων (των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου).

Ο κ. Μπούγας φέρεται να ανέφερε ότι εάν μέχρι Τετάρτη δεν υπάρχει απόφαση, να ξαναδοθεί παράταση. 

«Απειλές»

Από την πλευρά της ΝΔ καταγγέλθηκε πως στο διάλογο στην επιτροπή  υπήρξαν «απειλές»  κατά των Θάνου Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκοπουλου πως “σύντομα θα μιλήσει για αυτους και τον ρόλο τους” ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Όπως λένε  επιτέθηκε συνεπικουρούμενος από τον συνήγορο του Δημήτρη Τσοβόλα ο οποίος κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους κάνοντας επίθεση στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο Θανος Πλευρης ζήτησε την έναρξη της κατάθεσης Παπαγγελόπουλου, ο τελευταίος του επιτέθηκε σε προσωπικό τόνο απειλώντας τον . Το λόγο πήρε ο Δημητρης Μαρκοπουλος ο οποίος επιτέθηκε στον πρωην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί πολιτικά πρόσωπα. ” τα ίδια κάνατε όταν ήλθατε πρώτη φορά επισημαίνοντας μας πως …οι πολιτικοί καιροί καμία φορά αλλάζουν. Δεν δεχόμαστε απειλές στην προκαταρκτική”.

Ο Δημητρης Παπαγγελόπουλος του απάντησε πως ” και για εσας κύριε Μαρκοπουλε θα πω πολλά την Τετάρτη” προκαλώντας τη μαζική αντίδραση της πλειοψηφίας.

Κύκλοι της ΝΔ τονίζουν πως “ο Δημητρης Παπαγγελόπουλος έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιδιώκει χειραγώγηση των βουλευτών με στόχο δια του εκφοβισμού να πέσει στα …μαλακά. Δεν θα τα καταφέρει. Θα ερωτηθεί για όλα όσα ακούστηκαν κι αποκαλύφθηκαν εις βαρος του τους 9 αυτους μήνες”.

Διακοπή

Τελικά, η Επιτροπή διέκοψε προκειμένου να εξεταστούν οι ενστάσεις ακυρότητας με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αναφέρει σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους:

«Η Επιτροπή έχει μετατραπεί σε πλυντήριο σκανδάλων. Εγώ θα ξενυχτήσω στο διάβασμα μέχρι την Τετάρτη. Αυτοί θα ξενυχτήσουν με αγωνία και τρόμο για όσα θα καταθέσω».

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως υπάρχουν κι άλλα σκάνδαλα, που προκύπτουν από τα έγγραφα και σχολίασε: “βιάζονται οι άνθρωποι, δεν είναι ποινική διαδικασία αυτή, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο”.  Άφησε ακόμη υπαινιγμούς ότι μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. “Ο Οτσαλάν το 2005 καταδίκασε την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί του έδωσαν 17 ημέρες προθεσμία για 17.000 σελίδες. Τους το είπα, αλλά δεν ίδρωσε αυτί τους. Παραβιάζει το υπερασπιστικό δικαίωμα… Δεν ξέρω τι θα κάνω(σ.σ αν θα προσφύγει στον Ευρωπαικό Δικαστήριο) . Ασ’ τούς να αγωνιούν. Πάνε να με στραγγαλίσουν. Αλλά τελικά δεν είναι στραγγαλισμός είναι το πλυντήριο των σκανδάλων Novartis, Λαγκάρντ, Βγενόπουλος”, απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της συνεδρίασης την πλειοψηφία ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Κόντρα Δημοκρατίας-Μιωνή

Την ίδια στιγμή  σφοδρή αντιπαράθεση προκαλεί δημοσιεπυμα της εφημερίδας Δημοκρατία με τιτλο «Το κύκλωμα του Σ. Μιωνή που έκλεβε το Δημόσιο προς όφελος της HSBC!»

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως «…συγκλονιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής και τουλάχιστον 12 συνεργοί του έκλεβαν το Ελληνικό Δημόσιο, δρώντας για λογαριασμό φοροφυγάδων πελατών τους και προς όφελος της τράπεζας HSBC, περιέχονται σε έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η έκθεση, που φέρει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2019, είχε «θαφτεί» επί μήνες στα αρχεία της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Είχε δε, «όλως τυχαίως», εξαφανιστεί από το αντίγραφο της δικογραφίας που παραδόθηκε στα στελέχη της «δημοκρατίας» τα οποία συκοφάντησε ο ψευδομάρτυρας Μιωνής και κλήθηκαν αδικαιολόγητα σαν δήθεν «ύποπτοι» από την Επιτροπή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «….η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε πλήθος ηλεκτρονικών αρχείων που προέρχονται από την τράπεζα HSBC και περιέχονταν στη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία είχε παραδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 και στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012. Αξιοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις ένορκες καταθέσεις του Ε. Φαλτσιανί, πρώην υπαλλήλου της HSBC Γενεύης, προς τους οικονομικούς εισαγγελείς το 2015 και το 2016.

Στη συνέχεια, το 2017, αξιολογήθηκαν πρόσθετα έγγραφα, ενώ υπήρξε διασταύρωση για την ταυτοποίηση προσώπων με στοιχεία από το Αρχείο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό, τουλάχιστον 13 Ελληνες πολίτες βρίσκονταν σε επαφή με καταθέτες, κυρίως, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (ασφαλώς, δεν ήταν φοροφυγάδες όλοι οι πελάτες). Επίσης, τουλάχιστον πέντε αλλοδαποί-στελέχη της HSBC διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη διακίνηση των χρημάτων από τη Γενεύη προς δεκάδες offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους».

Η εφημερίδα μάλιστα επιμένει πως μεταξύ των εταιριών που ερευνώνται από την  ΕΛΑΣ είναι και 4 συμφερόντων του κ.Μιωνή.

Η απάντηση Μιωνή

 Σε «πανικό των εκβιαστών του” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποδίδει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής. «Τα δήθεν συγκλονιστικά στοιχεία που δημοσιεύει, σήμερα, η εφημερίδα Δημοκρατία αποτελούν μέρος της προκαταρκτικής δικογραφίας σε βάρος μου και των συνεργατών μου, η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει αρχειοθετηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Τόσο συγκλονιστικά στοιχεία είναι!», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Μιωνής προβαίνοντας παράλληλα σε σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες ισχυρίζεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι, ενώ αποκαλεί τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, τον Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, «εγκληματική συμμορία που έβγαζε χρήματα από εκβιασμύς».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση Μιωνή έχει ως εξής:

«Καταλαβαίνω τον πανικό των εκβιαστών μου. Τα δήθεν συγκλονιστικά στοιχεία που δημοσιεύει, σήμερα, η εφημερίδα Δημοκρατία αποτελούν μέρος της προκαταρκτικής δικογραφίας σε βάρος μου και των συνεργατών μου, η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει αρχειοθετηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Τόσο συγκλονιστικά στοιχεία είναι!

Μάλιστα, η Εισαγγελία Διαφθοράς, στην από 18.6.2019 αρχειοθετική της διάταξη, σημειώνει ότι, από την ανάλυση του προανακριτικού υλικού που έλαβε υπόψη της και συμπεριλαμβάνει τα δημοσιευθέντα σήμερα «συγκλονιστικά» στοιχεία, δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης κανενός αδικήματος διαφθοράς. Είναι δε τόσο «αποκαλυπτικά» τα στοιχεία αυτά, που τα κατέθεσα εγώ ο ίδιος, αυτοβούλως και ενόρκως, στις 26.2.2020 ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να καταδείξω τη στοχοποίηση που είχε γίνει σε βάρος μου και των συνεργατών μου.

Σημειώνω ότι η σχετική προκαταρκτική δικογραφία σχηματίσθηκε με αφορμή την από 19.8.2015 καταγγελία του Ιωάννη Φιλιππάκη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Πρόκειται, δηλαδή, για την προκαταρκτική εξέταση που έστησαν οι εκβιαστές μου, προκειμένου να μου αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο μου ζητήθηκε απροκάλυπτα από τον επικεφαλής της εγκληματικής συμμορίας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Είναι η καταγγελία που οδήγησε στην εξωθεσμική παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να στείλει, σε χρόνο ρεκόρ, εισαγγελείς στο Παρίσι εν αγνοία της προϊσταμένης Αρχής τους που είναι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά εν γνώσει και παρουσία της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου. Ο στόχος προφανής. Να ασκήσουν πίεση σε εμένα για να μου αποσπάσουν οικονομικά ανταλλάγματα και να το εκμεταλλευτούν πολιτικά στοχοποιώντας τον δικηγόρο μου, Σταύρο Παπασταύρου, λόγω της πολιτικής του δράσης με τη Νέα Δημοκρατία.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η εγκληματική συμμορία έβγαζε χρήματα με εκβιασμούς. Το γνωρίζουν και άλλοι. Ίσως, στην πορεία, ακουστούν και αυτοί. Εγώ τόλμησα να μιλήσω αντιλαμβανόμενος την ευθύνη αυτής της πράξης μου και αποδεχόμενος τις συνέπειές της. Θεωρώ ότι με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία η εγκληματική συμμορία των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παραδικαστικά κυκλώματα που έδρασαν στην πατρίδα μας από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Πιστεύω ότι τέτοια φαινόμενα πλήττουν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία και οφείλουμε να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή τους».

Παπαδάκου: Επονται και αγωγές

Η δημοσιογράφος Γιαννα Παπαδάκου με ανακοινωσή της απαντά:

«Καταλαβαίνω ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις έχουν κάνει τον κ Μιωνή να χάσει την ψυχραιμία του! Τον πληροφορώ ότι εκτός από τη μήνυση σε βάρος του για απάτη επί δικαστηρίω , που έχω καταθέσει και ήδη ερευνάται στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης  από την Ελληνική Δικαιοσύνη  ( ας μην κρυφτεί αυτή τη φορά  ως κάτοικος εξωτερικού) έχω δώσει εντολή στους δικηγόρους μου να καταθέσουν και άλλη μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση. Έπονται και οι αγωγές εναντίον του και εναντίον όλων εκείνων ,που αναπαράγουν ή δημοσιεύουν τις  συκοφαντίες του σε βάρος μου!»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ